۰۷ / خرداد / ۱۴۰۴ - 28 May 2025
15:42
کد خبر : 9515558
۲۰:۰۴

۱۴۰۲/۰۳/۰۴
کارشناس مسائل سیاسی

آزادی خرمشهر و تحمیل 40 هزار کشته و اسیر به عراق؛ دستاورد عملیات بیت المقدس

حجت الاسلام پناهی "کارشناس مسائل سیاسی" ضمن تحلیل عملیات بیت المقدس؛ به تشریح دستاورد هایی عملیات غرور آفرین بیت المقدس و آزاد سازی خرمشهر در سوم خرداد سال ۱۳۶۱ پرداخت.

حجت الاسلام پناهی   گفت : آزادسازی خرمشهر یا فتح خرمشهر، مهم ترین تحرک نظامی ایران در جنگ عراق علیه ایران بود که به بازپس گیری خرمشهر در سوم خرداد ۱۳۶۱ منجر شد، آزاد سازی خرمشهر از اهداف اصلی عملیات بیت المقدس در خلال جنگ ایران و عراق بود که توسط سپاه پاسداران و ارتش جمهوری اسلامی با کمک نیروی اعزامی داوطلب بسیجی و مردم آن سرزمین قهرمان   انجام گرفت و بازتاب جهانی و سیاسی فرا منطقه ای داشت وی با گرامیداشت یاد و خاطرات شهداء دفاع مقدس بویژه  صیاد دلها و راهگشای جبهه ها  شهید علی صیاد شیرازی   و حاج احمد متوسلیان از فرماندهان دلیر ارتش و سپاه وهدایت گردان عملیات بیت المقدس گفت: قدردان و دعا گوی رزمندگان و ایثار گران این عملیات بزرگ بویژه حاج محسن رضائی هستیم.

وی تصریح کرد : عراق با از دست دادن خرمشهر از نظر سیاسی تکیه گاهش را برای مذاکره از دست داد، این نیرو از لحاظ نظامی به عنوان نقطه عطفی در تاریخ جنگ ایران و عراق شناخته می شود شورای عالی فرهنگی روز 3خرداد را به عنوان روز مقاومت ایثار و پیروزی در تقویم رسمی ایران نام گذاری کرد .

کارشناس سیاسی بیان داشت : عملیات بیت المقدس اتفاق مبارکی بود و یکی از بزرگ ترین عملیاتهای نیرو های مسلح ایران در جنگ ایران وعراق بود ، نیروهای ایران  با توان 130 هزار سرباز در ساعت 30 دقیقه بامداد 10 اردیبهشت 1361 در محور اهواز  خرمشهر و دشت آزادگان به فرماندهی علی صیاد شیرازی و حاج احمد متوسلیان و محسن رضایی با هدف آزاد سازی خرمشهر این عملیات را آغاز کردند، که سه هفته بطول انجامید.

و نتیجه این عملیات شامل باز پس گیری 5400 کیلو متر مربع از خاک ایران تامین و تثبیت مرز بین المللی  آزاد سازی جاده اهواز خرمشهر، خارج کردن شهر های اهواز_ حمیدیه _ سوسنگرد از برد توپخانه عراق و در طی این عملیات حدود 19 هزار نفر از نیروهای رژیم بعث عراق و نظامیان متجاوز کشته یا زخمی شده اند.

کارشناس و تحلیگرمسائل سیاسی گفت: منطقه عمومی عملیات بیت المقدس در میان چهار مانع طبیعی محصور بود، که از شمال به رود خانه کرخه کور و غرب به هور الهویزه، ازجنوب به رود خانه اروند و از شرق به رود خانه کارون منتهی می شد در عملیات بیت المقدس تهاجم از طریق عبور از رود خانه کارون و پیش روی به سوی مرز بین المللی ، سپس آزاد سازی خرمشهر مد نظر قرار گرفته بود .

در این طرح چندین استدلال وجود داشت که حمله به نیرو های عراق که عمدتا به سمت شمال آرایش گرفته بودند عامل موفقیت عملیات بود. همچنین شکستن خطوط اولیه ارتش عراق عبور از رود خانه کارون، سر پل از منطقه غرب کارون تا جاده اهواز به خرمشهر ،بعنوان اهداف اولیه و ادامه پیشروی به سمت مرز و تامین خرمشهر به عنوان اهداف مرحله دوم تعیین شده بود.

پناهی بیان داشت :در ابتدا نیرو های عراق با هدف آغاز عملیات دفاعی از خرمشهر عقب نشینی کردند و در تاریخ 01 / 03 / 1361 ارتش عراق پاتک بزرگی را برای پس زدن نیروهای مسلح ایران آغاز کرد و سرانجام نیروهای غیور ایرانی به طور کامل به شهر خرمشهر مسلط شدند ودر هنگام عقب نشینی نیرو های عراق بیش از 19000 نفر از نظامیان و سربازان عراقی به اسارت نیرو های ایرانی در آمدند و همچنین مقادیر زیادی مهمات وادوات رزمی باقی مانده در خرمشهر نیزدر کنترل نیرو های ایرانی قرار گرفت .

مسئول سازمان بسیج اساتید طلاب وروحانیون استان تهران افزود: انجام عملیات بیت المقدس در چهار مرحله برنامه ریزی شده بود که هر مرحله با مقایسه با عملیات ثامن الائمه و عملیات طریق القدس خود یک عملیات بزرگ به حساب می آ مد و آزاد سازی خرمشهر  خون وقیام   که در پی مرحله چهارم انجام گرفت از مهم ترین نتایج این عملیات بود.

ایشان خاطرنشان کرد : در مرحله اول عملیات بیت المقدس به دلیل هوشیاری نیرو های عراق پیشروی نیرو های ایران به سختی امکان پذیر بود، اما تعداد کمی از یگان ها توانستند از موانع عبور کرده و منطقه ای ازجنوب رود خانه کرخه کور را به عنوان یرپل

تصرف کنند

مرحله دوم : عملیات بیت المقدس از ساعت 22:30 دقیقه روز 16 اردیبهشت 1361 آغاز شد و فرماندهی ارتش عراق با مشاهده پیش روی نیرو های ایرانی به طرف مرز لشکر های 5 و 6 خود را عقب کشاند.

این عقب نشینی با دو هدف انجام شد .

 

1 . جلوگیری از محاصره و انهدام این لشکرها

 

2 . تقویت هرچه بیشتر خطوط پدافندی شهر های بصره خرمشهر در پی این عقب نشینی ها نیرو های قرار گاه قدس با تعقیب

نیرو های عراقی تعدادی از آن ها که از قافله عقب مانده بودند را به اسارت خود در آوردند ودر نتیجه جاده اهواز

خرمشهر تا انتهای جنوب منطقه ای که توسط قرار گاه نصر به عنوان سر پل تصرف شده بود و نیز مناطقی همچون جفیر،

پادگان حمید و هویزه آزاد شدند . پناهی در پایان افزود خرمشهر و حماسه سازانش برای همیشه در دل تاریخ ماندگار شدند و امروز وظیفه همه ما این است تا جوانان و نسل سوم انقلاب را با این رشادتها و جان فشانی ها آشنا کنیم،

اینجانب به عنوان سرباز ولایت؛ سوم خرداد سالروز پیروزی رزمندگان ایران اسلامی را به محضر مبارک مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای و ملت مومن، ولایی ایران و بویژه به ایثارگران دفاع مقدس تبریک میگویم .


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید