مناطقی که در دوران حکومت پهلوی از ایران جدا شده اند را بشناسیم:
۱. در سال ۱۳۱۶ و در دوران حکومت رضاخان پهلوی، منطقه وسیع آرارات و کوههای بسیار راهبردی آرارات کوچک از شمال غرب ایران به ترکیه واگذار شد.
۲. در سال ۱۳۱۶ و در دوران حکومت رضاخان پهلوی، منطقه وسیعی با نام دشت ناامید، همراه با مناطق مهمی چون هشتادان، موسی آباد و شمتیغ از شرق ایران به افغانستان واگذار شد.
۳. در سال ۱۳۱۶ و در دوران حکومت رضاخان پهلوی، مناطق نفت خیزِ بین شهرهای قصرشیرین و خانقین از غرب ایران به عراق واگذار شد.
۴. در سال ۱۳۱۶ و در دوران حکومت رضاخان پهلوی، مناطق مهمی از اروند رود در جنوب غرب ایران به عراق واگذار شد.
۵. در سال ۱۳۱۸ و در دوران حکومت رضا خان پهلوی، همزمان با جنگ جهانی دوم، کشور ایران به صورت کامل و بدون هیچ گونه دفاعی از جانب قوای رضاخانی توسط متفقین (شوری و بریتانیا) اشغال شد.
۶. در سال ۱۳۳۳ و در دوران حکومت محمد رضا شاه پهلوی، مناطق وسیعی از جمله نمین، باغچه سرا، دیمان، نازه کند و بهرام تپه از شمال غرب ایران به شوروی واگذار شد.
۷. در سال ۱۳۳۳ و در دوران حکومت محمد رضا شاه پهلوی، منطقه ییلاقی دشت فیروزه و سایر مناطق جنوبی رودخانه اترک از جمله قریه حصار و حاشیه منطقه شیخ حسنقلی که پیشتر توسط رضا خان به صورت موقت به شوروی واگذار شده برای همیشه از شمال غرب ایران جدا شد.
۸. در سال ۱۳۴۹ و در دوران حکومت محمد رضا شاه پهلوی، بحرین، یکی از استان های جنوبی کشور، بعنوان تنها استان کاملا دریایی ایران که زبان از وصف اهمیت آن قاصر است به صورت کامل از ایران جدا شد.
۹. در سال ۱۳۴۹ و در دوران حکومت محمد رضا شاه پهلوی، در پی واگذاری بحرین، جزایر زرکوه و آریانا در خلیج فارس نیز به اشغال امارات درآمد.
این تنها اندکی از تاریخ بود!