علی قربانی مدیر فضای مجازی سازمان بسیج دانش آموزی خراسان شمالی در مصاحبه با خبرگزاری بسیج بیان نمود؛ سواد رسانه توانایی دسترسی، تحلیل، ارزیابی و ایجاد پیامهای رسانهای به اشکال مختلف در رسانههای مانند تلویزیون و روزنامهها و همچنین رسانههای دیجیتال مانند رسانههای اجتماعی و سایتها است.
در حقیقت این نوع سواد شامل درک نحوه عملکرد رسانهها، شناخت انواع مختلف پیامهای رسانهای، توانایی تفسیر و مهارت پاسخگویی انتقادی و موثر به آنها است.
وقتی تصویری در فضای مجازی، تلویزیون یا یک مجله میبینید، اولین چیزی که به ذهنتان میرسد چیست؟ مفهوم پشت این محتوا با توجه به قضاوتهای شخصی، تجربههای قبلی در ذهنتان شکل میگیرد. ممکن است آن تصویر ذهن شما را به سمت و سوی خاصی سوق بدهد. تصویر و روش نمایش آن ممکن است بر ذهن شما تاثیر بگذارد و دیدگاه شما را عوض کند. بنابراین وقتی تصویر یا مطلبی را در شبکههای اجتماعی و سایتهای مختلف میبینید، بهتر است به دنبال منبع آن باشید و از خودتان بپرسید هدف نگارنده یا تولیدکننده محتوا چیست؟
رسانهها این قدرت را دارند که در حداقل زمان و با حداکثر کیفیت، اخبار و مطالبی را منتشر کنند و این هنر مخاطب است که بتواند اخبار درست را از شایعات تشخیص دهد. در واقع میتوان گفت که رسانه، شمشیر دو لبهای است که در یک چشم بر هم زدن میتواند شایعهای را در قالب واقعیت بیان کند و بالعکس. متاسفانه در سالهای اخیر سواستفادههای زیادی از رسانهها شده است که حتی سبب شده بسیاری از افراد جان و امنیت خود را در این مسیر از دست بدهند، به همین خاطر آموزش سواد رسانهای از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.