رویداد ملی سواد فضای مجازی؛ تلاشی برای مقابله با اخبار جعلی است
نشست خبری چهارمین رویداد ملی سواد مجازی، با حضور صالح اصغری، مدیر مرکز سازمان فضای مجازی سراج و معادی در معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
مدیر سازمان فضای مجازی سراج با اشاره به اینکه رویداد ملی سواد فضای مجازی در حوزه توانمندسازی کنشگران اجتماعی متمرکز است، گفت: این رویداد ملی می کوشد کنشگران فرهنگی و اجتماعی با پرهیز از تقلیلگرایی، با نگاهی روشمند و مبتنی بر نظریات علمی، با اخبار جعلی مواجه شوند.
در این نشست «صالح اصغری»، مدیر سازمان فضای مجازی سراج گفت: مرکز فضای مجازی سراج رویدادهای ملی مبتنی بر گفتمان سازی رسانه ای را در دستور کار خود قرار داده و بر اساس این رویکرد هر سال یک برنامه ملی را تدارک می بیند و با طرح مباحث تئوریک و انضمامی چهارمین رویداد ملی سواد فضای مجازی را با حضور کنشگران فضای مجازی و فعالان حوزه رسانه به صورت ترویجی در استان ها و تهران برگزار می کند.
مدیر سازمان فضای مجازی سراج درباره اهداف برگزاری چهارمین رویداد ملی سواد فضای مجازی با رویکرد خبر جعلی در پسا حقیقت توضیح داد: این رویداد ملی با هدف چارچوبسازی برای شناخت رخدادهای اجتماعی -رسانهای برگزار می شود تا کنشگران فرهنگی و اجتماعی با پرهیز از تقلیلگرایی، با نگاهی روشمند و مبتنی بر نظریات علمی، با اخبار جعلی مواجه شوند.
صالح اصغری افزود: چهارمین رویداد ملی سواد فضای مجازی در سه حوزه موضوع ، محتوا و قالب برگزاری، رویدادی نو در حوزه توانمندسازی کنشگران اجتماعی است که برخی از از جنبه های آن برای نخستین بار در کشور مورد توجه قرار گرفته است.
رویداد ملی سواد فضای مجازی؛ تلاشی برای مقابل با اخبار جعلی
مدیر مرکز سواد رسانه ای فضای مجازی سراج با اشاره به رویکردهای این مرکز در مواجهه با اخبار جعلی گفت: ما حوزه مطالعاتی و ترویجی خود را پس از اتفاقات سال گذشته تغییر دادیم و فعالیت هایمان را بر محورهایی حوزه خاواده چون «خانواده و فضای مجازی» و «فرزندپروری در عصر رسانه»، متمرکز کردیم و این راهبردها را در استان ها نیز مورد توجه قرار دادیم.
صالح اصغری با اشاره به توجه به کیان ایران در برنامه های مرکز سواد رسانه ای فضای مجازی سراج اظهار کرد: در سال های اخیر مسئله کیان ایران مورد توجه ما در مرکز قرار گرفت؛ همانطور که می دانید فضای مجازی به عنوان یک عامل اثرگذار بر فضای فرهنگی و سیاسی و اجتماعی کشور تبعاتی را به همراه داشت و یکی از مشکلات در حوزه مسایل اجتماعی دو قطبی های اجتماعی بود که ضربه ای به همبستگی اجتماعی وارد کرد و همین ما را به عنوان شهروندان ایران نگران می کند؛ بر همین اساس رویداد چهارم متمرکز بر اخبار جعلی در عصر پساحقیقت برگزار می شود.
وی با بیان اینکه اخبار جعلی باعث کاهش همبستگی اجتماعی در میان مردم شده است، گفت: در شرایط سیاسی و اجتماعی و فرهنگی کنونی جامعه فقط مسئله خبر جعلی نیست، بسیاری از اخبار واقعی هم جامعه را دو قطبی می کند و همبستگی را کاهش می دهد. بنابراین از منظر اجتماعی باید کنشگران اجتماعی نسبت به خبر جعلی واکنش داشته باشند و آن را با رویکرد اجتماعی مورد نقد و بررسی قرار داد. ما با عنوان فعالان عرصه رسانه می خواهیم فرهیختگان جامعه مسئولیت خود را نسبت به جامعه نشان دهند.
صالح اصغری افزود: جامعه هدف چهارمین رویداد ملی سواد فضای مجازی اساتید دانشگاه، معلمان، حوزویان، نخبگان فرهنگی، جامعه رسانه ای و NGOها هستند. پرداختن به خبر جعلی سویه دار باشد.
مدیر مرکز سواد رسانه ای فضای مجازی سراج اظهار کرد: فهم نخبگان و کنشگران اجتماعی نباید تقلیل گرانه باشد، خبر جعلی مهم است اما اگر در نگاه منظومه ای در جامعه ای زندگی می کنیم که گسل های اجتماعی و قومی، مذهبی و ... دارد باید فارغ از سواد رسانه ای جامعه را نسبت به خودش به خود آگاهی برسانیم، خود آگاهی جامعه ایرانی نسبت به شکاف های موجود در جامعه ضروری است.
وی خاطر نشان کرد: اصولا در پسا حقیقت در شرایطی قرار می گیریم که ارزیابی مردم ناظر به حقیقت نیست، بنابراین جامعه می بایست فارغ از ارتقای تفکر، نقد و سواد رسانه ای رویکردهای مدیریت احساسات و اعتمادآفرینی حاکمیت و رسانه ها را شاهد باشد.
وی با اشاره به محتوای آموزشی چهارمین رویداد ملی سواد فضای مجازی گفت: تفکر انتقادی، سواد خبری و خبر جعلی ، بهزیستی دیجیتال و اخبار ناکارآمد، جامعه شبکه ای و تغییرات اجتماعی، زندگی در عصر پسا حقیقت و علوم شناختی، مغز و پیام مباحثی موزشی این دوره را تشکیل می دهد؛ در واقع پرداختن به خبر جعلی از منظر علوم اجتماعی، علوم شناختی، روانشناسی، علوم سیاسی و با نگاهی به مسایل ایران از ویژگی های مهم محتوایی این دوره آموزشی است.
صالح اصغری درباره برگزاری نشست های تخصصی در چهارمین رویداد ملی سواد فضای مجازی اظهار کرد: در این دوره های آموزشی اساتیدی چون مجید امامی، دبیر شورای فرهنگ عمومی دکتر ساعی، رییس دانشگاه سوره، دکتر خجسته، دکتر لسانی، دکتر شریعتی، دکتر شاه قاسمی، دکتر قیومی، دکتر فیروزآبادی، دکتر غلامرضا آزادی و دکتر مهدی زاده برگزار می شود.
در این نشست «معادی» دبیر چهارمین رویداد ملی سواد فضای مجازی نیز گفت: رویداد چهارم ملی با عنوان خبر جعلی در عصر پسا حقیقت تیرماه امسال با حضور بیش از هزار و صد نفر از ۳۱ استان با ۱۷ سرفصل آموزشی به صورت مجازی برگزار شد.
وی افزود: در مرحله حضوری ۲۰۰ نفر از شرکت کنندگان پس از گذراندن آزمون علمی و عملی و مصاحبه انتخاب شدندغ دوره حضوری روزهای ۲۹ آذر ۱ دیماه در تهران برگزار میشود. در دوره حضوری ذیل ۷ سرفصل آموزشی ۷ سمینار ۳ کارگاه با حضور اساتید هیئت علمی دانشگاهها برگزار میشود.
دبیر چهارمین رویداد ملی سواد فضای مجازی با اشاره به اینکه برگزاری این رویداد در راستای گفتمان سازی و خودآگاهی مردم در خصوص اخبار جعلی در عصر پسا حقیقت است، تصریح کرد: در گام بعد از رویداد بسته مطالعاتی ناظر به مخاطب در اختیار شرکتکنندگان قرار میگیرد.