۲۰۰ واحد معدنی کوچک به چرخه تولید بازگشتند/ راهاندازی هفت خوشه صنعتی در هفت استان کشور
مجتبی اصغری مسئول سازمان بسیج مهندسین صنعت و معدن با حضور در خبرگزاری بسیج، ضمن تسلیت ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، به نقشآفرینی بسیج در حوزه صنعت و معدن اشاره کرد و گفت: بسیج صنعت و معدن، حافظ دستاوردهای انقلاب اسلامی در عرصه صنعت و معدن است فلذا با توجه به این امر، ما طرح صنعت یار و معدن یار را تعریف کردیم تا بتوانیم در جنگ تحمیلی اقتصادی علیه کشورمان، در کنار صاحبان صنایع به عنوان رزمندگان خط مقدم این جنگ اقتصادی قرار بگیریم و از این شرایط گذار عبور نماییم.
وی با بیان اینکه صاحبان صنایع به واسطه شرایط تحریمهای ظالمانه و مشکلات در حوزه بوروکراسیهای اداری و همچنین نوسانات شاخصهای کلان اقتصادی شرایط سختی را تجربه می کنند، افزود : رویکرد بسیج صنعت این بوده است که تمام ظرفیتهای بسیج را در تمامی دستگاههای دولتی در اختیار صاحبان صنایع قرار دهد لذا طرح صنعتیار را با این پیش فرض برای تمام وزارتخانههای متولی عرصه صنعت و معدن و مراکز بسیج و کانونها به عنوان یک طرح محوری تعریف کردهایم.
وی اضافه کرد: خداوند متعال را شاکریم که از سال ۱۳۹۹ به این سو ، شاهد رشد کمی و کیفی اجرای طرح در همه استانها هستیم؛ در این راستا همچنین قرارگاههای صنعتی خاتم الانبیاء شکل گرفتند و در این قرارگاه ها تمامی مسئولین استانی مرتبط با عرصه صنعت و معدن در جلسات حضور دارند و سعی می کنند همه ظرفیتها را برای حل نظام مسائل عرصه صنعت و معدن استان در اختیار صاحبان صنایع قرار دهند.
وی با بیان اینکه گروههای جهادی متخصصین بسیج صنعت و معدن در عرصه پایش و عارضه یابی طی دو سال گذشته عملکرد خوبی داشته اند، عنوان کرد: این گروههای جهادی در حوزه پایش واحدهای صنعتی صد درصد پیشرفت فیزیکی داشتند و طبق برنامهای که برای سال ۱۴۰۲ در بحث رفع موانع واحدهای صنعتی و معدنی لحاظ کرده بودیم نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد ۲۰ درصدی را شاهد بودیم.
اصغری در ادامه بیان کرد: با توجه به سیاست کلانی که بسیج در عرصه پایگاه محوری و کانون محوری در سال گذشته لحاظ کرده بود توانمند سازی کانون های بسیج مهندسین در تمامی شهرستانهای کشور را به عنوان اولویت نخستمان قرار دادیم. سال گذشته دو دوره توانمندسازی برای مسئولین کانونها برگزار شد و سازماندهی خوبی به لحاظ تامین تجهیزات سختافزاری و دانش فنی انجام شد و عملاً امکان نقش آفرینی برای مسئولین کانونها به میزان قابل توجهی افزایش یافت.
مسئول سازمان بسیج مهندسین صنعت و معدن کشور همچنین گفت: حدود ۳۵۰ کانون در طی چهار دوره آموزشی، ارتقاء دانش فنی داشتند. در حوزه گروههای جهادی، سازماندهیهایی انجام شد و در کانون های شهرستانها تجدید ساختاری در حوزه جهادی چه در حوزه شبکه پایشگران و چه به عنوان شبکه مشاوران داشتیم و رشد خوبی را در سال گذشته شاهد بودیم.
اصغری در ادامه به توجه ویژه به حوزه معدن به عنوان اتفاق دوم این سازمان در سال گذشته پرداخت و گفت: سال های گذشته مقام معظم رهبری موضوع «معدن به جای نفت» را در فرمایشاتشان مطرح کردند؛ نگاه ما این است که حوزه معدن در این زنجیرههای ارزشی که ما برای کشورمان تعریف کردیم مغفول واقع شده است.
وی گفت: واحدهای معدنی کوچک عموما با کمترین بهرهوری مشغول به کار هستند و مشکلات زیادی را به لحاظ تامین سرمایه در گردش، تامین سوخت و انرژی و فرسودگی ماشین آلات و همچنین معارضین محلی دارند که نقش بسیج در فعال سازی این واحدها و کمک به رفع موانع واحدهای تولیدی تاثیر گذار بود؛ سال گذشته کارگروههای معدن شکل گرفتند و نقش آفرینی آنها افزایش پیدا کرد و توانستیم عمده مشکلاتی را که در حوزه معارضین محلی معادن کوچک مقیاس و در حوزه تامین سوخت داشتند را با استفاده از ظرفیت بسیج در این حوزه حل کنیم. همچنین بخشی از مشکلات در حوزههای محیط زیست و منابع طبیعی را با استفاده از ظرفیت بسیج این دستگاهها حل کردیم و
امیدواریم امسال هم بتوانیم در حوزه تامین سرمایه در گردش به این معادن کوچک مقیاس کمک نماییم.
مسئول سازمان بسیج مهندسین صنعت و معدن کشور در ادامه، از احیای حدود ۲۰۰ واحدهای معدنی کوچک مقیاس در سال گذشته خبر داد و گفت؛ این تعداد معدن به چرخه تولید بازگشتند و مشکلاتشان مرتفع شد؛ در حوزه صنعتیار نیز حدود ۱۲۰۰ رفع موانع تولیدی داشتیم که از این نوآوری ها می توان بعنوان شاخص کار بسیج صنعت نام برد.
اصغری در ادامه عنوان کرد: عمده واحدهای صنعتی در بحث سرمایه در گردش با توجه به نوسانات نرخ ارز و افزایش قیمت نهادهها، دچار مشکل شدند که با نظر رییس سازمان بسیج مستضعفین و مجموعه قرارگاه اقتصاد مقاومتی بسیج، قرار بر این شد که بخشی از تسهیلات کارفرمایی سازندگی در اختیار بسیج صنعت قرار بگیرد؛ سال گذشته برای اولین بار قشر بسیج صنعت توانست بیشترین منابع کارفرمایی را از بسیج سازندگی دریافت کند و این منابع را در اختیار صاحبان صنایع عموماً کوچک قرار دهد و بخشی از مشکلات سرمایه در گردش این واحدها را حل نماید؛ سال گذشته نسبت به سال قبل از آن، از لحاظ جذب منابع دهها برابر افزایش داشتیم و امسال نیز نسبت به سال گذشته دهها برابر افزایش خواهیم داشت و این امر کمک بسیاری را به مسئولین استانها برای اینکه با قوت و اهتمام بیشتری در کنار صاحبان صنایع قرار بگیرند انجام میدهد.
وی همچنین گفت: واقعیت این است که بسیج سازندگی نسبت به سایر دستگاههایی که منابع تسهیلاتی اشتغال زا را واگذار می کنند سالمترین نهاد است و حدود ۹۰ درصد منابع در جای خود نشسته است؛ از بین این منابع تسهیلات کارفرمایی بدون کمترین انحرافی بوده است، منطق ما این است برای اینکه مشاغل پایدار مشمول این تسهیلات شوند بهترین محل برای اینکه این منابع هزینه شوند در همین صنایع کوچک است زیرا پایداری مشاغل آنان بیشتر از مشاغل خانگی است و امنیت شغلی نیز در این مشاغل بیشتر است.
اصغری در ادامه به همافزایی خوب این سازمان با سایر اقشار درگیر طرح صنعتیار اشاره کرد و افزود: طرح صنعت یار برای اولین بار در قالب یک تفاهمنامه بسیج کارگری و بسیج اصناف و بسیج حقوقدانان در قالب یک طرح مشترک برای استانها تعریف شد و در این طرح سعی کردیم از ظرفیت سایر اقشار مرتبط با طرح صنعت یار و معدن یار استفاده کنیم تا این طرح با یکپارچگی بیشتری در استانها اجرا شود .
وی در ادامه تصریح کرد: در سال گذشته تعامل خوبی را با دستگاههای دولتی مرتبط با این طرح داشتیم و سعی کردیم از ظرفیت همه دستگاههای دولتی استفاده نماییم و نقش بسیج کنندگی را پررنگتر کنیم؛ هنر ما در بسیج صنعت و معدن در طی چند سال گذشته برای دو طرح صنعتیار و معدن یار این بوده است که هر سال نسبت به سال گذشته قدرت بسیج کنندگی ما افزایش پیدا کرده است. ارتقاء قدرت بسیج کنندگی برای رفع موانع واحدهای صنعتی و معدنی در اولویت قشر ما است. بخشی از این قدرت در دستگاههای دولتی، بخشی در گروههای مردمی نخبگی و بخشی در اقشار دانشور بسیج است و این موارد عملاً تاثیر مستقیمی را در کیفیت و کمیت اجرای ماموریتهای ما داشته است.
این مقام مسئول اضافه کرد: در سال گذشته مقام معظم رهبری شعار سال را به راهبرد جهش تولید با مشارکت مردم مزین نمودند، اگر بخواهیم تمام شاخصهای کلان اقتصادی را متعادل کنیم رونق تولید اتفاق می افتد و اگر بخواهیم تورم را بهصورت پایدار کنترل کنیم، رونق تولید را در کنار انضباط تولید می بایست مد نظر قرار دهیم.
وی با بیان اینکه تورم ریشه پولی دارد و اصلیترین عاملی که به طور مستقیم بر تورم به زعم کارشناسان تاثیرگذار است بحث پولی میباشد ، گفت : همه تورمها در تمام دنیا ریشه پولی دارند در کشور ما هم همین بوده است و عموماً نوسانات تورمی ما به دلیل بیانضباطیهای مالی دولت بوده است ولی در همه کشورها وقتی رونق تولید داشته باشد و عرضه افزایش یابد طبیعتاً تورم به صورت پایدار کنترل میشود و اینکه مقام معظم رهبری تاکیداتشان این است که همیشه طی چند سال گذشته رونق تولید را به شکلهای مختلفی در راهبردها و شعارهایشان مطرح میکنند به منظور آن است که بتوانیم تورم را به صورت پایدار کنترل نماییم. در کنار رعایت انضباط پولی توسط دولت و کنترل تورم بصورت پایدار یکی از عوامل آن رونق تولید و افزایش عرضه خواهد بود.
وی افزود: حدوداً ۶۵ هزار واحد صنعتی و معدنی کوچک مقیاس و متوسط مقیاس داریم که در واحدهای صنعتی ما مستقر هستند؛ این واحدها عموماً تامین مالیشان برای تامین نهادهها با کوچکترین نوسانی به هم میریزد و عموماً در حوزه تولید و فروش به مشکل بر میخورند.
مسئول سازمان بسیج مهندسین صنعت و معدن کشور در ادامه عنوان کرد: احیای واحدهای صنعتی رویکرد دولت شهید رئیسی بود و همانگونه که شاهد بودیم شهید رئیسی از زمانی که نیز در قوه قضاییه حضور داشتند در سفرهای استانی احیای واحدهای صنعتی را در دستور کار داشتند و این پیام را به مسئولان استانی میدادند که اولویت نظام کمک و ارائه خدمات به این واحدها و صنایع در استانها است و در دوران ریاست جمهوری نیز این ماموریت را با قوت دوچندان پیگیری کردند و برای اولین بار بود که بعد از انقلاب اسلامی شاهد آن بودیم که یک دولت رویکرد اصلی و بخش عمدهای از انرژی خود را صرف کمک به ارائه خدمات به واحدهای صنعتی و معدنی راکد قرار داده است.
اصغری با اشاره به برگزاری جلسات منظم و منضبط ستادهای تسهیل استانها برای رفع موانع صنعتی و معدنی گفت: در این رابطه رشد کمی و کیفی خوبی را در ستادهای تسهیل استانها شاهد بودیم و ثمره اینها کمک به رفع موانع واحدهای صنعتی و معدنی منجر شده است؛ برداشت شهید رئیسی این بود که این کار در کوتاه مدت میتواند برکات و اثرات زیادی را در سفره های مردم داشته باشد و این رویه را در دوران ریاست جمهوری هر روز پر قوت تر نسبت به گذشته انجام می داد؛ بسیج صنعت و معدن نیز به واسطه همین رویکرد در طی سه سال گذشته نیز توانست کمک خیلی خوبی را از نظر همافزایی با این حرکت عمومی که در دولت ایجاد شده بود دریافت کند و بخشی از توفیقاتمان ماحصل این رویکرد در دولت بود و خدا را شاکریم که به عنوان یک قشر توانستیم رسالت.مان را برای تحقق بخش کمی از منویات مقام معظم رهبری در خصوص جهش تولید ایفا کنیم.
وی در تشریح عملکرد سال جاری این سازمان نیز عنوان کرد: پس از فرمایشات مقام معظم رهبری رویکرد جدیدی را در برنامه های بسیج صنعت مصوب کردیم و مبنای کاری مان قرار دادیم. اولین بحث این بود که ظرفیتی را در این چند ساله به واسطه پایش واحدهای صنعتی و شناسایی این واحدها در استانها ایجاد کردیم و هیچ مجموعهای دیگر در دولت وجود ندارد که به اندازه بسیج صنعت نسبت به شهرکهای صنعتی کشور اشراف داشته باشد . این ظرفیت میتواند در اختیار این قرار بگیرد که ما بخشی از صنایع و واحدهایی که کالاهای همگن تولید میکنند را در قالب خوشههای صنعتی تعریف کنیم.
اصغری اضافه کرد : وقتی ما قادر باشیم تعدادی از واحدهایی را که کالاهای همگن تولید میکنند را در قالب خوشههای صنعتی سازماندهی کنیم عملاً در زنجیره ارزش تولیدواحدهای صنعتی افزایش بهرهوری ، قدرت رقابت پذیری و کاهش قیمت تمام شده را شاهد هستیم.
این مقام مسئول در ادامه بیان کرد: قرار است هفت خوشه صنعتی را در هفت استان کشور راه اندازی کنیم و در صورت تجربه موفق آن را برای تمامی استانها تسری دهیم. لذا نقش آفرینی بسیج در راهاندازی خوشههای صنعتی در دستور کار قرار گرفته و با قوت پیگیری می کنیم.
وی افزود : در بحث اشتغال در حوزه گوهرسنگها نیز توجه ویژهای را مدنظر قرار دادهایم در توافقی که با دولت داشتیم بتوانیم هزار کارآموز را آموزش تخصصیو به پانصد نفر از منابع تسهیلاتی خود اشتغالی بسیج سازندگی برای خرید دستگاه وام دهیم و همچنین یک شبکه فروش و برندینگ تخصصی نیز در کشور راه اندازی نماییم و دوره های تخصصی برای فروش برندینگ برگزار کنیم که این زنجیره ایجاد و تقویت شود.
اصغری تصریح کرد: در حوزه اکتشاف واحدهای معدنی که ظرفیت گوهرسنگی دارند بتوانیم با دولت توافقاتی انجام دهیم و شرکتهایی که در این حوزه هستند را فعال کنیم و کل زنجیره در حوزه اکتشاف و استخراج و بهره وری در حوزه گوهر سنگها فعال شود .
وی افزود : با توجه به اینکه بسیج ظرفیت گسترده ای را از لحاظ نیروی انسانی و گستردگی جغرافیایی در اختیار دارد می توانیم بهترین کمک حال دولت برای اجرای پروژه های کلان در حوزه اصلاح الگوی مصرف انرژی باشیم. توافقاتی را با وزارت نیرو انجام داده ایم که ظرفیت بسیج محلاتمان را در اصلاح الگوی مصرف انرژی در کنار وزارت نیرو قرار دهیم ،هماهنگی با بسیج محلاتمان انجام شده است و انشالله امسال در هر ۶۰ هزار محله اسلامی که بسیج محلات ما شکل می دهد طرح اصلاح الگوی مصرف توسط خانوارها را در دستور کار قرار داده ایم و با توجه به اینکه شاهد رشد بی رویه ای در مصرف انرژی در چندسال گذشته بودیم اگر بتوانیم نقشمان را بدرستی ایفا کنیم و در کنار بسته های تشویقی دولت اصلاح فرهنگ مصرف انرژی توسط مردم ، در کنار دولت قرار بگیریم قادر خواهیم بود برای رفع این چالش هم بسیج نقش خود را به درستی ایفا می کند.
وی در پایان اضافه کرد: تقویت و توجه ویژه به کانون ها و پایگاه ها و ارتقا دانش مسئولان کانونها همچنان در دستور کار است؛ توجه ویژه به معادن کوچک از سال گذشته آغاز شده است که در سال جدید شاهد نتایج پربار آن خواهیم بود .