زراعت چوب سودآور و دارای جذابیت است
به گزارش خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، اکبر فتحی در جلسه ستاد زراعت چوب آذربایجان شرقی گفت: با توجه به نیازی که در گذشته نیز به چوب وجود داشت عدهای به زراعت چوب مشغول بودند و امروز نیز عدهای برای تأمین مواد اولیه صنعت چوب به فعالیت در حوزه تولید آن میپردازند.
وی ادامه داد: منابع طبیعی و آبخیزداری برای حفاظت از جنگلها، به زراعت چوب توجه ویژهای دارد تا از این راه جایگزینی برای تأمین مواد اولیه صنعت چوب معرفی کند و در قالبهای مختلف از قبیل توزیع نهال رایگان، از آن حمایت کرده است و در نقاط مختلف استان نیز طرح هایی در این خصوص اجرا شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی ادامه داد: برنامه وزیر محترم جهاد کشاورزی این است که برای اجرای هر طرحی که در وزارت انجام می شود، یک مجری تعیین شود چرا که در مدتی که تصدی ریاست سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان را بر عهده داشتند موفقیت این طرح را تجربه کرده اند و در همین راستا نیز یک ابلاغ به عنوان مجری طرح شبکههای فرعی آبیاری و زهکشی غرب و شمالغرب کشور برای ریاست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی صادر کرده اند. در همین راستا کمیته برنامه ریزی و کمیته اجرائی در هر استان ایجاد شده است و راه اندازی ستاد زراعت چوب به همین دلیل است.
فتحی گفت: در بخش کشاورزی به این باور رسیده ایم که باید از اجرای الگویی و آزمایشی خارج شویم و اجازه بدهیم که بهره برداران مستقیما به فعالیت بپردازند و این مسئله تنها به یک نگاه تسهیلات محور نیاز دارد که در قالب کمک های فنی و اعتباری انجام شود.
وی ترویج بیمه در زراعت چوب را نیازمند فرهنگ سازی دانست و گفت: مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی و روابط عمومی باید نسبت به اطلاع رسانی و آموزش در این حوزه به صورت جدی اقدام کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: در استان 114 هزار هکتار مستعد زراعت چوب است که از این میزان 40 هزار هکتار مستثنیات و 74 هزار هکتار نیز اراضی ملی است. ما باید میزان نیاز به چوب در استان را احصا کنیم و براساس این نیازمندی، میزان کشت چوب را مشخص کنیم. باید برنامه کشوری ابلاغ شده را با توجه به شرایط استانی تدوین کنیم. برنامه کشوری که در این حوزه برای 5 سال آینده در نظر گرفته شده ، کشت چوب در سطحی نزدیک به یک میلیون هکتار است که 600 هزار هکتار آن در استان خوزستان بوده و مابقی آن برای استانهای دیگر خواهد بود.
فتحی اضافه کرد: مراکز تحقیقاتی نیز باید در این حوزه همکاری لازم را داشته باشند و مشخص کنند که از کدام نهال و روش تکثیر استفاده شود تا عملکرد بهتری در این زمینه صورت گیرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی بیان کرد: اگر بتوانیم شرایط را برای حضور بخش خصوصی مهیا کنیم، زراعت چوب حوزه ای است که درآمدزایی بسیار قابل توجهی دارد.
وی هدف از تشکیل این کمیته را کاهش میزان مصرف آب در اجرای طرح زراعت چوب دانست و گفت: کاهش استفاده از منابع مختلف و کوتاه کردن زمان برداشت در مقابل افزایش بهره وری می تواند زراعت چوب را برای سرمایه گذاران نیز دارای جذابیت کند و این امکان را مهیا کند تا از طریق بخش خصوصی طرح را پیش ببریم.
وی ادامه داد: با عنایت بر اینکه توسط وزیر محترم جهادکشاورزی برای زراعت چوب مجری تعریف شده و در استانها نیز کمیته برنامه ریزی با مسئولیت جهادکشاورزی پیش بینی شده است لذا اولین جلسه کمیته استانی زراعت چوب با حضور اعضا محترم کمیته تشکیل شد تا وضعیت زراعت چوب در استان و اقدامات انجام یافته درگذشته تشریح و مقرر شد در قالب کمکهای فنی واعتباری پشتیبانی های تسهیلاتی از این نوع زراعت با شناسایی محلهای مستعد در راستای تامین مواد اولیه صنعت چوب و با هدف صیانت از جنگلها و ایجاد ارزش افزوده صورت پذیرد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی آذربایجان شرقی نیز در این جلسه بر لزوم ترسیم نقشه نهال کاری مختص استان آذربایجان شرقی تاکید کرد و گفت: باید نقشه ای در این زمینه ترسیم شود تا مشخص شود نهال کاری باید در کدام مناطق استان صورت گیرد.
حیدر فتح زاده ادامه داد: ما آمادگی لازم داریم تا در زمینه تأمین اعتبار مورد نیاز برای زراعت چوب همکاری لازم را داشته باشیم. می توانیم از ظرفیت سرمایه گذاران نیز در این حوزه استفاده کنیم و اراضی در بخش های مختلف نیز وجود دارد که می توان برای این منظور استفاده کرد و در هر حوزه ای که نیاز به تأمین اعتبار داشته باشید برای انجام آن اقدامات لازم را انجام خواهیم داد.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز در این جلسه گفت: کمیته برنامه ریزی طرح توسعه زراعت استان از 12 عضو تشکیل شده است که رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی رئیس این کمیته و معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان نائب رئیس است.
نادر نقیلی در خصوص وظایف این کمیته گفت: شناسایی و معرفی عرصه ها و ظرفیت های مناسب و بلااستفاده برای اجرای طرح زراعت چوب در استان، پیش بینی اعتبارات، تسهیلات و منابع اعتباری مورد نیاز (ملی و استانی)، پیش بینی تعداد نهال مورد نیاز برای اجرای طرح و برنامه ریزی برای تولید یا تامین نهال، تسهیل برای سرمایه گذاری بخش خصوصی و مشارکت صنایع مرتبط در طرح زراعت چوب و دریافت و بررسی درخواست های متقاضیان اجرای طرح زراعت چوب و هدایت آنها برای اجرای طرح با همکاری سایر دستگاه ها بخشی از وظایف این کمیته است.
وی ادامه داد: هدایت طرح با رویکرد حفظ امنیت غذایی و امنیت زیستی برای افزایش تولید مواد اولیه چوبی در استان، بررسی ضوابط و مقررات مربوط به اجرای طرح زراعت چوب و در صورت نیاز پیشنهاد برای اصلاح و یا تکمیل آنها، تدوین و معرفی برنامه های ترویجی و آموزشی بهره برداران و مجریان طرح زراعت چوب، احصاء نیازهای تحقیقاتی مرتبط با طرح زراعت چوب با همکاری موسسات تحقیقاتی و پژوهشی، هماهنگی با دستگاه های مسئول و مرتبط با اجرای طرح زراعت چوب و تعامل با استانداری ها در راستای اجرای بهینه طرح، ظرفیت سازی برای توسعه اشتغال در استان، ساماندهی و هدایت تولیدکنندگان نهال های این طرح در بخش خصوصی، برنامه ریزی برای ایجاد و تقویت تعاونی های زارعین و تولیدکنندگان چوب، جمع بندی عملکرد اجرایی طرح، تحلیل نقاط ضعف و قوت اجرای طرح در استان از دیگر وظایف این کمیته است که در دیگر جلسات پیگیری خواهد شد.