به گزارش روز دوشنبه بسیج و به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل، این گزارش هر پنج سال یک بار با هدف مقایسه میزان بروز سرطان در مناطق مختلف جهان توسط آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان (IARC) زیر نظر سازمان جهانی بهداشت (WHO) منتشر میشود.
بنا به این گزارش، برنامه ثبت سرطان مبتنی بر جمعیت (Population Based Cancer Registry)، در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل از سال ۱۳۸۲ برای اولین بار در کشور فعالیت خود را آغاز کرد.
بر اساس این گزارش، در این روش اطلاعات بیماران سرطانی از تمامی منابع و محل های مراجعه این بیماران شامل مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاههای سلامت و خانههای بهداشت، مراکز پاتولوژی، آزمایشگاهها، مراکز تصویربرداری، بیمارستانها، مطبهای خصوصی و اداره نظارت بر داروهای مخدر و اعتیاد آور معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و گواهیهای فوت، جمع آوری شده و پس از ورود به سامانه ملی ثبت سرطان و انجام تکرارگیری و کنترل کیفی، مورد آنالیز و تحلیل قرار میگیرد.
به گزارش بسیج ، اوایل ماه جاری مدیر واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، سرطان را دومین عامل مرگ و میر در این استان اعلام کرد و گفت: سرطان معده، پستان، پروستات، کولورکتال و مری پنج سرطان شایع در بین جمعیت زنان و مردان استان اردبیل به شمار میرود.
دکتر مهران آسایشی افزود: در استان اردبیل سرطان معده شیوع بالاتری نسبت به بقیه نقاط کشور دارد به طوری که این استان از نظر شیوع سرطان معده، در رتبه اول کشوری قرار دارد.
وی بیان کرد: شیوع سرطان در جمعیت زنان و مردان استان اردبیل متفاوت است به طوری که در جمعیت مردان، سرطان معده در رتبه اول قرار دارد و بعد از آن سرطانهای پروستات، کولورکتال، ریه و پوست رتبههای بعدی را به خود اختصاص داده است.
مدیر واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل اظهار کرد: در بین زنان این استان نیز، شیوع سرطان پستان بیشتر از سرطان معده بوده و رتبه اول را به خود اختصاص داده است و سرطانهای کولورکتال، مری و تیروئید در رتبههای بعدی شیوع سرطان در جمعیت زنان استان قرار دارد.
وی با اشاره به تداوم برنامه تشخیص زودهنگام سرطان در تمام مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاهها و خانههای بهداشت استان اردبیل گفت: در این مراکز ارائه خدمات مربوط به سه سرطان پستان، کولورکتال و سرویکس به صورت رایگان انجام میشود.
دکتر آسایشی اضافه کرد: هماکنون خدمات سطح دو برای افراد مشکوک شناسایی شده در برنامه تشخیص زودهنگام، در شهرستان پارسآباد، اردبیل و مشگینشهر (سرطان پستان) ارائه میشود.
وی بیان کرد: سبک زندگی جزو عوامل بسیار مهم در بروز بسیاری از بیماریها از جمله سرطان محسوب میشود ، علاوه بر این، استعمال دخانیات، چاقی، کم تحرکی، تغذیه ناسالم، خواب ناکافی، استرس و مصرف الکل از جمله عوامل خطرزای اصلی در بروز انواع سرطان به شمار میرود.
مدیر واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، بیماریهای قلبی و عروقی، انوع سرطان و بدخیمیها و نیز سوانح و حوادث را سه علت اول مرگ و میر در این استان طی سال ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و نیمه اول سال جاری اعلام کرد.
به گزارش بسیج ، سرطان پستان، تیروئید، کولورکتال، پوست و معده به ترتیب شایعترین سرطان در بین زنان کشور و سرطان پروستات، پوست، معده، کولورکتال و مثانه به ترتیب شایعترین سرطان در بین مردان ایران به شمار میرود و در صورت در نظر گرفتن کل جمعیت بدون تفکیک از نظر جنس، سرطان پستان مقام اول را دارد.