به گزارش خبرگزاری بسیج از کرمانشاه، با شروع فصل بهار و بارش باران رویش گیاهان خودرو از جمله قارچهای وحشی در جنگلها و نقاط مختلف افزایش مییابد و این موضوع در استان کرمانشاه با شرایط آب و هوایی مساعد بیشتر به چشم میخورد و همین موضوع سبب افزایش تعداد مسمومیتها و فوتیهای ناشی از مصرف این قارچها میشود.
مشاهده قارچهایی که در محیط طبیعی و بهخصوص زیر درختان رشد کرده و کاملا شبیه قارچ خوراکی هستند، چشم طمع مصرفکنندگان و فروشندگان را بر میانگیزد، اما باید دانست همه انواع قارچها، خوراکی نبوده، بلکه بعضی از آنها سمی و خطرناک هستند تا جایی که خوردن چند لقمه از قارچهای سمی میتواند کبد، کلیه یا حتی مغز را از کار انداخته و در مواردی سبب مرگ مصرفکننده شود.
تشخیص قارچ سمی و غیرسمی از روی ظاهر آن بسیار مشکل است و برخی از روشها و معیارهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست.
ابراهیم شکیبا، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه اظهار داشت: قارچها گیاهانی هستند که مصرف خوراکی پیدا کردهاند، اما همه آنها خوراکی نیستند و بعضی سمی و خطرناک هستند. خوردن چند لقمه از این قارچهای سمی میتواند کبد، کلیه و مغز را از کار انداخته و موجب مرگ شود.
وی عنوان کرد: در فصل مرطوب با دمای مناسب مانند بهار قارچها در طبیعت به فراوانی یافت میشود و به طور معمول اشتباه در تشخیص قارچهای خوراکی خودرو با قارچهای سمی سبب مسمومیتهای قارچی میشوند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه گفت: نمیتوان از روی ظاهر قارچ یا مزه آن بگویید کدام قارچ وحشی خوراکی و کدام قارچ سمی است و هیچ راهی هم وجود ندارد که بتوان انجام داد و از آن طریق از خوراکی بودن قارچ اطمینان حاصل کرد و تنها آزمایشگاه میتواند خوراکی بودن آنها را تأیید کند.
شکیبا افزود: شرایط جغرافیایی استان کرمانشاه ایجاب میکند در سالهایی که شاهد بارش باران و رعد و برقهای بهاری باشیم با برخی از مسمومیتهای اتفاقی ناشی از مصرف خوراکی قارچهای خودرو سمی روبهرو میشویم.
وی با اشاره به علائم مسمومیت با قارچ خودرو، گفت: علائی زودرس شامل تهوع و استفراغ، اسهال، شکم درد و تعریق است که گاهی علائم مغزی مانند توهم، خواب آلودگی، تشنج یا بیقراری با آن همراه میشود، این علائم به طور معمول 4 تا 24 ساعت بعد از خوردن قارچ ظاهر میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه، افزود: علایم دیررسی شامل علایم مسمومیت کبدی، کلیوی یا آسیبهای مغزی است که ممکن است در روزها یا هفتهها بعد ظاهر شود.
شکیبا با بیان اینکه تشخیص این نوع قارچها تنها در مراکز تشخیصی آزمایشگاهی میسر است، عنوان کرد: بنابراین تکیه بر روشهای غیر علمی مانند استفاده از ظروف نقرهای یا شیر جهت تشخیص قارچ خوراکی از سمی هرگز توصیه نمیشود.
وی گفت: افرادی که قارچ خودرو مصرف کردهاند یا دارای علایم گوارشی شدهاند باید به سرعت جهت خدمات درمانی به مراکز درمانی مراجعه کنند، چون تأخیر در شروع درمان متأسفانه عوارض جدی مسمومیت را در پی دارد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه باید از چیدن، خریدن و مصرف قارچهای روییده در طبیعت و کوه و دشت پرهیز کرد، افزود: باید تنها از قارچهای خوراکی تولید شده در کارخانههای معتبر استفاده کرد.
شکیبا، بیان کرد: پختن، آب پز یا کباب کردن قارچهای وحشی موجود در طبیعت سمی بودن آنها را از بین نمیبرد و تنها راه پیشگیری از مسمومیت با قارچ مصرف نکردن قارچهای روئیده در طبیعت است.
وی گفت: سم قارج پادزهر ندارد و تنها باید از خوردن قارچهای وحشی موجود در طبیعت و غیرپرورشی پرهیز کرد.