۰۸ / خرداد / ۱۴۰۴ - 29 May 2025
01:40
کد خبر : 9507930
۰۸:۴۵

۱۴۰۲/۰۲/۰۹

چگونگی ارتباط با دیگران را یاد بگیرید

مهارت ارتباط مؤثر چیست و چگونه می توان این مهارت را یاد گرفت؟

به گزارش خبرگزاری بسیج استان مرکزی؛ امروزه انسان ها با مشکلات و دغدغه های فراوانی در روابط شخصی دوستانه، خانوادگی، کاری و حرفه ای خود روبرو هستند و احساس می کنند که کمبود یا خلأ در روابط شان دارد.

اگر انسان ها بتوانند روابط خود را اصلاح کنند و هنر ارتباط مؤثر را یاد بگیرند، خیلی راحت تر به اهدافشان دست خواهند یافت و خیلی از موانع و مشکلات کنونی را برطرف می کنند.
اگر می خواهید در زندگی خصوصی و حرفه ای خود موفق شوید، باید مهارت ارتباط مؤثر را یاد بگیرید. در صورتی که خودتان را به این مهارت مهم مجهز و مسلح نکنید مطمئن باشید که دیر يا زود به مشکل خواهید خورد و مانعی بزرگ در مسیر موفقیت تان ایجاد خواهد شد.
مهارت ارتباط موثر چیست؟
مهارت ارتباط مؤثر یکی از مهارت های مهمی است که برای موفقیت در دنیای امروز به آن نیاز داریم. تمام موجودات شیوه های ارتباطی خاص خودشان را دارند. انسان هم مثل سایر موجودات شیوه های ارتباط خاص خود را دارد.

اگر یک انسان یاد بگیرد که از ابزارهای اتباطی خودش به بهترین شکل استفاده کند، آن موقع مهارت ارتباط مؤثر را یاد گرفته است. در واقع ارتباط مؤثر توانایی انتقال پیام به شفاف ترین، مختصرترین و مفیدترین شکل ممکن است؛ بد نیست که بدانید ارتباط مؤثر فقط به منتقل کردن پیام محدود نمی شود بلکه انسانی که ارتباط مؤثر برقرار می کند، می تواند احساسات طرف مقابل را به خوبی درک و احساسات خود را نیز به خوبی منتقل کند.

کسی که این مهارت را یاد بگیريد و صحبت های طرف مقابل را گوش می کند و زبان بدن او را در نظر می گیرد تا بتواند به بهترین شکل ممکن با او ارتباط برقرار نماید.
اگر افراد بتوانند روش برقراری ارتباط به صورت مؤثر را یاد بگیرند هم روابط خوبی با دیگران خواهند داشت هم راحت تر به اهداف خودشان می رسند.

انواع و اقسام ارتباط مؤثر:
اولین نوع ارتباط مؤثر، ارتباط کلامی است. این مدل از ارتباط، گفتگوی حضوری، تلفنی و مصاحبه را در بر می گیرد.
اگر بتوانید در ارتباط های کلامی، مؤثر و کارآمد عمل کنید، مطمئن باشید که خیلی بهتر می توانید اهداف خود را محقق کنید این هدف می تواند استخدام در یک شرکت عالی یا موفقیت در یک مذاکره باشد.
ارتباط تصویری: دومین نوع ارتباط ارتباط تصویری است که عکس، نمودار و جدول را در برمی گیرد و یکی از مهارت های ارتباط مؤثر برای حضور در جلسات درون سازمانی و مذاکره به شمار می آید.
ارتباط نوشتاری: سومین نوع ارتباط مؤثر ارتباط نوشتاری است ما باید در نوشته ها و متن های خودمان هم این جذابیت و زیبایی و تاثیر بالا را پیاده کنیم. این موضوع پیامک ها، ایمیل ها و پیام هایی که در پیام رسان ها ارسال می کنیم را شامل می شود.
ارتباط غیرکلامی چهارمین نوع ارتباط مؤثر هم به عنوان ارتباط غیر کلامی شناخته می شود. در این نوع ارتباط حالت صدای فرد مورد توجه قرار می گیرد، کسی که به دنبال ارتباط غیرکلامی مؤثر باشد، در حین ارتباط حالت چهره، زبان بدن مناسبی هم باید داشته باشد.
اصول مهارت ارتباط مؤثر چیست؟
1-حقیقی و واقعی بودن: در هنگام ارائه اطلاعات از آمار و ارقام کمک بگیریم به گونه ای مطالب را بیان کنیم که مخاطب نتواند برداشت دیگری از صحبت ما کند.
2-منسجم بودن پیام: پیام خود را به صورت منسجم منتقل کنیم. در واقع اصل موضوع را بیان کنیم و توضیحات خود را به صورتی انتقال دهیم که این اصل را مشخص تر و روشن تر کند، به عبارت ساده تر تمام جملاتی که بیان می کنیم حول یک محور و موضوع مشخص باشد و پراکنده صحبت نکنیم.
3- بیان شفاف پیام: اگر دنبال ارتباط مؤثر و کارآمد هستید باید پیام و اصل موضوع را شفاف و روشن بیان کنید؛ اگر پیام به صورت شفاف بیان نشود قطعاً مخاطب با شک و شبهه روبرو می شود کلی سوال در ذهنش به وجود می آید همیشه باید بدانید که پیام شما باید شفاف و روشن بیان شود که مخاطب با پرسش و ابهام روبرو نشود.

شفافیت یکی از مهمترین اصول و پایه های ارتباط مؤثر است.
4-تعهد داشتن: حتماً در هنگام برقراری روابط کاری و خانوادگی تعهد را رعایت کنید، اگر ضمن انتقال پیام به مخاطب، خودتان را به مجموعه کار و خانواده متعهد نشان دهید یا به مخاطب بگویید تعهد داشتن چقدر مهم و ضروری است مطمئناً مخاطب هم تحت تاثیر قرار می گیرد.
5-همخوان و هماهنگ بودن: یکی از نکات بسیار مهمی که باید هنگام انتقال پیام و برقراری ارتباط رعایت کنیم همخوان و هماهنگ بودن جملات است، در واقع هم کلام باید منسجم باشد هم بخش های مختلف آن با هم تضاد و تناقض نداشته باشد، پیام نباید مخاطب را گیج و سر درگم کند.
6- رعایت ادب و احترام حین انتقال پیام، آخرین اصلی که باعث ارتباط مؤثر با دیگران می شود، رعایت ادب و اخترام است. انسانها به رعایت ادب و احترام اهمیت زیادی می دهند و اگر ادب و احترام را رعایت نکنید، مطمئن باشید که توانایی برقراری ارتباط مؤثر با دیگران را نخواهید داشت.
راههای برقراری ارتباط مؤثر:
1-شنونده فعال و کارآمد باشید، باید توجه داشته باشید که شنیدن فعالانه با شنیدن معمولی تفاوت زیادی دارد شنونده فعال کسی است که با دقت به حرف های طرف مقابل گوش می دهد و در کنار شنیدن صحبت های او تلاش می کند که احساس او را درک کند.
وقتی طرف مقابل این موضوع را بفهمد خیلی راحت با شما ارتباط برقرار می کند و می تواند مسائل را خیلی راحت تر با شما در میان بگذارد.
2- روش استفاده از زبان بدن را یاد بگیرید، شما باید ارتباط غیرکلامی را هم به خوبی یاد بگیرید تا بتوانید با استفاده از چشم ها، زبان بدن خود با دیگران ارتباط برقرار کرده و پیام خود را به آنها منتقل کنید. همچنین باید زبان بدن را خوب یاد بگیرید تا بتوانید منظور دیگران را بفهمید و با آنها همدلی کنید.
3- راهکارهای مدیریت خشم و استرس را یاد بگیرید، سعی کنید استرس و خشم خود را در روابط اجتماعی مدیریت کنید البته بعضی مواقع لازم است که از خشم استفاده کنید. ولی از این مفهوم نباید بیش از حد استفاده کرد چراکه دیگران از اطرافتان پراکنده و شما ناامید و دلسرد خواهید شد.

سعی کنید خود را تا حد امکان در آرامش نگه دارید زیرا زمانی که آرام باشید می توانید تصمیمات درست و منطقی بگیرید. اگر در روابط از خشم و استرس استفاده کنید مطمئن باشید که نمی توانید به جایی برسید زیرا در شرایط خشم و استرس نمی شود عاقلانه رفتار کرد.
4- برای ارتباط مؤثر اظهار نظر مثبت داشته باشید، یکی از رموز مهم ارتباط مؤثر با دیگران این است که دید مثبت داشته باشید و قطعاً نظرهایی که مطرح می کنید هم نظرات مثبت است و تاثیر مثبت می گذارد و باعث ارتباط مثبت بین ما و دیگران می شود.
اگر خواهان روابط مثبت مؤثر و کارآمد هستید روی نگرش مثبت خودتان کار کنید و سعی کنید همیشه جملات مثبت و دلگرم کننده بکار ببرید. هر روز برای بهبود مهارت ارتباط مؤثر خود وقت بگذارید.

مهدیه بادران، کارشناس ارشد مشاوره

انتهای پیام/


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید