خبرهای داغ:

جزئیات یک طرح تربیتی در گفت‌وگوبا مدیر تربیت و آموزش بسیج جامعه زنان کشور بررسی شد آگاه‌سازی مادران در تربیت فرزند با طرح «ترنم بسیج»

جزئیات یک طرح تربیتی در گفت‌وگوبا مدیر تربیت و آموزش بسیج جامعه زنان کشور بررسی شد
آگاه‌سازی مادران در تربیت فرزند با طرح «ترنم بسیج»
 در طرح ترنم بسیج جامعه زنان با توجه به اهمیت تربیت در سنین قبل از ۷ سال از طریق شبکه مویرگی بسیج در سراسر کشور کارگاه‌هایی برای آگاه‌سازی مادران برگزار می‌شود
کد خبر: ۹۶۵۵۲۶۹
|
۰۳ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۲
 
 
به گزارش سرویس خبری بسیج جامعه زنان - تربیت کودکان به ویژه در سنین قبل از مدرسه یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که می‌تواند روی شکل‌گیری شخصیت آنها در بزرگسالی تأثیرات عمیقی بر جای بگذارد. در این میان نقش والدین و به ویژه مادر در تربیت فرزندان زیر شش سال بسیار مهم است چراکه مادر در دوران خردسالی کودکان بیشترین تماس و ارتباط را با بچه‌ها دارد. همین مسئله هم موجب می‌شود تأثیرگذاری مادر بر شخصیت کودک به مراتب از سایر اعضای خانواده و حتی پدر بیشتر باشد، به همین خاطر هم اگرچه آشنایی با شیوه‌های تربیتی کودکان برای هر دو والد موضوعی حائز اهمیت است و نقش پررنگ پدر را هم در این زمینه نمی‌توان کتمان کرد، اما جایگاه مادر در تربیت کودک از اهمیت ویژه‌تری برخوردار است و یک مادر آگاه می‌تواند فرزندانی با شخصیت روانی سالم‌تری را پرورش دهد و به اجتماع بفرستد، شاید به همین خاطر است که بسیج جامعه زنان در طرح ترنم سراغ آموزش مادران دارای فرزند زیر هفت سال رفته است و با استفاده از شبکه پایگاه‌های بسیج و مساجد در محلات این برنامه را پیش می‌برد. سراغ خانم جلالی، مدیر تربیت و آموزش بسیج جامعه زنان کشور رفته و درباره آثار و جزئیات طرح ترنم بسیج به گفتگو نشسته‌ایم.
 
 خانم جلالی، با عنایت به نقش مهم مادران در تربیت فرزندان به خصوص در سنین زیر هفت سال ظاهراً سازمان بسیج جامعه زنان طرحی را برای آموزش مادران در حوزه تربیت فرزند برگزار کرده است. درباره این طرح و ویژگی‌های آن توضیحاتی ارائه دهید.
این برنامه جزو برنامه‌های پیشنهادی بسیج جامعه زنان برای تربیت کودکان زیر هفت سال است. در این سنین اصلی‌ترین محور تربیت مادر است و ما اگر بخواهیم کودک سالمی را تربیت کنیم، هم باید مادر و هم مربی و هم خود کودک آگاه باشند، اما به واسطه مادر است که تربیت کودک کامل می‌شود و شخصیتش شکل می‌گیرد. در این طرح ما ۲ هزار نفر از استادان روانشناس و دوستان طلبه و حوزوی را که در حوزه‌های تربیتی از قبل فعالیت داشتند، به کارگیری کردیم. قبل از هر چیز طی دوره‌ای آگاه‌سازی و هماهنگ‌سازی محتوایی انجام و به آنها گواهینامه‌هایی داده شد، سپس از آنها خواستیم در حوزه‌های مقاومت و پایگاه‌ها برای تدریس و برگزاری کارگاه‌های آموزشی حضور پیدا کنند. 
 
 طرح ترنم چند وقت است در بسیج جامعه زنان اجرایی می‌شود و تاکنون چه دستاورد‌هایی داشته‌اید؟
 این طرح از سال گذشته اجرایی شده و سالانه حدود ۵۰۰ هزار مادر در این کارگاه‌های ما در سراسر کشور شرکت می‌کنند و استقبال هم خوب بوده است. 
 
 چه مباحثی در این کارگاه مطرح و آموزش‌های شما شامل چه موضوعاتی می‌شود؟
مباحث ما در حوزه خودسازی، یعنی خود مادر، فرزندپروری و همسرپروری بوده است. 
 
 مصداقی‌تر می‌گویید. 
مثلاً یکی از مباحثی که ما در دوره‌های‌مان آموزش می‌دهیم، بحث مدیریت اقتصادی است. مادران خودشان باید این را فرا بگیرند و به فرزندان‌شان هم یاد بدهند که در شرایط اقتصادی کنونی جامعه چگونه می‌توانند زندگی را متناسب با درآمدشان مدیریت کنند یا فرهنگ آپارتمان‌نشینی یکی از ضرورت‌های زندگی امروز است و مادران هم خودشان باید با این فرهنگ آشنا شوند و هم این فرهنگ را به فرزندان‌شان بیاموزند چراکه نداشتن فرهنگ آپارتمان‌نشینی می‌تواند با چالش‌هایی در زندگی امروز همراه باشد یا چگونگی تعامل مادر و پدر با سایر اعضای خانواده از جمله دیگر موضوعاتی است که در این دوره‌ها به آن توجه می‌شود؛ اینکه فرهنگ دینی بچه‌ها از چه زمانی شکل می‌گیرد. اهمیت شعر و داستان در تربیت کودک و در مجموع ۱۰ عنوان درسی در این کلاس‌ها آموزش داده می‌شود. در واقع هر آنچه یک مادر برای تربیت کودک نیاز دارد، بداند را در نظر گرفتیم، طراحی کردیم و در سرفصل‌های این دوره گنجاندیم. 
 
 این دوره‌ها در چه سطحی اجرایی می‌شود آیا استانی است یا در سراسر کشور برگزار می‌شود؟
از سال گذشته استادان ما در سطح کشوری انتخاب شده‌اند. به خانم‌های استانی هم آموزش داده‌ایم و آنها هم مادران را در قالب کارگاه‌ها آموزش می‌دهند. در کنار اینها کار‌های دیگری هم کردیم، به طور مثال آموزش کار‌های هنری یا به طور مثال دو ماهنامه‌ای را منتشر می‌کنیم تا مادران بتوانند علاوه بر آموزش‌های کارگاهی، آموزش‌های مکتوبی را برای تربیت کودک در دسترس داشته باشند. این کار‌ها در دل بسیج در حال اجرایی شدن است. 
 
 کلاس‌های شما به چه صورت است، آیا حضوری است یا به صورت آنلاین برگزار می‌شود؟
 اغلب کلاس‌های ما حضوری است، به خصوص برای مادران خانه‌دار کلاس‌ها صددرصد حضوری است. بعد از این کانال‌هایی را در فضای مجازی ایجاد می‌کنیم و همچنان این افراد از طریق فضای مجازی با استادشان ارتباط دارند تا اگر سؤال و مشکلی برای‌شان پیش آمد، استادان به آنها آموزش و مشاوره لازم را بدهند. اگر مشکلات جدی‌تر باشد، در سطح بسیج مشاورانی را داریم که در حوزه‌های تربیتی و خانوادگی فعالیت دارند و این افراد به این مشاوران معرفی می‌شوند تا مشکل‌شان برطرف شود. 
 
 برای مادران شاغل برنامه‌ای ندارید؟
 مادران شاغل هم با توجه به اینکه وقت ندارند شناسایی شده‌اند و سعی کرده‌ایم آنها را در این کانال‌های مجازی عضو کنیم تا به صورت غیرحضوری از طریق فضای مجازی از این کلاس‌های تربیتی استفاده کنند. در واقع این کلاس‌های غیرحضوری برای برقراری ارتباط دوجانبه ایجاد شده است تا مادران اهمیت این کلاس‌ها را دریابند و داوطلبانه خودشان در کلاس‌های حضوری ما شرکت کنند. 
 
 آیا از آموزش مادران چه در فضای مجازی و چه به صورت حضوری آماری دارید؟ 
از آموزش آنلاین آماری نداریم چراکه تمرکز ما با آموزش حضوری است. در کلاس‌های حضوری سعی می‌کنیم سالی ۵۰۰ هزار مادر را آموزش دهیم. کلاس‌ها در پایگاه‌های مقاومت حوزه مقاومت در سطح محلات برگزار می‌شود تا نزدیک‌ترین جا به منزل افراد باشد. بسیج به صورت مویرگی در کف جامعه و در همه شهرستان‌ها حضور دارد و این کلاس‌های ما هم اکثراً در مساجد برگزار می‌شود. 
 
 چه میزان از برنامه شما استقبال شده است؟
خوشبختانه استقبال خوبی شده است و حتی آقایانی که برای نظارت به این برنامه‌ها سرکشی می‌کنند هم معتقدند این کلاس‌ها کلاس‌های مفیدی است. به هر حال این نیاز جامعه امروز است و همه مادران در تربیت نسل امروز به واسطه فاصله نسلی که وجود دارد با چالش‌هایی مواجهند و یکسری مشکلاتی در مواجهه مادران با فرزندان‌شان در نسل امروز وجود دارد که با گذشته فرق می‌کند، به خصوص در حوزه فضای مجازی و فضای رسانه‌ای و اینکه باید با بچه‌های امروز چگونه رفتار کنند. قبلاً خانه‌ها حیاط داشت، اما اکنون آپارتمان‌ها کوچک هستند و با همسایه‌ها تعامل کمتری وجود دارد. به هر حال تمام این شرایط جدید ایجاب می‌کند شیوه‌های متفاوتی برای تربیت فرزندان اتخاذ شود و، چون تربیت کودکان با توجه به فضای امروزی جامعه یک نیاز و ضرورت است، از این دوره‌های بسیج هم خیلی استقبال شده است و افرادی که در کارگاه‌ها شرکت می‌کنند و آموزش می‌بینند، می‌توانند موارد را در زندگی روزمره به کار بگیرند و برای‌شان کاربردی است چراکه با این مشکلات از نزدیک برخورد می‌کنند و توانسته‌اند از کارگاه‌های بسیج راه‌حل بگیرند. 
 
 آیا مواردی بوده است که مادران بخواهند در سرفصل‌های آموزشی‌تان بگنجانند یا خودتان بازبینی داشته باشید؟
 مادران چیزی از ما نخواسته‌اند، اما خودمان در بازبینی‌های‌مان برخی سرفصل‌ها را اضافه کرده‌ایم. مثلاً سرفصلی تحت عنوان آموزش سواد رسانه‌ای نداشتیم، اما با توجه به نیاز جامعه آن را اضافه کردیم و خود استادان هم از آموزش‌ها استفاده می‌کنند. 
 
 به نظر می‌رسد هر کدام از مناطق و جوامع با توجه به فرهنگ و شرایط حاکم بر آنها نیازمند سرفصل‌های متفاوتی باشند. آیا با توجه به اقلیم شرایط محیطی و اجتماعی مختلف در شهر‌ها و روستا‌ها سرفصل شما متفاوت است؟
 بله همینطور است. به طور نمونه بحث آپارتمان‌نشینی و نیاز‌های جدید یکی از سرفصل‌هایی است که ما در شهر‌های بزرگ تدریس می‌کنیم، اما در شهر‌های کودک موضوعات دیگری را مورد توجه قرار می‌دهیم. به طور نمونه مردم در شهر‌های کوچک و مناطق محروم بیشتر با مشکلات شغلی مواجهند و ما مسائل اقتصادی در خانواده را بیشتر مورد توجه قرار داده‌ایم؛ اینکه مادر بتواند یک شغل ساده در خانه داشته باشد که سرمایه چندانی هم نمی‌خواهد و در کنار آن با آموزش قناعت و سازه‌زیستی در خانواده می‌تواند شرایط را بهتر مدیریت کند. لازم است مادران و فرزندان‌شان آموزش دهند که همه چیز فضای مجازی و آنچه در اینستاگرام به نمایش درمی‌آید، نیست و این می‌تواند به امیدآفرینی در بچه‌ها و تلاش برای آینده بسیار کمک کند.
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار