در جدیدترین نمونه، پس از آنکه دانشگاه هاروارد درخواستهای غیرمعمول دولت آمریکا از جمله برای خبرچینی از دانشجویان به دولت را رد کرد، کاخ سفید اعلام کرد که بیش از دو میلیارد دلار بودجه فدرال این دانشگاه را قطع میکند. پیشتر، رییس دانشگاه هاروارد اعلام کرده بود این دانشگاه در برابر درخواستهای وزارت آموزش آمریکا مقاومت میکند؛ درخواستهایی که بهگفته او «ارزشهای هاروارد بهعنوان یک نهاد خصوصی متعهد به جستجو، تولید و انتشار دانش» را تهدید میکند.
دولت آمریکا از دانشگاه هاروارد خواسته بود تا اسامی دانشجویانی که به کشتار مردم فلسطین توسط رژیم صهیونیستی معترض شدهاند را به نهادهای امنیتی اعلام کند و برای دستگیری این دانشجویان معترض، نهایت مساعدت را داشته باشد.
طبق آنچه خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده، ماجرا از آنجایی آغاز شد که دولت ترامپ در نامهای به دانشگاه هاروارد، خواهان اصلاحاتگسترده برای ممنوعیت زدن ماسکچهره شد؛ همچنان که از این دانشگاه خواست تا از اعطای کمکهای مالی به گروههای دانشجویی که به ادعای دولت، از فعالیتهای مجرمانه، خشونتهای غیرقانونی یا آزار و اذیتهای غیرقانونی پشتیبانی میکنند و یا آنها را ترویج میدهند، خودداری کند.
اما «آلان گاربر» (Alan Garber)، رییس دانشگاه هاروارد، در نامهای خطاب به جامعه دانشگاهی گفت که خواستههای دولت ترامپ متمم حقوقی نخست دانشگاه را نقض میکند و از محدودیتهای قانونی مدون دولت ذیل بند ششم که تبعیض علیه دانشجویان را براساس نژاد، رنگ پوست و یا ملیت ممنوع میکند، فراتر میرود. گاربر همچنین با رد خواستههای ترامپ برای توقف اعتراضات در دانشگاه نیز گفت: هیچ دولتی، صرفنظر از اینکه از چه حزبی در قدرت باشد، نبایستی دیکته کند که دانشگاههای خصوصی چه چیزی را میتوانند تدریس کنند، چه کسانی را میتوانند استخدام کنند و یا چه حوزههایی از مطالعه و تحقیق را میتوانند دنبال کنند.
بازداشت خشن دانشجویان در آمریکا
اما دولت آمریکا به موازات قطعبودجه و فشار به دانشگاههای این کشور برای مجابکردن آنها به همکاری با نهادهای امنیتی، بهصورت مستمر اقدام به بازداشت خشن دانشجویانی میکند که به جنایات صهیونیستها در غزه معترض هستند.
روز دوشنبه هفته جاری، ماموران اداره مهاجرت ایالاتمتحده یک دانشجوی دیگر دانشگاه کلمبیا را که در اعتراضات دانشجویی حامیان فلسطینیان در سال گذشته شرکتکرده بود، بازداشت کردند. این دانشجوی فلسطینیتبار که نام وی «محسن مهدوی» عنوانشده، هنگام حضور در مصاحبه اداری برای دریافت شهروندی آمریکا دستگیر شده است.
وکلای محسن مهدوی در دادخواستی که برای آزادی موکل خود و جلوگیری از هرگونه اخراج قریبالوقوع وی ارائه کردند، اعلام داشتند که تشدید سرکوب دانشجویان مهاجر معترض توسط دولت دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا ناقض قانون اساسی ایالاتمتحده و موازین حقوقبشری است. به موجب این دادخواست، محسن مهدوی، دانشجوی فلسطینی متولد کرانه باختری اشغالی از سال ۲۰۱۵ بهصورت قانونی در ایالاتمتحده اقامت داشته است. وی قرار بود ماه آینده فارغالتحصیل شود و در ادامه نیز قصد داشت پاییز امسال در دوره کارشناسیارشد دانشگاه کلمبیا شرکت کند.
اخراج محمود خلیل قطعی شد!
در رخداد مشابه دیگری، «محمود خلیل» دانشجوی طرفدار فلسطین قرار است از آمریکا دیپورت شود؛ علت این امر، صرفا حضور این دانشجو در تجمعات اعتراضی به جنایات اسرائیل در غزه است. «استفن میلر» مشاور ارشد ترامپ، در پاسخ به سوال مجری شبکه فاکسنیوز مبنی بر اینکه آیا محمود خلیل دانشجوی دارای گرینکارت و طرفدار فلسطین دیپورت خواهد شد، پاسخ داد که او بهزودی از آمریکا اخراج میشود.
«محمود خلیل» رهبر معترضان دانشجویی طرفدار فلسطین در دانشگاه کلمبیا بود که ماه گذشته توسط ماموران آمریکایی بهصورت خشن دستگیر شد. محمود خلیل، دانشجوی الجزایریالاصل، بهعنوان مذاکرهکننده دانشجویان در جریان گفتوگو با کارکنان دانشگاه خدمت میکرد. ماه گذشته، وکیل این دانشجو اعلام کرد این فعال طرفدار فلسطین که نقش برجستهای در تظاهرات دانشگاه کلمبیا علیه تجاوز اسراییل به غزه داشت، در نیویورک بازداشت شد. دستگیری محمود خلیل، در محافل و مجامع دانشگاهی آمریکا بهمعنای اصرار دولت ترامپ برای دستگیری و اخراج دانشجویان ضدجنگ تفسیر شد.
ماموران اداره مهاجرت و گمرک (ICE) آمریکا، محمود خلیل را در آپارتمان متعلق به دانشگاهش در نیویورک دستگیر کردند. طبق گفته وکیل محمود خلیل، مقامات اداره مهاجرت آمریکا همسر او را که هشتماهه باردار است، تهدید به دستگیری کردند. این وکیل در تماس تلفنی با یکی از ماموران در حین دستگیری محمود خلیل متوجه شد به او گفتهشده که وزارت امورخارجه بهدنبال لغو ویزای دانشجویی خلیل و همه دانشجویان طرفدار فلسطین است.
طبق اعلام وکیل محمود خلیل، پس از اینکه او به آنها اطلاع داد که خلیل در واقع با اقامت دائم گرینکارت در ایالاتمتحده زندگی میکند، مقامات اداره مهاجرت آمریکا در پاسخ گفتند که تلاش خواهند کرد گرینکارت او را لغو کنند. در همان مقطعزمانی، دستگیری خلیل ازسوی «تریشیا مک لافلین» سخنگوی وزارت امنیتداخلی آمریکا تایید شد و این مقام آمریکایی گفت که این دستگیری در حمایت از دستوراتاجرایی رییسجمهور دونالد ترامپ مبنی بر منع یهودیستیزی انجامشده است! مک لافلین مدعی شد که خلیل، یک شهروند الجزایری فلسطینیالاصل، فعالیتهایی را با حماس که یک سازمان تروریستی مشخص شده بوده، هدایت کرده است؛ البته این مقام آمریکایی هیچ مدرکی برای تثبیت این ادعاها ارائه نکرد. مارکو روبیو، وزیر امورخارجه ایالاتمتحده نیز در واکنش به دستگیری محمود خلیل، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که بازداشت خلیل تنها شروع کار است. وزیر خارجه آمریکا بدون ارائه هیچ مدرکی علیه خلیل گفت: ما روادید یا گرینکارت حامیان حماس در آمریکا را لغو خواهیم کرد تا بتوان آنها را اخراج کرد.
ماجرای عجیب پژوهشگر ایرانی در آمریکا
همچنین ماه گذشته در ادامه سلسله سختگیریهای دولت آمریکا در قبال دانشگاه و دانشجویان، «هلیا دوطاقی» پژوهشگر ایرانی حقوق بینالملل و فعال حامی فلسطین، بهدلیل اظهارات خود در حمایت از فلسطین ازسوی دانشکده حقوق دانشگاه ییل به حالت تعلیق درآمد.
در ۱۴ مارس سالجاری میلادی، دانشکده حقوق دانشگاه «ییل» آمریکا در اقدامی با استناد به ادعاهایی که یک وبسایت صهیونیستی براساس هوشمصنوعی علیه «هلیا دوطاقی» پژوهشگر ایرانی ساخته بود، این دختر ایرانی را تعلیق کرد. «هلیا دوطاقی» پژوهشگر ایرانی حقوق بینالملل و فعال حامی فلسطین، بهدلیل اظهارات خود در حمایت از فلسطین به ارتباط با گروه فلسطینی «صامدون» متهم و تعلیق شد.
این تعلیق پس از آن صورت گرفت که وبسایت صهیونیستی «Jewish Onliner» که با استفاده از هوشمصنوعی اداره میشود، هلیا دوطاقی را به حمایت از گروه فلسطینی صامدون که ایالاتمتحده آن را گروه تروریستی تلقی میکند، متهم کرد. دوطاقی در واکنش به این اقدام با انتشار بیانیهای در صفحه اجتماعی «ایکس» (توییتر سابق) تاکید کرد که دانشگاه ییل بدون ارائه فرصت دفاع به او و تنها براساس اتهامات بیاساس، او را به تعلیق درآورده است. این پژوهشگر ایرانی همچنین نگرانی خود را درخصوص استفاده از هوشمصنوعی برای انتشار اطلاعات نادرست و تهدید آزادیبیان ابراز کرد.
این اقدام دانشگاه ییل با واکنشهای گسترده مجامع دانشگاهی مواجه شد. منتقدان آن را حملهای به آزادیبیان و حقوق خانم دوطاقی دانستند و نسبت به استفاده از هوشمصنوعی برای نشر اطلاعات نادرست ابراز نگرانی کردند. هلیا دوطاقی در بیانیه خود تصریح کرد که بهدلیل سخنرانیهایش در حمایت از فلسطین و پس از آن تعلیق شده که یک پلتفرم صهیونیستی که با هوشمصنوعی اداره میشود، در گزارشی جعلی او را «تروریست» معرفی کرده است. این پژوهشگر ایرانی- آمریکایی تصریح کرد که تعلیق وی «تنها چندساعت از انتشار این گزارش رخ داد» و باوجود درخواستهای او برای فرصت دفاع و رعایت حقوق مذهبی در ماه رمضان، دانشگاه هیچ فرصتی برای توضیح و دفاع به او نداد. دوطاقی همچنین به تضاد منافع در انتخاب وکیل برای انجام بازجویی اشاره کرد و اعلام کرد که دانشگاه ییل با اتخاذ چنین رویکردی، به سرکوب جنبشهای طرفدار فلسطین و آزادیبیان پرداخته است. او در بیانیه خود از دانشگاه ییل درخواست کرد که نهتنها تعلیقش را لغو کند، بلکه برای جبران خسارتها و بازگرداندن حیثیت او نیز اقدام کند. دوطاقی همچنین بر ادامه پشتیبانیاش از فلسطین و ایستادگی در برابر جنایات وحشیانه اسراییل تاکید کرد و خواستار حمایت عمومی از خود شد.