معرفی جاذبه های گردشگری استان قزوین؛

 نبوغ معماری ايرانی در حمام قجر

 نبوغ معماری ايرانی در حمام قجر
«حمام قجر» کهن‌ترین گرمابه استان قزوین است که در سال‌های اخیر به موزه مردم‌شناسی تبدیل شده و در ایام نوروز میزبان گردشگران بوده و یکی از کهن‌ترین و بزرگ‌ترین گرمابه‌های شهر قزوین است که در خیابان عبید زاکانی این شهر واقع شده است.
کد خبر: ۹۵۸۷۰۹۹
|
۰۳ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۳

قزوین_ به گزارش بسیج، «حمام قجر» کهن‌ترین گرمابه استان قزوین است که در سال‌های اخیر به موزه مردم‌شناسی تبدیل شده و در ایام نوروز میزبان گردشگران است. حمام قَجَر یکی از کهن‌ترین و بزرگ‌ترین گرمابه‌های شهر قزوین است که در خیابان عبید زاکانی این شهر واقع شده است.

این بنا به دستور شاه عباس صفوی در سال ۱۰۵۷ هجری قمری توسط امیرگونه‌ خان قاجار قزوینی؛ از سرداران شاه عباس ساخته شده و به همین دلیل در ابتدا با نام «حمام شاهی» خوانده می‌شد.

مساحت این حمام در حدود ۱۰۴۵ مترمربع است و از دو قسمت جداگانه زنانه و مردانه و سه بخش اصلی سربینه، میان در و گرمخانه تشکیل شده است. ورودیِ حمام رو به جنوب باز شده و پس از طی راه‌پله‌های مارپیچ، سربینه وسیع حمام قرار می‌گیرد و در وسط سربینه حوض زیبایی قرار دارد.

پلان سربینه به شکل ۸ضلعی است و هر ضلع آن دارای شاه‌نشین‌ و طاق‌نما است که این بخش به وسیله راهرویی به گرمخانه متصل می‌شود. گرمخانه این حمام دارای یک فضای مرکزی محدود و تعدادی فضای جانبی است. 

تزئینات گرمابه شامل کاشی‌کاری و طاق‌های رسمی‌بندی شده است و کف آن با سنگ مرمر مفروش شده ضمن اينكه پشت بام این حمام نیز هم‌سطح خیابان است.

این حمام در سال ۱۳۷۹ خورشیدی توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان قزوین خریداری شد و با سرمایه‌گذاری شهرداری قزوین و مدیریت سازمان نوسازی و بهسازی مرمت شد و به عنوان موزه مردم‌شناسی تغییر کاربری داد.

این موزه شامل ۳ بخش اقوام، آداب و رسوم و مشاغل بوده و زندگی روزمره مردم قزوین در گذشته، به وسیله مجسمه‌هایی در معرض دید عموم قرار گرفته است.

علت نام‌گذاری این بنا که به حمام قجر معروف شده ۲ روایت دارد نخست اینکه سازنده این بنا از خانواده قاجار بوده و روایت دیگر این است که در زمان قاجاریه مرمت اساسی بر روی این بنا صورت می‌گیرد و به این نام معروف می‌شود.

اطلاعات بازديدكنندگان اين بنا در بدو ورود ثبت می‌شود که بر این اساس بیشترین بازدیدکننده به ترتیب از آلمان، فرانسه و ایتالیا بوده است و در بين کشورهای آسیایی نیز چین و اندونزی بیشترین بازدیدکنندگان از این بنای تاریخی بودند.

امروزه ایرانی‌ها به تقلید از اروپا، سونا و جکوزی احداث می‌کنند؛ اما این در حالی است که در این بنا که ۳۸۰ سال پیش‌ساخته شده است جکوزی آب سرد و گرم نیز در نظر گرفته‌شده است و این نبوغ معماری ایرانی را نشان می‌دهد.

این حمام علاوه بر اینکه یک فضای بهداشتی بوده ازلحاظ اجتماعی نیز بسیار مهم بوده است چراکه در قسمت «میان در» اتاق فکری وجود داشته که مركز تشكيل جلسات اجتماعی بوده است.

در قسمت سربینه حمام قجر اقوام قزوین شامل ترک‌ها، لرها، مراقی‌ها، قزوینی‌ها، تات‌ها و کردها معرفی می‌شوند؛ در قسمت بعدی این گرمابه توسط تابلوهايی آداب‌ورسوم قزوین مانند پنجاه بدر و ۱۲ محرم معرفی می‌شود.

در قسمت انتهایی گرمابه مشاغل گذشته شهر قزوین مثل پنبه‌ریسی، عطاری، آهنگری، پینه‌دوزی، سرگذر، مسگری و سفیدگری به نمایش گذاشته‌شده ضمن اينكه در این بخش برای تنوع در موزه، عکاسخانه‌ای راه‌اندازی شده که بازدیدکنندگان می‌توانند با لباس اقوام قزوینی عکس بگیرند؛ علاوه بر اين با در نظر گرفتن ویترین، برخی از اشیا و ابزارآلاتی که درگذشته استفاده می‌شد نیز در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داده‌شده است.

بیش از ۹۰ درصد بازدیدکنندگان از موزه اذعان کرده‌اند که قزوین بناهای تاریخی باشکوهی دارد كه تاکنون از وجود این آثار تاریخی اطلاعی نداشتند.

 

انتهای پیام/۱۰۱۰

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار