به گزارش خبرگزاری بسیج استان خراسانرضوی از تربتجام، سردار سرتیپ پاسدار فتحالله جعفری در گردهمایی رزمندگان اسلام که همزمان با سالروز آزادسازی خرمشهر در هیأت رزمندگان اسلام این شهرستان برگزار شد با تشریح جزئیات عملیات غرورآفرین بیتالمقدس و آزادسازی خرمشهر اظهارکرد: تا پیش از فتح خرمشهر، جهان به دنبال براندازی جمهوری اسلامی بود، اما این پیروزی راهبردی، سازمان ملل و شورای امنیت را به این نتیجه رساند که سقوط ایران امکانپذیر نیست، که این امر منجر به صدور قطعنامه ۵۱۴ شورای امنیت با درخواست پایان جنگ و نه آتشبس شد و این واقعه تاریخی را عامل اصلی و نقطه عطف ثبات جمهوری اسلامی و تغییر دیدگاه قدرتهای جهانی و ناامیدی نسبت به سقوط ایران گردید.
مشاور رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در ادامه به دشواریهای این عملیات اشاره کرد و گفت: ما با دشمنی بسیار قدرتمند مواجه بودیم که از نظر عده، عُدّه و توان نظامی به هیچ وجه با ما قابل قیاس نبود. سپاه سوم عراق با لشکرهای مجهز، میدانهای مین، سیمهای خاردار و استحکامات قدرتمند، موضع گرفته بود و نیروی حمله کننده به چنین دشمنی کار سادهای نبود.
وی ادامه داد: ارتشبد عدنان خیرالله، وزیر دفاع وقت عراق، حتی از وزیر دفاع مصر برای بازدید از استحکامات خرمشهر دعوت کرده بود و تیم تخصصی مصر پس از بازدید، اعلام کرده بود که هیچ قدرتی قادر به شکست این شهر نیست.
جزئیات طرح عملیات و فریب دشمن
سردار جعفری به طرح جسورانه عملیات بیتالمقدس اشاره کرد و توضیح داد: فرماندهان ما، از جمله شهید حسن باقری و شهید صیاد شیرازی، به این نتیجه رسیدند که باید از رودخانه کارون عبور کنیم. این تصمیم، ذهن فرماندهان ارتش عراق را به کلی فریب داد، زیرا آنها تصور میکردند که ما پس از عبور از کارون، خاکریز میزنیم و به ما حمله میکنند. اما ما به جاده اهواز-خرمشهر رسیدیم و ابتکار عمل را از دست دشمن خارج کردیم.
وی ادامه داد: پس از شش روز درگیری سخت، فرماندهان ما تصمیم گرفتند به جای ورود مستقیم به خرمشهر، ۱۵ کیلومتر به سمت غرب و مرز بینالمللی حرکت کنند. این حرکت باعث شد عراق مجبور شود نیروهایش را دو کیلومتر داخل خاک خود عقب بکشد و دوباره ابتکار عمل از دست آنها خارج شد. این طرح عملیات به قدری هوشمندانه بود که دشمن هرگز تصور نمیکرد چنین اتفاقی بیفتد.
عقبنشینی ناگهانی و سقوط دژ مستحکم
وی با اشاره به وضعیت بحرانی نیروهای ایران در اواخر عملیات و کمبود نیرو و تجهیزات، از یک «راهکار معنوی» در قرارگاه کربلا یاد کرد و گفت: در شرایطی که تمام راهها برای ورود به خرمشهر مسدود شده بود و نیروها در حال بازگشت بودند، یک شب، پس از توسل به ائمه، معبری در محور قرارگاه نصر کشف شد که عراقیها پشت خاکریزی از شلمچه تا نهر خیر و اروند برای دفاع از خرمشهر ایجاد کرده بودند. این نقطه، معبر نفوذ ما شد و گردان ابوالفضل کالوند به فرماندهی شهید علیاصغر رنجبران، این خط را شکست.
وی افزود: با بسته شدن عقبه خرمشهر، به دستور فرمانده توپخانه ارتش، حتی یک گلوله نیز به سمت خرمشهر شلیک نشد. در کمال ناباوری، نیروهای عراقی که انتظار حمله از این محور را نداشتند، در ۶ ساعت، مسافتی را که لشکر ۵ مکانیزه عراق در ۶ روز طی کرده بود، فرار کردند و به سمت بصره عقبنشینی کردند تا از سقوط بصره جلوگیری کنند. احمد زیدان، فرمانده نیروهای خرمشهر نیز در هنگام عقبنشینی زخمی شد و نیروهای عراقی در سردرگمی کامل خرمشهر را رها کردند.
آزادسازی گسترده و اسارت نیروهای عراقی
سردار جعفری با اشاره به وسعت مناطق آزاد شده، بیان کرد: در مرحله اول عملیات، ۸۰۰ کیلومتر مربع و در مرحله دوم، ۳۰۰ کیلومتر مربع آزاد شد. علاوه بر این، دشمن خودش ۱۱۰۰ کیلومتر مربع عقبنشینی کرد و مجموعاً ۵۱۴۲ کیلومتر مربع از اراضی کشور آزاد شد. شهر رفیه، شهر حفار و پادگان حمیدیه نیز آزاد شد و جاده اهواز-خرمشهر نیز در اختیار ما قرار گرفت.
وی همچنین به اسارت در آمدن بیش از ۵ هزار نفر از نیروهای رژیم بعث عراق را از دیگر موفقیتهای عملیات غرورآفرین بیتالمقدس در سالروز فتح خرمشهر در سال ۱۳۶۱ دانست.
در پایان این محفل از خانواده معزز شهدا و جانبازان عملیات بیتالمقدس و آزادسازی خرمشهر تجلیل شد.