محمد نوبخت، فرماندار نقده، در گفتوگو با خبرگزاری بسیج از آذربایجانغربی، گفت: چندین سال است که برای ثبت جهانی روستای حسنلوی نقده تلاش میکنیم و در این راستا مقدمات موردنیاز در حال فراهم شدن است، که خوشبختانه روستای حسنلو یکی از هشت روستای نامزد کشورمان برای ثبت جهانی است.
وی ادامه داد: برای تحقق یافتن این موضوع زیرساختهای موردنیاز را باید فراهم کنیم، که ایجاد سرویس بهداشتی استاندارد، راهاندازی مکانی برای بازدید از تالاب حسنلو توسط گردشگران، استفاده از نمای آجر و رنگآمیزی داخل روستا و ... ضروری است.
نوبخت با بیان اینکه براساس معیارهای استاندارد جهانی باید این روستا و محیط اطراف آن را آماده کنیم، گفت: در این راستا جلسات مختلف را با حضور نماینده مردم در مجلس، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان برگزار کرده و بخشی از منابع مالی مورد نیاز را جذب کرده و در این منطقه هزینه میکنیم.
وی تجهیز و تکمیل بومگردیهای موجود در منطقه، ایجاد روشنایی و بهسازی کلی منطقه را ضروری دانست و خاطرنشان کرد: تپه حسنلو قدمت ۸ هزار ساله دارد و کشف جام حسنلو، تالابهای اطراف، سبک زندگی مردم این روستا و مواردی از این دست باعث شده است روستای فوق مورد توجه قرار بگیرد.
این مسئول لازمه ثبت جهانی این روستا را همکاری ساکنان منطقه و افراد بومی دانست و گفت: بازرسان در بازههای زمانی مختلف به صورت نامحسوس وارد منطقه شده و از همه مناطق به ویژه آثار تاریخی و ... سرکشی میکنند.
فرماندار نقده همکاری ادارهها از جمله استانداری، میراث فرهنگی، بنیاد مسکن و ... را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: امیدوار هستیم اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی به صورت جدی به این موضوع بپردازد چراکه مبحث به معنای واقعی کلمه تخصصی است، از سوی دیگر انتظار وجود دارد سازمان برنامه و بودجه اعتبارات کافی را در اختیار ما قرار دهد.
این مسئول با بیان اینکه برای عملیاتی شدن این موضوع و تحقق همه زیرساختهای و معیارهای موردانتظار فقط سه ماه فرصت وجود دارد، گفت: بنابراین باید به صورت جدی و با عزم راسخ تلاش شود که در صورت تامین اعتبار امور با سرعتعمل بیشتری پیش میرود.
وی با بیان اینکه سازمان جهانی گردشگری در انتخاب روستای نمونه معیارهای مختلفی را مورد بررسی قرار میدهد، خاطرنشان کرد: سکونتگاههایی به رسمیت شناخته میشود که نمونه برجستهای از مقصد گردشگری روستایی بوده از منابع طبیعی و فرهنگی غنی برخوردار باشند و ارزشها، سبک زندگی و محصولات روستایی را حفظ و ترویج کنند.
فرماندار نقده در ارتباط با مزایای ثبت جهانی روستاها، گفت: روستاهای منتخب در ابعاد جهانی معرفی میشوند و نشان سازمان جهانی جهانگردی را به دست میآورند و بهعنوان سرمایهای جهانی مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار خواهند گرفت که همین موضوع به خودی خود رونق اقتصادی را به دنبال دارد.
وی ادامه داد: ثبت جهانی روستای حسنلوی نقده نهتنها برای شهرستان و استان بلکه برای کشور نیز مفید خواهد بود چراکه روستاهای جهانی با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند و تجربیاتشان را در زمینههای مختلف با هم به اشتراک میگذارند، از سوی دیگر سازمان جهانی از این روستاها حمایتهای معنوی به عمل میآورد، نام آنها در سطح بینالمللی مطرح میشود و در سایت سازمان بهعنوان دهکده جهانی مطرح میشود.
نوبخت گفت: در داخل کشور نیز روستاهایی که این قابلیت را داشته باشند و بهعنوان روستای گردشگری جهانی انتخاب و معرفی شوند، حمایتهای بیشتری در حوزۀ زیرساخت، تخصیص بودجه، اعطای تسهیلات و برنامههای آموزشی دریافت میکنند که این موضوع اشتغال، رونق اقتصادی و ارتقای خودباوری را به دنبال دارد.
این مسئول گفت: ۸ روستای منتخب جهانی ویژه شرکت در رقابت سال ۲۰۲۵ سازمان گردشگری ملل متحد شامل روستاهای سهیلی استان هرمزگان، کندلوس مازندران، پالنگان کردستان، موئیل اردبیل، حسنلو آذربایجانغربی، شفیعآباد کرمان، برغان البرز و فهرج یزد میباشد.
فرماندار نقده رقابت را در این زمینه بسیار فشرده دانست و گفت: جای جای ایران عزیز نشانهای از تاریخ کهن این مرز و بوم را دارد، بنابراین باید تا جایی که میتوانیم برای تامین استانداردها و تحقق انتظارها تلاش کنیم تا روستای حسنلوی نقده گوی سبقت را به دست آورد و مردم از برکات آن بهرهمند شوند.