به گزارش خبرگزطاری بسیج ایلام به نقل از خبرگزاری ایرنا در ایلام، مرز مهران سال های متمادی است که از یک زمین گرم و تفتیده به گذرگاه عاشقی بدل یافته، چه آن زمان که محل عروج فوج فوج افلاکیان به خون غلتان بود و چه اکنون که دروازه عتبات عالیات است.
این روزها که برگ های تقویم هجری قمری سالروز میلاد افضل فرزندان آدم، آقا امیرالمومنین(ع) را نشان می دهد، مرز مهران نگین انگشتری زائران بارگاه ملکوتی شاه نجف است.
به راستی که باید گفت:« راه نجف از مهران می گذرد» و این یک سخن گزافه نیست و چرا که این روزها و در طول سال، گذرگاه مرزی مهران پذیرای خیل عظیم زائرانی است که قصد زیارت نجف را دارند.
مهران گزینه اول و اصلی بیشتر زائرانی است که در طول سال یا در مناسبت های مختلف می خواهند خود را به عتبات عالیات برسانند.
دریای خروشان زائران اربعین خود گواه این حقیقت است که در موسم اربعین (از اول تا اخر ماه صفر) مرز مهران به تنهایی پذیرای بیش از ۵۰ درصد زائران است.
در مناسبت های مختلف دیگری چون ایام عید نوروز یا میلاد و شهادت خاندان رسالت باز هم مرز مهران گزینه نخست زائران عتبات عالیات است.
مرز مهران به دلیل موقعیت جغرافیایی خود، ویژگی ها و مزیت هایی نسبت به دیگر گذرگاه های زمینی دارد و همین برتری های سرزمینی مرز مهران را به انتخاب اول عمده زائران تبدیل کرده است.
به اذعان مسئولان از ابتدای ماه رجب تا پایان این ماه مبارک پیش بینی می شود بیش از ۲۵۰ هزار نفر از مرز مهران به بهشت عتبات عالیات مشرف شوند و این خود گواه و دلالت بر اهمیت و جایگاه مرز مهران دارد.
این تعداد زائر در نیمه نخست ماه رجب خانوادگی، انفرادی یا کاروانی از طریق مرز مهران عازم عتبات عالیات شده اند.
چهره مرز مهران و مسیرهای مواصلاتی منتهی به این گذرگاه در طول یک دهه اخیر به واسطه برکت اربعین دگرگون شده و مسئولان دولت های مختلف باتوجه به اهمیت جایگاه این مرز، نگاه ویژه ای به توسعه آن داشته اند.
توسعه زیرساخت ها و ارائه خدمات زیرساختی مطلوب به زائران باعث مقبولیت بیش از پیش این مرز در مقایسه با دیگر مرزهای کشور شده است.
مرز مهران در مقایسه با دیگر مرزهای کشور، از بعد مسافت نزدیکترین و کوتاه ترین فاصله با شهرهای کربلا و نجف به عنوان مقصد اولیه و اصلی زائران عتبات عالیات را دارد.
این نزدیکی مسافت که زائران در کوتاه ترین زمان خود را در شهرهای نجف یا کربلا می ببیند، یکی از مهمترین عواملی است که این مرز مهران را نسبت به دیگر گذرگاه ها متمایز کرده است.
یکی از عوامل اصلی انتخاب مهران به عنوان گذر اول زائران موقعیت جغرافیایی این مرز است که نسبت به دیگر مرزهای کشور کمترین فاصله را با شهرهای نجف و کربلا دارد به طوری که مسافت پایانه شهید سلیمانی تا کربلا ۲۷۹ کیلومتر و تا نجف ۳۰۳ کیلومتر است.
در حالیکه فاصله مرز شلمچه تا کربلا ۵۴۹ کیلومتر و تا نجف ۴۶۰ کیلومتر و مسافت چذابه تا کربلا ۴۶۰ کیلومتر و تا نجف ۳۹۰ کیلومتر، مسافت مرز خسروی تا کربلا ۳۱۵کیلومتر و تا نجف ۳۸۰ کیلومتر، فاصله مرز باشماق تا کربلا ۴۶۳ کیلومتر و تا نجف ۵۴۸ کیلومتر و مرز تمرچین تا کربلا ۶۴۵ کیلومتر و تا نجف ۷۱۰ کیلومتر است.
امنیت دیگر شاخصه مرز مهران است چرا که بخش های عمده ای از سرزمین عراق بعد از سقوط صدام دچار ناآرامی و درگیری و خشونت شد و تنها بخش های اندکی از این کشور متلاطم و آشوب زده تاحدودی از گزند ناآرامی های داخلی بدور ماند و شهرهای طول مسیر مهران به سمت نجف و کربلا از جمله این مناطق بودند.
مسیر سفر به عتبات عالیات از طریق مهران و زرباطیه از استان واسط می گذرد که این استان با مردم ایلام قرابت زبانی (کُردی فیلی) و نزدیکی فرهنگی دارند و عمده آنها در کناز زبان رسمی عربی از دیرباز گویش محلی کردی فیلی خود را حفظ کرده اند.
یکی دیگر از ویژگی های استان واسط که برای مرز مهران یک مزیت به شمار می رود اینکه بیشتر ساکنان این منطقه را شیعیان تشکیل داده اند و این امر موجب سهولت در تردد زائران ایرانی شده است.
شاخصه هایی چون امنیت طول مسیر در داخل خاک عراق، نزدیکی مسافت به عتبات عالیات و همچنین توسعه زیرساخت ها باعث شده است تا مرز مهران توسط بیش از ۹۰ درصد زائران به عنوان گذرگاه اول انتخاب شود.
این مرز علاوه بر پیک جمعیتی ایام اربعین، در طول سال و به ویژه هنگام مناسبت های ملی - مذهبی پذیرای خیل عظیم زائران دلداده عتبات عالیات است.