استفاده از دانش روز در بخش کشاورزی یک ضرورت است
به گزارش خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، اکبر فتحی در جلسه نظام نوین ترویجبا اعلام این مطلب گفت: بخش کشاورزی با چالش های مختلفی روبروست و یکی از این چالش ها کوچک بودن اراضی کشاورزی است. راهبردهای جامعه شناختی در خصوص جامعه هدف می تواند در این زمینه به ما کمک کند تا دریابیم چگونه در این اراضی کوچک می توانیم بهره وری را افزایش دهیم.
وی ادامه داد: اگر قطعات اراضی کشاورزی بزرگ باشد و هزینه تولید سرشکن شود، قیمت تمام شده نیز کاهش پیدا کرده و تولید کننده می تواند در زمینه بازاریابی نیز کارشناسان زبده ای را جذب کند اما کسانی که اراضی کشاورزی کوچکی دارند احساس نیازی به در نظر گرفتن مسائل علمی و بازاریابی پیدا نمی کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: بخش دولتی و کارشناسان آن باید نیازهای فناورانه بخش کشاورزی را به خوبی شناسایی کنند تا با اعلام آن به مراکز علمی و تحقیقاتی بتوانیم از کمک آنها برای رفع این نیازها استفاده کنیم.
فتحی در این جلسه بر توجه ویژه به باغات مدرن تاکید کرد و گفت: باید با استفاده از ظرفیت های مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی و مدیریت امور باغبانی سازمان این فرهنگ را در استان رواج دهیم که اگر کسی می خواهد اقدام به احداث باغ کند باید به احداث باغات مدرن روی بیاورد و تمام مشخصات آن از جمله سیستم آبیاری مطابق معیارها و استانداردهای لازم باشد. البته اگر این موارد را ابتدا با کارهای ترویجی به صورت یک فرهنگ در جامعه مخاطب رواج ندهیم نمی توانیم موفق شویم.
وی کشاورزی را یکی از دانش پذیرترین بخش ها دانست و با اشاره به اینکه دانش حد توقفی ندارد، گفت: جایگاهی که در حال حاضر کشاورزی در آن قرار دارد با رشد دانش صورت گرفته و اگر تنها به بذر گیاهان توجه کنید متوجه خواهید شد که چه میزان اصلاحات روی آن بذر انجام شده است اما علیرغم این اصلاحات حد توقفی برای بهبود آن وجود ندارد و این یک روند مستمر است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی استفاده از دانش در بخش کشاورزی را یک ضرورت در دنیای امروز دانست و افزود: محدودیت منابع آب و خاک ما را مجبور می کند تا از ظرفیت دانش برای افزایش تولید استفاده کنیم.
فتحی با اشاره به حوزه زنبور عسل در کشاورزی گفت: حوزه تولید عسل و نگهداری از زنبور عسل که تنها یکی از بخش های حوزه کشاورزی است ظرفیت بسیار بالایی برای استفاده از دانش در موارد مختلف آن از جمله تولید زنبورهای ملکه دارد که نیاز است تا شرکت های دانش بنیان به آن ورود کنند.
وی احصاء نیازهای فناورانه را به تنهایی کافی ندانست و افزود: باید این نیازها به صورت عملیاتی پیگیری شود و تا رفع کامل آن توسط مجموعه های دانش بنیان مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی بر لزوم تدقیق آمار در بخش کشاورزی اشاره کرد و افزود: با استفاده از ظرفیت های GIS و سطح سبز می توانیم حتی نوع نباتاتی که کشت شده است را نیز مشخص کنیم و به آمار دقیقتری نیز در این حوزه دست پیدا کنیم.
فتحی ادامه داد: در حوزه تنظیم بازار، دام و طیور و ... نیز می توانیم از ظرفیت شرکت های دانش بنیان استفاده کنیم. جایگزینی نهاده های دامی جدید و بومی به جای سویا یکی از مواردی است که می توان به آن توجه ویژه داشت. هر میزان بتوانیم وابستگی به سویا را کمتر کنیم خروج ارز از کشور را کاهش خواهیم داد.
وی بر لزوم پیگیری مصوبه های این جلسه تاکید کرد و گفت: باید مصوبات هر جلسه، در جلسه بعد پیگیری شود تا مشخص شود که تا چه میزان مصوبات را عملیاتی کرده ایم و توانسته ایم یافته های علمی را به سطح روستاها ببریم.