خبرهای داغ:

می‌خواهید سرما نخورید؟ بفرمایید شلغم / از درمان پوکی استخوان تا کمک به کنترل سطح قند خون

شلغم یکی از قدیمی‌ترین و مقاوم‌ترین سبزیجات است؛ هم ریشه شلغم و هم برگ‌‌های سبز چسبیده به بالای آن قابل خوردن هستند و خواص فراوانی برای بدن دارند.
کد خبر: ۹۶۳۵۳۸۰
|
۲۱ مهر ۱۴۰۳ - ۱۶:۲۴

 

خبرگزاری بسیج _ برای در امان ماندن از سرماخوردگی و آنفولانزا در زمستان از خواص شلغم غافل نشوید! شلغم یک سبزی ریشه‌ای و عضوی از خانواده چلیپایی شبیه سبزیجات دیگری مانند بوک چوی، کلم بروکسل و کلم پیچ می‌باشد.

شلغم یکی از قدیمی‌ترین و مقاوم‌ترین سبزیجات است. هم ریشه شلغم و هم برگ‌‌های سبز چسبیده به بالای آن قابل خوردن هستند و خواص فراوانی برای بدن دارند.

شلغم سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی است مانند:

کلسیم

فولات

منیزیم

فسفر

پتاسیم

ویتامین C

یک فنجان شلغم خام دارای 6380 واحد بین المللی (IU) ویتامین A و 33 میلی گرم (میلی گرم) ویتامین C است. همچنین هم ریشه‌ها و هم برگ‌ها منابع بسیار خوبی از ویتامین‌های A و C ، K می‌باشند.

ریشه و برگ‌های شلغم به عنوان سبزی شلغم شناخته می‌شوند و برای خوردن بی‌خطر هستند. شلغم نیز مانند بیشتر سبزیجات چلیپایی به خاطر اثراتی که بر روی سلامتی دارند مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از خواص شلغم به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:
کاهش خطر ابتلا به سرطان

شلغم حاوی چندین ترکیب گیاهی مفید است که با خواص مبارزه با سرطان مرتبط می‌باشد:

شلغم علاوه بر محتوای بالای ویتامین C خود که به جلوگیری از رشد و گسترش سلول‌های سرطانی کمک می‌کند، سرشار از گلوکوزینولات است. گلوکزینولات‌ها گروهی از ترکیبات گیاهی زیست فعال هستند که فعالیت آنتی اکسیدانی دارند. به این معنی که اثرات تحریک کننده سرطان ناشی از استرس اکسیداتیو را کاهش می‌دهند.

 مطالعات متعدد، مصرف بالای گلوکزینولات‌ها را با کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان‌های ریه، کلون و رکتوم مرتبط دانسته‌اند.

علاوه بر این شلغم حاوی مقادیر بالایی از فلاونوئیدها و عمدتاً از آنتو سیانین‌ها که نوع دیگری از آنتی اکسیدان‌ها با اثرات ضد سرطانی هستند می‌باشد.

کمک به کنترل سطح قند خون

مدیریت قند خون برای سلامتی به ویژه برای افرادی که دیابت دارند نقش حیاتی دارد. مطالعات نشان داده‌اند که شلغم ممکن است اثرات ضد دیابتی داشته باشد. شلغم با افزایش سطح انسولین و کاهش سطح قند خون به کنترل دیابت کمک می‌کند.

یک مطالعه ۲۸ روزه روی موش‌های مبتلا به دیابت نشان داد آنهایی که روزانه از ۹۰ تا ۱۸۰ میلی‌گرم عصاره برگه شلغم تغذیه می‌کردند، کاهش قابل توجهی در میزان قند خون خود نشان دادند. همچنین این موضوع باعث کاهش سطح کلسترول بد یا ال دی ال نیز شد.

اثرات ضد دیابتی

شلغم و عصاره سبز شلغم از طریق موارد زیر باعث کنترل قند خون می‌شوند:

افزایش پاکسازی قند خون

کاهش تولید گلوکز توسط کبد

کاهش جذب کربوهیدرات‌ها

خاصیت ضد التهابی
التهاب، با بسیاری از بیماری‌های مزمن مانند آرتریت، سرطان و فشار خون بالا ناشی از سخت شدن رگ‌ها همراه است. گلوکوزینولات‌های موجود در شلغم به ایندول‌ها و ایزوتیوسیانات‌ها تجزیه می‌شوند، که هر دو دارای خواص ضد التهابی می‌باشند.

محافظت در برابر باکتری‌های مضر

شلغم دارای ترکیباتیست که قادر به مهار رشد میکروبی و باکتریایی هستند و مطالعات نشان داده‌اند که این ترکیبات با باکتری‌های رایج بیماری‌زا مانند  E_coli و S. aureus مبارزه می‌کنند.

تحقیقات همچنین ثابت کردند که سبزیجات چلیپایی مثل شلغم تا ۸۷ اثر ضد باکتریایی در برابر سویه‌های مقاوم به آنتی بیوتیک دارند.

کمک به کاهش وزن و هضم غذا
خواص شلغم خام برای لاغری نیز موثر است! شلغم جز سبزیجات کم‌کالری و غیر نشاسته‌ای با شاخص گلیسمی پایین می‌باشد. بنابراین خوردن آن کمترین تاثیر بر افزایش سطح قند خون را دارد. طبق تحقیقات این ویژگی باعث حمایت از کنترل وزن سالم می‌شود.

همچنین شلغم و سایر سبزیجات چلیپایی که سرشار از فیبر هستند به افراد کمک می‌کنند که برای مدت طولانی‌تری احساس سیری کنند. خوردن وعده‌های غذایی با فیبر بالا به ثابت نگه داشتن سطح قند خون و کاهش اشتها کمک می‌کند. محتوای فیبر موجود در شلغم همچنین از یبوست جلوگیری کرده و نظم یک دستگاه گوارش سالم را که لازمه کنترل وزن است حفظ می‌کند.

شلغم همچنین توانایی مهار رسوب لیپیدها در سلول‌های چربی با تحریک گیرنده‌هایی که در متابولیسم لیپید دخیل هستند را دارد.

در مطالعات حیوانی عصاره شلغم به طور قابل توجهی وزن بدن، گلوکز خون، پروکسیداسیون لیپیدی، اکسید نیتریک و تریگلیسیرید کل و سطح کلسترول را کاهش داد.

تقویت سلامت استخوان‌ها

شلغم دارای ویتامین K است که به کاهش خطر شکستگی، افزایش جذب کلسیم و افزایش تراکم استخوان کمک می‌کند. ویتامین K نقش مهم و کلیدی در متابولیسم استخوان ایفا می کند. شلغم حاوی گلوکزینولایت است که باعث پیشگیری از پوکی استخوان می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند که شلغم منبع غنی از ویتامین A و C و آهن است.  همه این ویتامین‌ها برای سلامت پوست و مو ضروری هستند. ویتامین A برای فیزیولوژی پوست مهم است و به تولید سبوم و پیشگیری از آکنه کمک می‌کند.

ویتامین c نیز باعث افزایش تولید کلاژن می‌شود. کلاژن ساختار پوست را بهبود می‌بخشد. همچنین باعث انعطاف و جوانی پوست می‌شود. آهن نیز به تولید ملانین در مو کمک می‌کند. کمبود آهن باعث ریزش و سفیدی زودرس مو می‌شود.


رفع مشکلات روده

فیبر موجود در شلغم به تسکین مشکلات روده کمک می‌کند. یک فنجان شلغم خام با وزن ۱۳۰ گرم ۲.۳۴ گرم فیبر دارد. به طور خاص رژیم‌های غذایی با فیبر بالا با کاهش خطر مشکلات روده از جمله دیوریکولیت همراه است.

زیرا شلغم و غذای پرفیبر می‌توانند با جذب آب در روده بزرگ و تاثیر حرکات روده به کاهش شیوع و عود بیماری کمک کنند.

محتوای آنتوسیانین‌ها و ترکیبات گوگردی شلغم مانند گلوکوزینولات‌ها اثرات محافظتی از کبد در برابر مسمومیت دارد. عصاره اتانولی ریشه شلغم نیز در برابر آسیب کبدی نقش محافظتی دارد. همچنین مطالعات نشان داده که عصاره آب شلغم برای درمان فیبروژنز کبدی یا تشکیل مقدار زیادی بافت اسکار در کبد نقش مهمی دارد.

بر اساس مطالعات بالینی، غذاهای حاوی نیترات‌های رژیمی مانند شلغم ممکن است فواید متعددی برای سلامت رگ‌های خونی داشته باشند. این ترکیبات باعث کاهش فشار خون و ممانعت از چسبیدن پلاکت‌ها به هم در خون می‌شوند.


به طور کلی رژیم غذایی سرشار از میوه‌ها و سبزیجات تاثیرات مثبتی بر فشار خون دارند. شلغم همچنین دارای پتاسیم است که با آزاد کردن سدیم از بدن و کمک به گشاد شدن شریان‌ها به کاهش فشار خون کمک می‌کند.

رفع کم خونی

 خواص شلغم در رفع کم خونی نیز موثر است. کمبود آهن یکی از علل اصلی کم خونی می‌باشد. آهن جز اصلی هموگلوبین موجود در گلبول‌های قرمز است و برای حمل اکسیژن به تمام قسمت‌های بدن ضروری است. شلغم سرشار از آهن است و گنجاندن آن در رژیم غذایی به مبارزه با خستگی ناشی از کم خونی کمک می‌کند و همچنین سرشار از ویتامین C است که می‌تواند باعث افزایش جذب آهن شود.

شلغم حاوی کولین است. این ماده برای بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن، ضروری است. کولین یک جز ساختاری غشای سلولی می‌باشد که به تقویت حافظه کمک می‌کند. همچنین جز انتقال دهنده‌های عصبی بوده و به کاهش التهاب کمک فراوانی می‌کند.

مفید برای زنان در دوران بارداری
شلغم منبع خوبی از اسید فولیک و آهن می‌باشد. این دو ماده برای زنان در دوران بارداری ضروری می‌باشد. مصرف منظم این سبزی ریشه‌ای به همراه سایر سبزیجات سبز برگ می‌تواند به زنان باردار در تامین نیازهای غذایی روزانه کمک کند.

خواص ضد میکروبی

شلغم حاوی ترکیب خاصی به نام بتا فنیا اتیل ایزوتیوسیانات است. این ترکیب فعالیت ضد میکروبی در برابر پاتوژن‌های موجود در غذا از خود نشان می‌دهد.

بهبود آسیب‌های مغزی

شلغم دارای طیف وسیعی از خواص دارویی از جمله رشد مغز می‌باشد. شلغم می‌تواند به بهبود آسیب مغزی، کاهش مواد مضر و بازگرداندن عملکرد سلولی تحت تاثیر کمبود اکسیژن کمک کند.

 با توجه به مطالعه‌ای که برای بررسی اثرات محافظت کننده عصبی انجام شده، شلغم می‌تواند به کاهش آسیب مغزی، کاهش مواد مضر و بازگرداندن عملکرد سلولی تحت تاثیر کمبود اکسیژن کمک کند. این موضوع یک مسیر سلولی خاص را برای محافظت از مغز در برابر آسیب ناشی از کاهش جریان خون فعال می‌کند.

کمک به درمان سرماخوردگی

شلغم از دیرباز به عنوان یک داروی سنتی برای درمان سردرد و سرماخوردگی مورد استفاده قرار می‌گرفته است. شواهد حاکی از آن است که مصرف شلغم می‌تواند به شل شدن مخاط حلق کمک فراوانی کند.

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار