ضرورت توجه به علوم مهندسی در ساخت و سازها/ ضرورت توجه به علوم مهندسی در ساخت و سازها/ فارس پایلوت صادرات خدمات فنی و مهندسی است
به گزارش خبرگزاری بسیج از فارس، ستار خورشیدی در نشست خبری امروز همزمان با روز مهندس گفت: امروز سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس به عنوان یک سازمان مردم نهاد بزرگ شناخته میشود که از 37 هزار کد عضویت و 32 هزار عضو فعال برخوردار است.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس با تاکید بر اینکه کمتر مجموعهای در استان یا کشور را میتوان مشاهده کرد که به این اندازه از ظرفیتهای فنی و تخصصی برخوردار باشد؛ افزود: هیات مدیره فعلی سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس تلاش کرده در دوره مسئولیت خود دو اصل «سالمسازی و شفافسازی» و «ایجاد عدالت» را سرلوحه فعالیتهای خود قرار دهد و به حوزههای آموزش و نظارت بر عملکردها توجه ویژهای داشته باشد.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان فارس به تشریح برخی از اقدامات صورت گرفته و دستاورهای این دوره هیات مدیره سازمان پرداخت و گفت: برخی از این اقدامات برای نخستین بار در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان فارس محقق شده است. به طور مثال در یک اقدام شجاعانه برای اجرای عدالت تمام متراژهای مستحدثات بر روی سامانه ارجاع رفته، در کنار این موضوع بحث شفافسازی نیز محقق شده و ارجاعات برای همگان قابل مشاهده است.
خورشیدی نظارت بر عملکرد مجریان و اصلاح سختافزارها و نرمافزارها را از دیگر اقدامات صورت گرفته عنوان و خاطرنشان کرد: تعیین سال کاری از ابتدای سال و اجرایی کردن قرارداد نظارت از دیگر موضوعاتی است که در دوره فعالیت هیات مدیره فعلی به منصه ظهور رسیده است.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان فارس، فعالشدن پایه ظرفیت ارشد و اجرایی شدن بخشنامه «ساختار شکست بین رشتهای» را از دستاوردهای جدید این دوره سازمان عنوان و خاطرنشانکرد: اصلاح تعرفههای نقشه یو. تی. ام، جدا کردن درصدهای نقشهبرداری، هماهنگسازی نرمافزار تفکیک با نرمافزار اتوکد، اجرای طرح صورتجلسات تحویل و تحول برای نخستین بار، برگزاری موفقیتآمیز دورههای آموزشی و برگزاری همایش فرونشست برای نخستین بار توسط سازمان نظام مهندسی نیز بخش دیگری از اقدامات صورت گرفته، است.
خورشیدی در تشریح اهمیت برگزاری این همایش به موضوع کمبود آب و در معرض خطر فرونشست قرار گرفتن 50، 60 درصد مساحت کشور -که عمده آنها کلانشهرها هستند، اشاره کرد و گفت: علاوه بر این چالشها، دهها گسل فعال در کشور داریم که حدود 50 گسل در استان فارس قرار دارد و 8 گسل هم از محدوه شیراز میگذرد.
وی با تاکید بر اینکه همین موارد ضرورت توجه به علوم مهندسی و چگونگی ساخت و سازها را تبیین میکند، افزود: مهندسان در واقع حافظ جان و مال مردم هستند و جالب اینجاست که فقط حدود دو تا دو و نیم درصد هزینه ساخت و سازها به خدمات فنی مهندسی اختصاص دارد؛ اما همین دو و نیم درصد، ضامن بقا و محافظت 97 و نیم درصد دیگر ساختمان و سرمایهگذاری انجام شده است.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان فارس در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه مبحث نظارت در 4 گروه «الف، ب، ج و دال» اعمال میشود، بیان داشت: بر این اساس در گروه الف هزینه هر مترمربع خدمات نظارت فقط 221 هزار تومان است و این رقم در گروه ب حدود 266 هزار تومان است.
خورشیدی هزینه خدمات نظارتی در گروه ج را 341 هزار تومان اعلام کرد و گفت: در گروه دال که خود دارای سه زیرمجموعه است، در پرهزینهترین حالت 526 هزار تومان برای اعمال نظارت در هر مترمربع دریافت میشود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ساخت و سازها حداقل 15 میلیون تومان در هر مترمربع هزینه دارد؛ افزود: بنابراین در این معادله، هزینه 220 هزار تومانی نظارت برای هر مترمربع چندان به حساب نمیآید، درحالی که نباید فراموش کنیم نتیجه اعمال نظارتها، دستیابی به یک ساختمان خوب و ایمن خواهد بود.
ضرورت توجه به علوم مهندسی در ساخت و سازها
هادی بیاتی؛ نائب رئیس اول سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس نیز گفت: در این دوره قردادهای نظارت برای اولین بار اجرایی شد و اختلاف بین کارفرما و ناظرین را برطرف کرد.
بیاتی خاطرنشان کرد: در بحث ارجاع نظارت تا قبل از سال 1401 در پروژههای بالای 4هزار مترمربع، خود کارفرما میتوانست ناظر را انتخاب کند که این برخلاف قانون بود، اما بعد از این سال همه ارجاعات براساس سامانه ارجاع نظارت پیش رفت.
به گفته وی موضوع دیگر اجرای عدالت در بحث ارجاع در نهضت ملی مسکن در زمینه بازبینی، کارشناسی کنترل و نظارت بود که سازمان نظام مهندسی در این خصوص نیز حضور پررنگ داشت.
بیاتی افزود: قراردادهای طراحی و تنظیم نیز از سال آینده اجرا میشود.
نائب رئیس اول سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس با اشاره به کارگیری خدمات سازندگان ذی صلاح نیز گفت: بهرهگیری از این خدمات برای ساختمانهایی با 5 سقف در سال جدید مدنظر است. همچنین در این دوره حق الزحمه نقشه برداران جدا شد و اصلاح فرمهای کنترل مضاعف، اصلاح روند انتخاب کارشناس و... نیز انجام شد.
وی افزود: در بحث رفاهی و فرهنگی نیز تورهای داخل استان و شیراز به صورت هفتگی برای اعضا برگزار میشود.
فارس پایلوت صادرات خدمات فنی و مهندسی است
عضو هیات رییسه و کمیسیون صدور خدمات مهندسی سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس نیز در این نشست گفت: در زمینه صادرات خدمات مهندسی فارس با توجه به ظرفیتهایی که دارد به عنوان پایلوت صدور خدمات فنی و مهندسی انتخاب شده، این در حالی است که صادرات حوزه فنی و مهندسی ما در کشور کمتر از یک درصد است که این جای تاسف دارد.
علیرضا زارع افزود: در همین راستا فارس به عنوان پایلوت صادرات فنی و مهندسی انتخاب شد، در این ارتباط یک مجموعه با همکاری اتاق بازرگانی، وزارت صمت، وزارت کشور و وزارت راه و شهرسازی تشکیل شده و آنها افرادی را به عنوان نماینده انتخاب کردند که در این کمیسیون فعالیت دارند.
وی با اشاره به حضور نزدیک به 40هزار متخصص در فارس که در طراحی، نظارت و اجرا حوزه عمران و ساخت و ساز فعالیت دارند، گفت: در زمینه صادرات حوزه فنی و عمرانی جامعه هدف ما بیشتر خلیج فارس به ویژه عمان و قطر است. البته قراردادهایی با عراق، سوریه و ترکیه داشتیم، در فارس هم، چون ظرفیت خوبی داریم، سعی میکنیم از ظرفیت مهندسی استان و جایگزینی صادرات فنی و عمرانی که بهتر از نفت است استفاده کنیم.
دبیر هیات رییسه سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس و دبیر هیات رییسه گروه تخصصی عمران سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور نیز با تبریک فرا رسیدن روز مهندس گفت: از اهم فعالیتهایی که تاکنون پیگیر آن بودیم و به سرانجام رسید میتوان به سامانه شفافیت و ارتقای سامانه جامع خدمات مهندسی اشاره کرد.
محمد بنان افزود: سازمان ما در گذشته از سرورهای مستهلک سری 7 استفاده میکرد، اما امروز سرورها را به نسل 10 ارتقا داده و پیشرفت خوبی داشتیم.
وی تصریح کرد: یک خبر خوب دیگر هم داریم و آن این است که با شرکت همتا رایانه که کشوری است و فعالیت اصلیاش در کشور است برای سامانه جامع کشوری مذاکره کردیم و با مجوز شورای مرکزی با این شرکت وارد مذاکره شدیم و قرار شد سامانه و دفتر گاز را برای اولین بار در کشور در شیراز راهاندازی کنیم که این موجب مسرت است که برای اولین بار در کشور برای سامانه گاز تست داشته باشیم.
عضو هیات رئیسه سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس افزود: یکی دیگر از اقدامات ما در خصوص کمیته "بیم" است؛ سیاستی که از ابتدا برای ارتقای مهندسی در نظر گرفته شد و به این شکل بود که خدمات ساختاری باید ویرایش شود؛ در این زمینه اول باید فرایندهای ساختاری بررسی و به صورت سنتی پیگیری میشد و بهمن ماه سال قبل سمیناری برگزار و دستاوردهای (بیم) تبیین شد.
انتهای پیام/