به گزارش خبرگزاری بسیج خراسان رضوی از نیشابور؛ حسن باخرد راوی دفاع مقدس در مراسم گرامیداشت سوم خرداد سالروز آزادسازی خرمشهر که در جوار مزار شهید گمنام دانشگاه نیشابور برگزار شد با اشاره به ابعاد انسانی و عاطفی جنگ و شهادت اظهار داشت: آدم بودن به کراوات، کتوشلوار و پز و مدرک تحصیلی نیست؛ آدم، اگر درد نداشته باشد، دیگر آدم نیست.
وی ادامه داد: شهدا فرشته نبودند مثل همین جوانهایی بودند که امشب در مجلس نشستهاند. نه از کودکی اهل نماز شب بودند، نه از آغاز اهل ذکر و دعا اما قدم به قدم، مرحله به مرحله تا ستاره شدن پیش رفتند. ما باید این واقعیت را به جوانان بگوییم. زنده نگه داشتن یاد شهدا کمتر از شهادت نیست.
این راوی دفاع مقدس بیان داشت: اگر در یادواره شهدا از درد مردم از سردرگمی جوانها از مشکلات بیگاز و بیبرقی نگوییم، به نسل آینده چه پیامی دادهایم؟ شهدا ستاره نبودند؛ ستاره شدند. با درد با غیرت، با انسانیت.
شهدا ستاره نبودند، ستاره شدند
باخرد در بخشی از صحبتهای خود با اشاره به اینکه وقتی دختری شلحجاب یا کمحجاب در مجلس شهدا حضور پیدا میکند این یعنی شهدا همه را دوست دارند، اظهار داشت: شهدا مثل ما خطکشی اصولگرا و اصلاحطلب ندارند همه را دوست دارند، چون انسانمحورند نه جناحمحور. حاج قاسم همه را دوست داشت نه فقط یک طیف خاص را.
وی با نام بردن از فرماندهان شهید چون حاج قاسم سلیمانی، شهید ابراهیم همت، شهید برونسی، شهید حسن باقری، شهید طهرانی مقدم، شهید محمد جهانآرا و دیگر سرداران شهید، افزود: اینها استثناهای جنگ بودند اما شهدا، همهشان انسانهایی معمولی بودند که ستاره شدند. ما هم باید به جوانان امروز همین را بگوییم؛ شهدا ستاره نبودند، ستاره شدند.
این همرزم شهدا با انتقاد از رویکردهای سرد و نچسب برخی راویان گفت: وقتی روایتگری به جای زندگی واقعی شهدا از وضو گرفتنِ بچگی و نماز شبهای دوران کودکیشان حرف میزند جوان ما نمیتواند ارتباط برقرار کند و از مجلس دور میشود. باید واقعگرایانه بگوییم شهدا هم مثل شما بودند، با خطا با فراز و فرود اما رشد کردند و نور شدند.
باخرد تأکید کرد: امام فرمودند؛ این روایتها باید به جوان عزتنفس، اعتمادبهنفس و آرامش بدهد. روایت شهید، اگر درست گفته شود، درمان است، نه تزئین.
شهدا زنده هستند
این راوی دفاع مقدس به حدیثی مهم از پیامبر اسلام درباره مقام «شهید» اشاره کرد و گفت: پیامبر اکرم (ص) فرمودند؛ شهید دارای پنج امتیاز منحصر بهفرد است: روح او را خداوند قبض میکند نیاز به غسل و کفن ندارد، زنده است، به مردگان نپیوسته و از لحظه شهادت قدرت شفاعت دارد.
باخرد با تأکید بر زنده بودن شهدا گفت: شهید آوینی فرمود: ای شهدا! شما زندهاید ما مردهایم. شهید رضا نادری هم گفت: حق شهدا این نیست که فقط کنار مزارشان فاتحه بخوانید ما را فراموش نکنید ما را واسطه قرار دهید.
وی با ذکر نمونههایی از شهید احمدرضا احدی، نفر اول کنکور پزشکی سال ۱۳۶۴ و شهید ابراهیم سعیدی، فرزند خانوادهای متمول که جان خود را در عملیات جزایر مجنون فدای وطن کرد، بیان داشت: این شهدا راهی را رفتهاند که تنها فاتحهخوانی برایشان کافی نیست. باید راهشان را ادامه داد.
باخرد از مردم خواست؛ با دلسپردن به راه شهدا، عزت ملی و معنوی کشور را حفظ کنند و اجازه ندهند که آرمانهای آنان فراموش شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: یادمان رفت، فراموش کردیم که این امنیت، این عزت به قیمت جان رفتگان به دست آمده. شهید رئیسی که نگذاشت مردم آب در دلشان تکان بخورد، امروز هم میتواند الگوی غیرت و مردانگی باشد.
این همرزم شهدا در ادامه سخنان خود با اشاره به ریشههای آغاز جنگ تحمیلی گفت: صدام در ۲۶ شهریور ۱۳۵۹ در برابر دیدگان جهانیان به صورت رسمی قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر را پاره کرد. این سند که یکی از محکمترین توافقنامههای مرزی بود، بهانهای شد برای آغاز جنگی تحمیلی که در آن نه تنها تمامیت ارضی ایران هدف قرار گرفت بلکه ایمان و غیرت این ملت نیز به میدان آمد.
باخرد در خصوص آغاز جنگ تحمیلی گفت: ما با دست خالی در برابر ارتشی ایستادیم که مدرنترین تجهیزات روز دنیا را در اختیار داشت؛ تانک T-72 با ۶۲ هزار قطعه، وزنی حدود ۴۲ تن و قیمت یک میلیارد تومانی. در حالیکه رزمندگان ما با برنوهای جنگ جهانی اول و دوم آموزش دیده بودند.
وی خطاب به جوانان و دانشجویان بیان داشت: با غیرت ایرانی در حالی که کل دنیا علیه ما بود، حتی یک وجب از خاک کشورمان را از دست ندادیم. برخلاف جنگهای قبلی که پس از هر درگیری قطعهای از میهنمان جدا شد، در این جنگ با خون دلیرمردانی چون حسن، مجید، دانیال و بابک، دشمن حتی نتوانست یک وجب از خاک ایران را تصرف کند.
باخرد با رد برخی شبهات گفت: برخی میگویند شهدا از زندگی بیزار بودند، ولی عکسهایشان گواه چیز دیگری است. خوشتیپ، تمیز، اهل سبک زندگی سالم، عاشق زندگی و در عین حال، آماده جان دادن برای وطن.
وی در پایان گفت: نسلی که خرمشهر را بازپس گرفت، نسلی نبود که از دنیا بریده باشد بلکه نسلی بود که دنیا را فدای عقیده و وطن کرد. این را فراموش نکنید.