به گزارش خبرگزاری بسیج ایلام، اجرای طرح هادی روستایی از جمله عوامل کلیدی توسعه و بهبود وضعیت زندگی در روستاها به شمار میرود، این طرحها با هدف ساماندهی فضای روستا، ایجاد زیرساختهای مناسب و ارتقای امکانات عمومی اجرا شده و زمینهساز افزایش سطح رفاه و کیفیت زندگی روستائیان است.
در واقع، اجرای این طرحها، سبب هدایت اصولی ساختوساز، جلوگیری از تخلفات ساختمانی و ایجاد نظم شهری در روستاها میشود که نقش مهمی در توسعه متوازن مناطق روستایی ایفا میکند.
یکی از مهمترین مزایای طرحهای هادی، افزایش دسترسی روستائیان به خدمات زیرساختی نظیر آب شرب، برق، راههای ارتباطی و مراکز بهداشتی است و این دسترسی آسان به خدمات باعث افزایش کیفیت زندگی، کاهش مشکلات روزمره و ایجاد رضایت میان ساکنان میشود.
همچنین زمینه برای گسترش خدمات آموزشی و فرهنگی در روستا فراهم شده و در نتیجه، سطح سواد و آگاهی جامعه روستایی ارتقا مییابد.
توسعه اقتصادی و رونق اشتغالزایی از دیگر پیامدهای مهم اجرای طرحهای هادی در روستاهای ایلام است و با بهبود زیرساختها و فراهم شدن امکانات پایه، فرصتهای شغلی جدید برای جوانان ایجاد شده و موجب کاهش نرخ بیکاری در مناطق روستایی میگردد.
علاوه بر این، این طرحها با جذب سرمایهگذاریهای محلی و گسترش فعالیتهای اقتصادی، زمینهساز افزایش درآمد خانوارهای روستایی خواهد شد.
این طرحها همچنین به حفظ و تقویت هویت فرهنگی و اجتماعی روستاها کمک کرده و با ایجاد فضاهای مناسب برای برگزاری برنامههای فرهنگی و اجتماعی، همکاری و همبستگی میان مردم روستا تقویت میشود و فرصت حفظ سنتها و آیینهای بومی فراهم میآید و در نتیجه، همزیستی اجتماعی بهبود یافته و زمینه پایداری فرهنگی مناطق روستایی ایلام تضمین میشود.
طرحهای هادی روستایی در ایلام نقش بنیادینی در ساماندهی و توسعه پایدار مناطق روستایی ایفا میکنند؛ به تازگی، در نشستی با حضور مسئولان محلی، طرح های هادی هفت روستای این استان، مورد بررسی و تصویب قرار گرفت که این امر نشاندهنده اهمیت روزافزون توجه به نیازهای ساختاری روستاها و برنامهریزی منسجم برای بهبود شرایط زیست در پهنه روستایی استان است.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری ایلام روز گذشته (۲۷ فروردین) در حاشیه این جلسه که با حضور بخشداران و دهیاران این روستاها برگزار شد، اظهار کرد که در این جلسه طرح هادی روستاهای «بیات»، «ابوقریب»، «استقلال»، «پتک عرب»، «شیخ نوروز»، «عین خوش» و «تختان» از توابع شهرستان دهلران مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.
«رضا دارابی» در این خصوص توضیح داد که این طرحها با هدف ساماندهی و تأمین فضاهای آموزشی، درمانی، مذهبی، فضای سبز و کاربریهای مسکونی تصویب و در راستای توسعه پایدار مناطق روستایی اجرایی میشوند.
وی تاکید کرد که تهیه طرح اولیه هادی روستایی برای هر منطقه، میزان نیاز به بافتهای مسکونی، ورزشی، فرهنگی، بهداشتی و آموزشی را مشخص میکند.
دارابی هدف از اجرای طرحهای هادی را توسعه عمرانی و تحقق عدالت در روستاها عنوان کرد و یادآور شد که طرح هادی مهمترین ابزار توسعه مناطق روستایی و در واقع به کالبد سکونتگاههای روستایی در ابعاد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی توجه دارد.
وی ادامه داد: در این نشست مقرر شد برای رعایت حریم سیلبندها، حریم میراث فرهنگی و خطوط انتقال شبکه فشار قوی برق، از نمایندگان شرکت آب منطقهای، شرکت برق منطقهای و میراث فرهنگی در جلسات آینده دعوت به عمل آید تا هماهنگیهای لازم برای اجرای طرحها انجام شود.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری ایلام تأکید کرد که با تهیه نقشه اولیه هادی، نیازهای دقیق هر روستا دستهبندی شده و برای آینده منطقه، برنامهریزی اصولی انجام خواهد شد و این موضوع گامی بلند در راستای اجرای عدالت توسعهای و خدماترسانی عادلانه به روستائیان ایلام است.
از سوی دیگر، اجرای این طرحها علاوه بر تقویت ابعاد عمرانی، نقش به سزایی در رشد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی روستاها دارد، توسعه زیرساختها، تقویت هویت اجتماعی و ارتقای کیفیت محیطی سکونتگاههای روستایی تنها بخشی از دستاوردهای طرحهای هادی است.
همچنین با پیگیری رعایت حریم میراث فرهنگی، سیلبندها و خطوط انتقال شبکه برق، همزمان با توسعه، حفظ منابع و ارزشهای طبیعی و میراثی نیز مدنظر قرار گرفته است.
در نهایت، میتوان گفت اجرای طرحهای هادی روستایی نقشی مؤثر در کاهش مهاجرت به شهرها و تثبیت جمعیت در روستاهای ایلام دارد و ارتقای سطح رفاه، اشتغال، آموزش و همبستگی اجتماعی باعث میشود انگیزه ماندگاری جمعیت در روستاها افزایش یافته و از مهاجرت نیروهای انسانی به شهرها جلوگیری شود.
بدون شک، این روند در نهایت به توسعه پایدار و آیندهای روشن برای جامعه روستایی استان ایلام منجر میشود.
در استان ایلام تاکنون اقدامات چشمگیری در زمینه طرح هادی صورت گرفته است؛ به طوری که از میان ۶۰۷ روستای دارای سکنه، ۳۴۷ روستا با جمعیت بالای ۲۰ خانوار تا پایان سال گذشته به طور کامل مشمول اجرای طرح هادی شدهاند، در حالی که این استان ۳۷۸ روستای بالای ۲۰ خانوار دارد.
بر پایه این گزارش، مجموع موارد اجرای طرح، بازنگری، اسکان، احیا و جابهجایی روستا در ایلام نیز به ۹۹۳ مورد رسیده و چنین آمارهایی نشان از اهمیت و موفقیت این برنامه در خدمترسانی، افزایش ماندگاری جمعیت و ارتقاء سطح زندگی روستاییان استان دارد.