به گزارش خبرگزاری بسیج از همدان، نخستین گاهنامه تخصصی دفاع مقدس کودک و نوجوان در حوزه دفاع مقدس با عنوان زنگ حماسه و به همت مرکز حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس بسیج و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در همدان رونمایی شد.
نویسنده همدانی در حوزه انقلاب و دفاع مقدس در این مراسم با تبریک انتشار نشریه زنگ حماسه و با اشاره به ادبیات دفاع مقدس در حوزه کودک و نوجوان و مشکلات این حوزه اظهار داشت: ادبیات کودک و نوجوان به سمت ادبیات ترجمه میرود و کتاب تالیفی در حوزه کودک و نوجوان کم داریم.
بهناز ضرابیزاده اضافه کرد: همان طور که میدانیم ادبیات ترجمه اشاعهدهنده فرهنگ نویسنده آن سرزمین است که مؤلف اهل آنجاست، بنابراین ادبیات ترجمه نمیتواند فرهنگ ایرانی را بین کودک و نوجوان اشاعه بدهد.
وی با اشاره به این نکته که تب خوانش کتابهای ترجمه به ویژه ژانر وحشت بین نوجوانان زیاد شده است، افزود: باید انقلاب فرهنگی در این حوزه رخ بدهد و نویسندگانی را تربیت کنیم تا در حوزه تألیف کتابهای خوبی در زمینه کودک و نوجوان بنویسند.
این نویسنده همدانی اظهار کرد: هر چند کار ترجمه ارزانتر از تالیفی است، اما آنچه که مهم بوده ادبیات کودک در حوزه دفاع مقدس است که وضعیت خوبی ندارد، ناشران خصوصی تمایلی به کار در این حوزه ندارند و خانوادهها هم رغبتی ندارند تا این نوع کتابها را برای فرزندان خود تهیه کنند و این شاید به دلیل سوژههای تلخی است که کتابها دارند.
وی تصریح کرد: موضوع دیگر دستگاهها و ادارات است که کار انتشار ادبیات دفاع مقدس را برعهده گرفتند بدون اینکه دانش این کار را داشته باشند و یا اینکه کارشناسی کنند، در واقع بزرگترین ضربه را همین دستگاهها بر ادبیات دفاع مقدس میزنند، آنها اصلا ادبیات کودک را نمیشناسند و حتی باید بگوییم که به صورت گستردهتر ادبیات را نمیشناسند و هر کتابی را که شخصیت کودک داشته باشد کار ادبی میدانند.
ضرابیزاده با بیان اینکه همینها به ادبیات ضربه زده است، گفت: حجم بالایی کتاب کودک داریم که غیرحرفهای هستند و در البته در حوزه بزرگسال هم این موضوع وجود دارد و وقتی نویسندگان غیر حرفهای وارد ادبیات دفاع مقدس میشوند این ادبیات را قدرتمند نمیدانند و گاهی برای آن بهایی قایل نمیشوند و کسانی که به صورت حرفهای کار میکنند از این ژانر خارج میشوند و گلایه میکنند که کار ما را ادبیات خلاقانه نمیبینند.
وی بیان کرد: میتوانید آمار بگیرید ببینید سالانه چند کتاب در حوزه دفاع مقدس کودک و نوجوان نوشته شده که حرفهای باشد، من علت این را نمیدانم که چرا این عرصه خالی شده است و به طور قطع نیاز به واکاوی دارد.
نویسنده حوزه انقلاب و دفاع مقدس عنوان کرد: نویسندگان بسیاری در همدان داریم که باید شناسایی شوند، نه اینکه درب ادارات بروی آنها بسته باشد و اجازه کار نداشته باشند، استان همدان زمانی مهد ادبیات پایداری و کودک و نوجوان بوده چرا باید اکنون برخی استانها از ما پیشی بگیرند در حالی که قبلا به همدان غبطه میخوردند.
*فرهنگ دفاع مقدس پر از مفاهیم ارزشگذار و تاثیرگذار است
وی تصریح کرد: نویسندگان ما کجا همدیگر را میبینند، ما آغازگر یک جریان خوب در استان بودیم کارهای قوی در استان منتشر میشد، اما امروز چه اتفاقی افتاده برای ادبیات دفاع مقدس همدان رخ داده چرا یک آرشیو کامل از ادبیات دفاع مقدس نداریم چرا کتابهای ما تجدید چاپ نشد و جلسات نقد نگذاشتیم، چرا جلسات معرفی کتاب برای این کتابها نگذاشتیم.
ضرابیزاده با تاکید بر اینکه جلسات معرفی، نقد، بررسی و حمایت و تشویق نویسندگان بسیار مهم است، اظهار داشت: داشتن یک اصل و چارچوب درست مهم است فرهنگ دفاع مقدس پر از مفاهیم ارزشگذار و تاثیرگذار است و مفاهیمی، چون از خودگذشتگی و شهادت که دارای ارزش است که باید از کودکی به کودکان آموزش داد.
وی تصریح کرد: اگر کارهای قوی انجام شده در حوزه بزرگسال است و اگر واقعا میخواهیم روی کودکان کار کنیم باید به این حوزه به طور جدی نگاه کنیم. در واقع نیازمند یک پایگاه و جایزه کتاب سال کودک و نوجوان هستیم، امیدوارم آغازگر این راه استان همدان باشد.
نویسنده حوزه انقلاب و دفاع مقدس ما گنجینههای بسیار زیادی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان داریم، اما سوژههای نابی در این حوزه نوشته نشده است، اگر کتابهای خوبی در این حوره منتشر شود میتوانیم شاهد باشیم که فیلمهای خوبی هم ساخته میشود.
وی در نهایت عنوان کرد: باید یک پویش در ادبیات کودک و نوجوان دفاع مقدس راه بیفتد، البته این مهم با حضور کارشناسانی که توانمندی و دانش لازم را دارند، باشد.
* همایش ملی بزرگداشت خواهر دباغ سال آینده برگزار میشود
دبیر اجرایی دومین کنگره ۸ هزار شهید استان همدان نیز با بیان اینکه اقدامات مختلفی برای برگزاری کنگره صورت گرفت و نمایش فصل شیدایی با ۱۶۵ هزار بازدیدکننده از آن جمله بود، اظهار کرد: یادوارهها و یادمانها از جمله اقداماتی بود که شاید کمتر توجه شود، اما آنچه که دنبال آن هستیم تولید نشریاتی است که ماندگاری و تاثیرگذاری بالا دارد.
سردار مهدی فرجی عنوان کرد: به صورت هفتگی هم جلسات با نویسندگان داریم و یکی دیگر از موضوعاتی که پیگیری شد چاپ نشریه زنگ حماسه بود.
وی با اشاره به اینکه نگرانیهایی که در مورد کودکان و نوجوانان وجود دارد، ابراز کرد: دبیرخانه کنگره به صورت فعال است تا با دست پر کنگره سوم را برگزار کنیم، یکی از بحثها کتاب و رسانه است که به دنبال تولید یک فیلم سینمایی یا سریال برای شهید همدانی هستیم.
مشاور عالی فرمانده سپاه انصارالحسین (ع) استان همدان عنوان کرد: همایش ملی بزرگداشت خواهر دباغ در سال آینده برگزار میشود و فیلم و سریال برای خواهر دباغ ساخته خواهد شد.
* همدان مهد ادبا و اساتید در حوزه کودک و نوجوان است
مونا اسکندری، سردبیر نشریه تخصصی زنگ حماسه، با بیان اینکه این ایده فعالیت مجدد نشریه در دومین کنگره ۸ هزار شهید استان کلید خورد، اظهار کرد: قرار بر این شد که این دوره نشریه با نگاه تخصصی به حوزه کودک و نوجوان شروع شود.
وی افزود: از آنجا که همدان مهد ادبا و اساتید در حوزه کودک و نوجوان است، این تصمیم گرفته سد و تیم قوی و با دانش برای چاپ نشریه شکل گرفت و همکارانی ما را در این خصوص کمک کردهاند که در بحث تصویرگری با نخبهای از استان یعنی استاد شیبری کار انجام شد.
وی با بیان اینکه نشریه تخصصی کودک و نوجوان در ۵۴ صفحه چاپ شده است، عنوان کرد: این کار از سال گذشته آغاز شد و در این راه با افراد و سرمایههای آشنا شدیم که برای همه شهدا کار کردهاند.
اسکندری اظهار کرد: سعی شده که در نشریه همه ذائقهها را در نظر گرفته شود و هر کودکی که نشریه را میبیند جذب آن شود.
انتهای پیام/