مهارت، حلقه مفقوده اشتغال است

رئیس شورای امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی گفت: مهارت، حلقه مفقوده اشتغال است، کسب مهارت برابر با اشتغال و خودکفایی است.
کد خبر: ۹۶۲۳۳۶۱
|
۰۶ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۲

به گزارش خبرگزاری بسیج خراسان رضوی از مشهدمقدس، امیر دایی صراف در جمع خبرنگاران اظهار کرد: دلیل اصلی چالش‌های کنونی به خانواده‌ها بازمی گردد و اینکه فرهنگ مهارت آموزی در سطح خانواده نهادینه نشده است. اگر یادتان باشد قدیم‌ها خیلی از مادران حتی حاضر بودند النگوی دست خود بفروشند تا فرزند خانواده بتواند در مقطع دانشگاه ادامه تحصیل دهد.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی با اشاره به اینکه امروزه اهمیت مهارت آموزی به یک حقیقت قطعی تبدیل شده است و همه، ضرورت آن را درک می‌کنند؛ اما هنوز هم در بسیاری از حوزه‌ها، دوره‌های آموزش مهارت‌های فنی مهجور واقع شده افزود: مهارت، حلقه مفقوده اشتغال است؛ زیرا از اساس کسی که مهارتی را کسب کند، با اعتمادبه‌نفس بیشتری خود را به بازار عرضه می‌کند و به‌سادگی می‌تواند برای خود منبع درآمد بسازد درگذشته اعتقاد بر این بود که اگر دختر یا پسر خانواده درس بخواند، می‌تواند شغل خوبی به دست بیاورد، بعد از آن بر پایه شغل خوب می‌تواند ازدواج موفقی داشته باشد و با همین رویه، آینده اش تضمین می‌شود.

وی در ادامه توضیح داد: حالا سؤال اینجاست الان که مهارت‌آموزی، پیش شرط قطعی اشتغال محسوب می‌شود، آیا در خانواده‌ها چنین فرهنگی وجود دارد؟ البته که نه، زیرا نهادینه‌کردن آن در خانواده‌ها غفلت کرده ایم.

رئیس شورای امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی بیان کرد: علاوه بر این، متأسفانه در حوزه کنشگری‌های اجتماعی هم توجهی به مهارت‌آموزی و تبیین ضرورت‌های آن نمی‌شود. مثلاً در ایام تابستان و اوقات فراغت نوجوانان، ما همیشه می‌شنویم کلاس‌های تابستانی رویکرد فرهنگی و ورزشی دارند؛ یعنی دانش‌آموز ما در وقت فراغت خود به جای اینکه به سراغ یادگیری مهارت برود و به طور مثال، در کلاس تعمیر کولر و یخچال، دوره برنامه نویسی رایانه یا ساخت پویانمایی شرکت کند، ترجیح می‌دهد خطاطی یاد بگیرد یا به فوتبال و ورزش‌های آبی بپردازد. نمی‌گویم این کارها بد است، اما تأثیر فراگیری دوره‌های مهارتی در آینده نوجوان و حتی اعتمادبه‌نفس و پشتکار او اگر بیشتر از امور فرهنگی ورزشی نباشد، کمتر نیست.

مهارت آموزی، معروف تخصصی احصا شده

دایی صراف مهارت‌آموزی را برترین معروف تخصصی احصا شده در این سازمان معرفی کرد و اذعان داشت: شاید کلیشه باشد، اما حقیقت این است که هر نوع پیشرفت در حوزه مهارت آموزی جز با شناخت دقیق فرصت‌ها و چالش‌های کنونی مقدور نیست.

وی اعلام کرد: در راستای ترویج و احیای مهارت‌آموزی به‌عنوان معروف تخصصی در سازمان فنی و حرفه‌ای سالانه در استان خراسان رضوی بیش از ۶۷ هزار نفر از حدود ۳۵ میلیون نفرساعت آموزش مهارتی بهره مند می‌شوند. بخش درخور توجهی از این آموزش‌ها نیز ختم به اشتغال افراد می‌شود، این اشتغال در قالب استخدام رسمی در صنایع یا ورود مهارت آموز به بازار عرضه خدمات تخصصی و حتی کسب وکار‌های کوچک خانگی انجام می‌شود.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی خاطرنشان کرد: اداره کل فنی و حرفه‌ای استان امروزه به ۱۹ گروه هدف، ۶۵ گروه درسی مشتمل بر ۷۸۰ عنوان مهارت را ارائه می‌دهد که برای هرکدام از آن‌ها گواهی نامه رسمی صادر می‌شود و از جوشکاری، تأسیسات و تعمیر کولرگازی گرفته تا ساخت پویانمایی، محاسبات ابری، بلاک چین و امنیت شبکه، متقاضیان را با فرصت‌های شغلی گسترده‌ای آشنا می‌کند.

وی ادامه داد: هرکدام از این گروه‌های هدف نیز به قشر مشخص یا منطقه اجرای طرح بستگی دارد. مثلاً در حوزه مهارت آموزی به کودکان کار و خیابان، از ابتدای سال گذشته تاکنون ۴۱۸ نفر از دوره‌ها بهره‌مند شده اند، در حوزه دانش آموزی، تفاهم نامه‌ای با اداره کل آموزش وپرورش امضا شد تا طرح ویژه «هر دانش آموز، یک مهارت» برای نوجوانان ۱۲ ‌تا ۱۸ سال به مرحله اجرا برسد و بر این اساس، بیش از هزار و ۱۰۶ نفر معادل یک میلیون و ۲۸۶ هزار نفرساعت از آموزش‌‌های تخصصی برخوردار شوند.

دایی صراف عنوان کرد: برای هزار و ۶۶۵ نفر معتادان بهبودیافته، معادل ۱۹۷ هزار نفرساعت آموزش موردنیاز آن‌ها ارائه شده و ۸۳۳ نفر از خانواده‌‌های این عزیزان نیز از ۶۳ هزارنفر ساعت آموزش مهارتی بهره‌مند شده اند.

وی با اعلام این خبر که در حوزه بانوان خانه دار برای ۲ هزار و ۱۳۱ بانوی استان بیش از ۳۷۸ هزار نفرساعت مهارت مرتبط ارائه شده است، تصریح کرد: ۴۱۳ نفر از عشایر و ۵۵۲ نفر از حوزه پناهندگان و اتباع نیز از دوره‌‌های تخصصی برخوردار شده اند. بیش از ۵ هزار و ۷۰۸ نفر از زندانیان در ۹۰۷ هزارنفر ساعت آموزش فنی حضور پیدا کرده اند. 

رئیس شورای امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی گفت: برای ۱۰ هزار و ۸۷۹ نفر از سربازان، یک میلیون و ۷۲۴ ‌هزار نفرساعت دوره تخصصی نظام‌وظیفه در همه رده‌های نیرو‌های مسلح و به‌ویژه ارتش در حال برگزاری است. ۵ هزار نفر از جامعه روستایی استان از یک میلیون و ۳۸ هزار نفرساعت بهره‌مند شده اند. برای هزار و ۸۳ نفر از ساکنان حاشیه شهر و پهنه‌های پیرامونی معادل هزار و ۸۲ نفرساعت مهارت فنی ارائه شده است. 

وی در ادامه اظهار کرد: در رده افراد زیرپوشش بهزیستی، ۲۴۴ هزار نفرساعت آموزش تخصصی برای هزار و ۴۴۲ بانوی سرپرست خانوار و ۶۰ هزار نفرساعت دوره فنی برای ۳۱۸ نفر از جامعه معلولان اجرا شده و ۶ هزار و ۶۰۸ نفر از شاغلان بنگاه‌های اقتصادی هم از ۷۰۴ هزارنفر ساعت آموزش فنی بهره‌مند شده اند. این گروه ها، طیف بندی خاص جامعه مخاطب مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای هستند و فراتر از این شمار، از ابتدای سال گذشته تاکنون ۱۶ هزار نفر به صورت آزاد از ۳ میلیون و ۱۴۲ هزارنفر ساعت دوره تخصصی برخوردار شده اند.

فعالیت ۲ هزار و ۸۰۰ مرکز آموزشی در استان

دایی صراف در پاسخ به این سؤال که در کل استان، چند مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای وجود دارد و سالیانه چند نفر از مردم این خطه مخاطب دوره‌های مهارتی هستند؟ گفت: آموزش‌ها در دو بخش خصوصی و دولتی با یک مدیریت واحد انجام می‌شود و به‌طورکلی ۲ هزار و ۸۰۰ مرکز آموزشی در کل استان وجود دارد که حدود نیمی از این‌ها یعنی نزدیک به هزار و ۵۰۰ مرکز در مشهدالرضا (ع) برپاست. از نظر تعداد رشته‌های مهارتی نیز امروزه شرایط بهره مندی متقاضیان از ۷۸۰ عنوان مهارت در بخش دولتی و هزار و ۲۰۰ عنوان مهارت در بخش خصوصی فراهم شده است.

 وی عنوان کرد: اکنون ۶۱ مرکز جوار کارگاهی در مراکز صنعتی و خدماتی بزرگ برپا هستند که مهارت آموز جذب می‌کنند، آموزش می‌دهند و درنهایت استخدام می‌کنند. ما قول می‌دهیم در زمینه مراکز جوار کارگاهی، یک رشد ۵۰ درصدی در سال ۱۴۰۳ محقق شود، زیرا این گونه همه برد می‌کنند.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی با بیان چشم‌انداز توسعه مهارت‌های فنی و حرفه‌ای چگونه و چالش‌های این حوزه ابراز کرد: حقیقت غیرقابل کتمان جهان امروز و به‌ویژه شرایط فعلی کشور ما این است که تکنولوژی و نوآوری در مقام پادزهر همه مشکلات اقتصادی مطرح شود. وقتی نرخ رشد تصاعدی برخی کشور‌ها همچون کره جنوبی را در نیم‌قرن گذشته بررسی می‌کنیم، به روشنی معلوم می‌شود که بر حوزه فناوری و مهارت تمرکز داشته اند. 

وی ادامه داد: از سوی دیگر، کسی که می‌خواهد در آینده منشأ اثر باشد، باید در حوزه بلاک‌چین، امنیت شبکه و برنامه‌نویسی حرف برای گفتن داشته باشد. امروزه دیگر زبان‌های برنامه نویسی و مهارت‌های کار با کامپیوتر به عنوان مهارت‌های فوق العاده مطرح نیستند و کاملاً ضرورت مبنایی دارند. یک نمونه همین موضوع پویانمایی. امروزه در جهان هر دقیقه انیمیشن به نرخ متوسط هزار دلار به فروش می‌رسد.

 دایی صراف توضیح داد: حالا شما ببینید شش شرکت اول استان در حوزه پویانمایی که همگی خصوصی هستند، امروزه در اداره کل فنی و حرفه‌ای متعهد شده اند که سالانه ۱۵۰ انیماتور تربیت کنند. این کارآموزان پس از شرکت در دوره‌‌های تخصصی این رشته، بلافاصله در همین شرکت‌ها هم جذب می‌شوند و به‌عبارت‌دیگر، اشتغال آن نیز تضمینی است. این‌ها همه فرصت است و می‌توانیم بگوییم با استمرار همین رویه مهارت آموزی، مشهدالرضا (ع) به زودی قطب پویانمایی کشور خواهد بود.

وی با تأکید بر خدمات شایسته دولت سیزدهم در حوزه مهارت‌آموزی گفت: در سال‌‌های اخیر و به‌ویژه در دولت سیزدهم، کار‌های بزرگی در این حوزه انجام شده است؛ مثلاً اکنون ۱۵۰ شرکت دانش بنیان ازجمله بزرگ‌ترین مرکز ساخت و آموزش پهپاد‌های غیرنظامی کشور در مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی مستقر هستند.

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار