ارائه الگوی سوم زن در همایش بینالمللی «چالشهای هویتی زن مسلمان معاصر»
به گزارش سرویس خبری بسیج جامعه زنان -حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمود احمدی میانجی رئیس موسسه آموزش های کوتاه مدت و فرصت های مطالعاتی المصطفی در استان قم با اشاره به برگزاری همایش بین المللی چالشهای هویتی زن مسلمان معاصر و الگوی فاطمی گفت: این همایش در راستای نگاه انقلاب اسلامی به زن برگرفته از مبانی اسلام ناب محمدی برگزار می شود.
وی ادامه داد: ما در این همایش در صدد آن هستیم که بخشی از نگاه متعالی و مترقی انقلاب اسلامی که برگرفته از مبانی اسلام ناب محمدی است با کمک محققان و پژوهشگران به جهان تشنه حقیقت معرفی و عرضه کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین احمدی میانجی تصریح کرد: در راستای رهنمود مقام معظم رهبری مدظله العالی، ما معتقدیم امروز و با گذشت سالیانی از انقلاب اسلامی همچنان کشمکشی جدی و اساسی بین الگوی زن مسلمان با الگوی مادی غربی در جریان است، غربی ها همواره در تلاش هستند نگاه و عملکرد غلط خود را در دنیا رایج کنند و در این مسیر هوچیگری های تبلیغاتی و رسانه ای را همواره در دستور کار دارند بنابر راهبرد ترسیمی از سوی مقام معظم رهبری ما تثبیت و نهادینه سازی الگوی زن مسلمان با تمسک به الگوهای برجسته دینی الگوی فاطمی و زینبی و مریمی و آسیه ای و غلبه بر فرهنگ منحط غربی از اهداف راهبردی این همایش بین المللی است.
رئیس همایش بین المللی چالشهای هویتی زن مسلمان معاصر و الگوی فاطمی ادامه داد: در لبیک به راهبرد اعلامی مقام معظم رهبری ماتلاش میکنیم در مسیر این حرکت، ذهنها را از حرفهای کلیشه ای فرآورده ی غربی خالی کنیم. ما بر این باوریم که زن در تعریف غالباً شرقی همچون عنصری در حاشیه، بینقش در تاریخ سازی و در تعریف غالبا غربی به مثابه ی موجودی است که جنسیت او بر انسانیتش میچربد و انرژی جنسی برای مردان در خدمت سرمایهداری جدید است معرفی میشد. ما معتقدیم زن در انقلاب اسلامی ایران الگوی سوم یعنی زن نه شرقی و نه غربی است. زن مسلمان ایرانی ثابت کرد که میتوان زن بود، عفیف بود، محجبه و شریف بود و در عین حال در متن و مرکز زندگی و اجتماع بود. میتوان خانواده را پاکیزه نگاه داشت و در عرصه سیاسی و اجتماعی نیز کنشگر و نقش آفرین بود و فتوحاتی بزرگ به ارمغان آورد.
وی افزود: در الگوی زن مسلمان که بر اساس معرفت شناسی الهی شکل گرفته، زن نقاط قوت زنانهی خود را با ایمان و عفت همراه می کند و با چنین ترکیبی قادر به نقش آفرینی منحصر به فردی می شود و این گونه ارزش و تشخص زن معنا مییابد. ما در این همایش در صدد تصویر روشن از الگوی زن نه شرقی و نه غربی و پاسخ به چالشهای که در این عرصه وجود دارد هستیم.
اهداف نظری و کاربردی همایش
حجت الاسلام والمسلمین احمدی میانجی ادامه داد: در واقع ما در این همایش جهانی دنبال دستیابی به یک دسته اهداف نظری و کاربردی هستیم که به یاری اندیشه ورزان و قلم زنان و دغدغهداران عرصه سبک زندگی اسلامی به تولید یک بسته سبک زندگی اسلامی فاطمی برسیم.
وی افزود: نکته اول در این همایش بحث الگو بودن شخصیت مبارک حضرت صدیقه کبری فاطمه زهرا سلام الله علیها است که فرزند بزرگوارشان حضرت حجت در روایتی فرمودند: «فی ابنة رسولِ الله لی اُسوةٌ حَسَنَةٌ» این روایت را مرحوم محمد بن حسن طوسی در کتاب الغیبه صفحه ۲۸۶ حدیث ۲۴۵ نقل کرده است که حضرت به دنبال یک چالشی است که بین برخی از شیعیان در مورد امام و جانشین بعد از امام عسکری(ع) پیش آمد روایت فرمودند.
رئیس موسسه آموزش های کوتاه مدت و فرصت های مطالعاتی المصطفی ادامه داد: ایشان حکومت جهانی خودشان رو با الگوگیری از شخصیت شاخص حضرت صدیقه کبری پیش خواهند برد که البته الگوبرداری در آن حکومت جهانی از چه بعد و چه جنبهای از شخصیت حضرت زهرا است بین مفسران و دین شناسان و ولی شناسان اختلافات گوناگونی وجود دارد و یکی از آنها این است که حکومت جهانی مهدوی الگو گرفته شده از شخصیت حضرت صدیقه کبری است و چون این شخصیت، شخصیت جهانی و سیدة نساء العالمین است میتوان در یک حکومت جهانی الگوی حکومتی و ولایتی از وجود نازنین حضرت زهرا(س) گرفت.
وی ادامه داد: بنابراین اگر ما در این همایش دنبال کشف الگوی فاطمی هستیم به خاطر این است که زنان معاصر همانند پیشینیان و پسینیان میتوانند از زندگی حضرت زهرا الگوگیری کنند؛ چرا که پیامبر اکرم بعد از اینکه فرمودند سَیِّدَةُ نِسَاءِ الْعَالَمِینَ اضافه فرمودند مِنَ الْأَوَّلِینَ وَ الْآخِرِینَ چه در میان پیشینیان و چه در میان پسینیان اولین و آخرین میتوانند از وجود نازنین حضرت صدیقه کبری الگوبرداری کنند .
حجت الاسلام والمسلمین احمدی میانجی تصریح کرد: بنابراین از اهداف اولیه، نشان دادن جهانی بودن الگوبودن شخصیت حضرت صدیقه کبری است، که این الگو هم در میان پسینیان هم در زنان مسلمان معاصر و هم ان شاالله در زنانی که از این پس تا قیام قیامت خواهند آمد الگوگری دارد.
چالشها و مشکلات و خلأها و کاستیها
وی افزود: بعد دوم این همایش بحث چالشها و مشکلات و خلأها و کاستیهایی است که گریبان زن مسلمان معاصر را گرفته است، چه برای زنان مسلمان و چه برای زنان نامسلمان. چالشهای معاصر دو دسته کلی است: یکی چالشهای هویتی، یکی چالشهای صوری، ساختاری و بیرونی.
حجت الاسلام والمسلمین احمدی میانجی افزود: این همایش به فضل الهی در صدد واکاوی و کشف راهبردهای رویارویی و مقابله با چالشهای هویتی است. وقتی شما از چالش های هویتی سخن میگویید چالشهای هویتی میتواند اشاره به ابعاد هستی شناختی شخصیت و وجود زن مسلمان یا زن معاصر داشته باشد و میتواند اشاره به چالشهای دین شناختی داشته باشد.
وی ادامه داد: اما چالشهای ظاهری و ساختاری هم که کم و بیش گریبان زن و مرد مسلمان را گرفته است، در محورهای لباس و پوشش، شغل و حرفه، ایفای نقش در خانواده، در جامعه و در سطح بومی و در سطح جهانی است. اینها همه چالشهایی هستند که چه با رویکرد برون دینی و چه با رویکرد درون دینی باید برای انها حرفی داشت.
رئیس موسسه آموزش های کوتاه مدت و فرصت های مطالعاتی المصطفی تصریح کرد: این چالشها یعنی بازشناسی وضعیت موجود زن مسلمان در سطح کره خاکی. چرا این بازشناسی را انجام میدهیم؟ این بازشناسی درآمدی است برای رسیدن و کشف وضعیت مطلوب با الگوی فاطمی. پس هدف اول بازشناسی وضع موجود، هدف دوم کشف و یا تاسیس و ارائه سبک فاطمی، هدف سوم ما کشف شیوه های تطبیق و پیاده سازی سبک زندگی فاطمی برای زن معاصر با هدف ارائه یک سبک زندگی و الگوی زندگی روزمره است که زنان بتوانند هم مادر خوب، هم همسر خوب، هم زن مسلمان خوب، را در زندگی خودشان تجربه کنند.
کشف راهبردها و راهکارهای توسعه وضعیت زن مسلمان معاصر
وی ادامه داد: هدف چهارم کشف راهبردها و راهکارهای توسعه وضعیت زن مسلمان معاصر است. این توسعه وضعیت موجود سبک زندگی زن مسلمان باید به کشف و تاسیس یک سبک زندگی فاطمی بیانجامد که نه تنها زندگی زنان معاصر را معنادارکند که به آنان نشاط و شادابی و انرژی روانی مثبتی که در زندگی روزمره برای مقابله با مشکلات زندگی نیاز دارند را بدهد.
میانجی تصریح کرد: زن مسلمان معاصر میخواهد هم از حقوقی که دین و آموزههای دینی به او داده بتواند به خوبی بهره ببرد و از آن ها تجربه مثبت در زندگی اش داشته باشد و هم بتواند در کناراین مهارت، مهارت کسب حقوق، استیفای حقوق، ایفای نقش و انجام مسئولیتهای مادرانه دخترانه و همسرانه زنانه رو داشته باشد، پس مهارت جمع میان حقوق و مسئولیتها بعد دیگر و هدف دیگری است که در این همایش انشالله دنبال میشود
وی اد امه داد: هدف پنجم تلاش برای رسیدن به دستاوردهای چند بعدی است. ان شالله این همایش نباید تک بعدی پیش برود و روی یک بعد خاصی، همانند چالشها در روابط زن و شوهر، چالشها در عرصه مادری، چالشها در شغل هماهنگ مرد و زن، پدر و مادر در زندگی، محدود شود. گمان من این است که دستاوردهای همایش به دلیل جهانی بودن باید چند بعدی و چند سویه باشد و دو قلمرو نرمافزاری و سختافزاری را پوشش دهد.
رئیس موسسه آموزش های کوتاه مدت و فرصت های مطالعاتی المصطفی تصریح کرد: امیدواریم دستاوردها هم در بعد سختافزاری در عرصههایی همانند تولید مقالات، کتاب جمع مقالات همایش، گشوده شدن شدن پنجره جدید در محورهای پژوهش در عرصه مطالعات زنان، در عرصه اختلافات جنسیتی، در عرصه اشتراکات جنسیت زن و مرد، رسیدن به یک بسته رفتاری و شخصیتی در جامعه زنان که متعادل و به دور از افراط و تفریط باشد.در ابعاد نرمافزاری به فضل الهی این همایش جهانی به دنبال جرقه زدن برای تولید فیلم، تولید برنامههای رسانهای و تولید نرمافزار و بارگذاری بستههایی در فضای مجازی است. ما هم به دنبال بسته سبک زندگی کیفی فاطمی هستیم یک سبک زندگی کیفی فاطمی که برای زنان مهارت تجمیع بین ابعاد مختلف زندگی شاد و زندگی کیفی را به ارمغان بیاورد.
لازم به ذکر است مهلت ثبت نام در همایش و ارسال چکیده مقالات ۳۱ شهریور ماه سال جاری، مهلت ارسال اصل مقالات، ۳۰ مهر ماه ، و زمان برگزاری همایش ۲۹ آذر ماه می باشد.