تحولی بزرگ در صنعت کشاورزی ایلام اتفاق افتاده است؛

روایتی از ابرپروژه سامانه گرمسیری ایلام

سامانه گرمسیری یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های توسعه منابع آب و خاک کشور است که به رونق اقتصاد مرزنشینان کمک می‌کند و در استان ایلام پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته است.
کد خبر: ۹۶۴۳۰۵۶
|
۲۵ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۹

به گزارش خبرگزاری بسیج ایلام به نقل از ایلام بیدار، سامانه گرمسیری یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های توسعه منابع آب و خاک کشور محسوب می‌شود و پیش‌بینی شده است اجرای کامل سامانه گرمسیری سبب اشتغال‌زایی بیش از ۳ هزار نفر در غرب کشور شود.

 ابرپروژه سامانه گرمسیری علاوه بر اشتغال‌زایی، باعث رونق بخش تولید در حوزه کشاورزی خواهد شد و با اجرای این پروژه بخش قابل‌توجهی از زمین‌های دیم در مناطق گرمسیری استان به زمین آبی تبدیل می‌شود.

 این ابرپروژه تحول بزرگی را در اقتصاد و حوزه کشاورزی استان ایلام به عنوان یکی از استان‌های غربی ایجاد می‌کند.

 در پروژه سامانه گرمسیری آب از شمال کرمانشاه تا دشت‌های دهلران در جنوب ایلام انتقال پیدا می‌کند؛ این طرح در ایلام شامل دو مرحله است که در مرحله نخست مقرر شده بود آب به سد کنجانچم و مهران برسد و در مرحله دوم دشت‌های دهلران سیراب شود.

 عملیات اجرایی سامانه گرمسیری با هدف آبیاری اراضی کشاورزی مناطق گرمسیر استان ایلام در اردیبهشت ۹۲ در استان ایلام آغاز شد.

 این طرح در زمان آغاز پیشرفت چشمگیری نداشت، اما با تأکیدات دولت و اختصاص اعتبارات، عملیات اجرایی آن آغاز صد و پس از سال‌ها با تزریق اعتبار لازم، مرحله نخست ابرپروژه سامانه گرمسیری سال گذشته بهره‌برداری شد و آب به سد کنجانچم رسید.

 با افتتاح این ابرپروژه، ۹۰ هزار تن به محصولات زراعی استان اضافه شده است که ۱,۷۰۰ میلیارد تومان برای کشاورزان ایلامی ارزش افزوده دارد.

 از ۱۸ هزار هکتار اراضی تحت پوشش ابرپروژه سامانه گرمسیری، نزدیک به ۱۲ هزار هکتار اراضی مربوط به شهرستان مرزی مهران است و بیش از ۱۰۰۰ هکتار از این اراضی نیز در شهرستان‌های چوار و ایلام قرار دارد.

 ۵ هزار هکتار از این اراضی نیز مربوط به حوزه جنوب استان است و پیش‌بینی می‌شود این پروژه تا اواسط سال آینده به بهره‌برداری کامل برسد.

 

سامانه گرمسیری هزار و  ۷۰۰ میلیارد تومان برای کشاورزان ارزش افزوده دارد

 حسن بهرام‌نیا، استاندار پیشین ایلام در این خصوص اظهار می‌کند: با بهره‌برداری از سامانه گرمسیری، ۹۰ هزار تن به محصولات زراعی استان اضافه می‌شود که ۱,۷۰۰ میلیارد تومان برای کشاورزان ایلامی ارزش افزوده دارد.

 وی می‌افزاید: تا پایان آبان سال جاری ۶ هزار هکتار و تا پایان سال نیز ۱۳ هزار هکتار از اراضی دشت مهران تحت پوشش آبیاری پیشرفته قرار می‌گیرد.

 استاندار ایلام تصریح می‌کند: علاوه بر تحت پوشش قرار گرفتن ۱۲ هزار هکتار از اراضی دشت مهران، حدود ۶ هزار هکتار از اراضی ایلام، چوار و دشت جنوب استان تا اواسط سال آینده تحت پوشش قرار خواهد گرفت.

 بهرام‌نیا با بیان اینکه ظرفیت سد کنجانچم ۸۵ میلیون مترمکعب است، عنوان می‌کند: تاکنون ۵۳ میلیون مترمکعب آب پشت سد ذخیره‌سازی و دریچه‌های صنعت، شرب و کشاورزی ایجاد شده است.

 وی ادامه می‌دهد: با افتتاح این ابرپروژه ۹۰ هزار تن به محصولات زراعی استان اضافه می‌شود که ۱,۷۰۰ میلیارد تومان برای کشاورزان ارزش افزوده دارد.

 استاندار ایلام با تأکید بر اینکه این پروژه تاکنون بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، خاطرنشان می‌کند: از مجموع ۱۵ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان هزینه برای سامانه گرمسیری، ۷ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان مربوط به دولت سیزدهم است.

 بهرام‌نیا اضافه می‌کند: ابرپروژه سامانه گرمسیری گامی بزرگ در توسعه کشاورزی و مهار آب‌های سطحی و رونق اقتصاد منطقه است و در پررنگ کردن سفره مردم نقشی تعیین‌کننده دارد.

 وی می‌گوید: افتتاح کل پروژه سامانه گرمسیری در بهره‌وری، تولید و توسعه استان بسیار مؤثر است، اعتبار کل پروژه سامانه گرمسیری تأمین شده است و به امید خدا تا اواسط سال آینده کل پروژه به بهره‌برداری خواهد رسید.

افزایش وسعت زمین‌های کشاورزی زیر پوشش شبکه‌های آبیاری به بیش از ۱۰۰ هزار هکتار

 صادق علیمرادی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای ایلام اظهار می‌کند: آب‌گیری اولیه سد کنجانچم طی دو سال گذشته از محل رواناب‌های سد آغاز شده بود و از آبان سال گذشته نیز با ورود آب سامانه گرمسیری به میزان سه مترمکعب بر ثانیه به این سد، زمینه لازم برای انجام کشاورزی در این اراضی در فصل‌های مختلف سال فراهم شده است.

 وی ادامه می‌دهد: حجم آب مخزن سد کنجانچم، راه‌اندازی سامانه گرمسیری و بهره‌مندی زمین‌های زراعی مهران از این شبکه منبع عظیمی را برای اجرای کشت تابستانه و کشاورزی در دشت مهران فراهم کرد.
 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان ایلام تصریح می‌کند: در سال زراعی جاری بخشی از آب ذخیره از طریق شبکه آبیاری کنجانچم به شبکه بزرگ آبیاری دشت مهران اختصاص داده شد.

 علیمرادی در مورد شبکه‌های آبیاری در استان ایلام می‌گوید: تمام زمین‌های کشاورزی زیر پوشش شبکه‌های آبیاری استان ایلام بیش از ۸۶ هزار هکتار است که با بهره‌برداری کامل از سامانه گرمسیری، وسعت زمین‌های کشاورزی زیر پوشش شبکه‌های آبیاری به بیش از ۱۰۰ هزار هکتار افزایش خواهد یافت.

 وی ادامه می‌دهد: با توجه به ورود آب از سامانه گرمسیری به استان ایلام امسال و برای نخستین‌بار شرایط برای کشت تابستانه در اراضی تحت پوشش شبکه آبیاری کنجانچم دشت مهران فراهم شد و کشاورزان این منطقه توانستند کشت تابستانه را انجام دهند.

ارسال نظرات
آخرین اخبار