به گزارش خبرنگار بسیج، مهدی نکویی سرپرست خدمات پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود در گفتوگو با خبرنگار بسیج از پیشتازی این واحد دانشگاهی در حوزه مهندسی انفجار و تخریب سازهها در کشور خبر داد و با اشاره به اینکه بیشترین ارجاعات صنعتی در این زمینه مربوط به واحد شاهرود بوده است، اظهار کرد: هسته علمی مهندسی انفجار این واحد دانشگاهی، مسئولیت طراحی، راهبری و اجرای پروژههای مهندسی انفجار، آتشکاری کنترل شده و بهینهسازی انفجار را بر عهده داشته است.
وی با معرفی محمد تاجی عضو هیئت علمی گروه مهندسی معدن دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود بهعنوان یکی از متخصصان برجسته در زمینه بهینهسازی و مهندسی انفجار و سرپرست این هسته علمی، افزود: تاجی با بیش از ۲۰ سال سابقه اجرایی، تحقیقاتی و بهعنوان مدرس دورههای عملی انفجار در کشور، مجری طرح انتقال دانش فنی و تجاریسازی تخریب سازهها با انفجار بوده، وی مشاور، طراح و مجری بیش از ۶۰۰ عملیات انفجارهای حساس و فوق حساس و همچنین طراح و مجری نخستین تخریب ساختمان واقعی با انفجار در کشور است.
همکاری با وزارت دفاع در یک پروژه ملی پیشرفته
سرپرست خدمات پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود با اشاره به انعقاد پروژه ملی «دانش فنی و ساخت مواد منفجره مخصوص تخریب سازه و تجاریسازی تخریب ساختمان با انفجار» میان وزارت دفاع و دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود گفت: ماهیت این طرح تدوین سند اکتساب و توسعه فناوری تخریب سازه با انفجار کنترل شده و از نوع فناوری پیشرفته و شالودهشکن است.
نکویی ادامه داد: هدف این طرح تحقیقاتی، دستیابی به دانش فنی و دستورالعملهای اجرایی تخریب انفجاری ساختمانها با ملاحظه بومیسازی و رعایت شرایط ایمنی-امنیتی کار با مواد منفجره در کشور است. همچنین، دستیابی به دانش فنی و تولید مواد منفجره مخصوص دیمولیشن برای تخریب انفجاری ساختمان و اجرای مطالعه موردی تخریب انفجاری روی یک ساختمان واقعی به همراه مطالعه عددی مربوطه، بدون وابستگی به شرکتهای خارجی از دیگر اهداف کلیدی این پروژه محسوب میشود.
مزیت رقابتی و ظرفیت صادراتی
وی بیان کرد: امروزه در دنیا، وجه تمایز در کارایی و توانمندی مجریان تکنیک تخریب انفجاری سازهها، بهویژه شرکتهای تخصصی دیمولیشن در آمریکا و آلمان در بهکارگیری و بهروز بودن تکنولوژی مواد منفجره و سیستم انفجاری مخصوص دیمولیشن است.
سرپرست خدمات پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود ادامه داد: به دلیل دستیابی به دانش سخت (مواد منفجره تخصصی دیمولیشن) و دانش نرم (دانش فنی تکنیک دیمولیشن) و با توجه به هزینه پایین خدمات فنی مهندسی در کشور، امکان صادرات مواد منفجره تخصصی این حوزه و همچنین صادرات خدمات فنی مهندسی تخریب انفجاری بدون وابستگی به شرکتهای خارجی فراهم میشود.
نکویی مطرح کرد: شرکتهای دارای تأیید صلاحیت فنی و علمی از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و دارای مجوز فعالیت سیکل مواد ناریه کشور میتوانند بهعنوان شرکت پیمانکار تخریب انفجاری ساختمان در داخل و خارج از کشور فعالیت کنند.
کاربردهای گسترده و نیاز به تحقیقات بومی
وی با اشاره به کاربردهای گسترده این دانش توضیح داد: علاوه بر سازمانهای عمرانی و صنعتی در تخریب کنترل شده سازهها، سازمانها و بخشهای نظامی مرتبط با جنگهای شهری و کاربرد تخریب موضعی سازهها و تخریب کلی سازهها نیز در این حوزه دخیل هستند. همچنین، این دانش در مباحث مقاومسازی سازهها در برابر بارگذاری انفجار ساختمانها، تأسیسات و اماکن، تقویت سازههای موجود و یا ساخت سازههای مقاوم در برابر انفجار را فراهم میکند.
سرپرست خدمات پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود تأکید کرد: با توجه به اینکه پروژههای تحقیقاتی و مطالعات انجام شده در زمینه تخریب انفجاری ساختمان در ایران بسیار اندک و عمدتاً بهصورت نظری و ترجمه متون علمی خارجی بوده و مطالعات کاربردی و عملیاتی انجام نشده در این پروژه در نظر داریم که دانش فنی و دستورالعملهای اجرایی تخریب انفجاری ساختمان با مواد منفجره مخصوص دیمولیشن و انجام مطالعات عددی و میدانی مربوطه با ملاحظه قوانین سیکل مواد ناریه، ملاحظات ایمنی و فنی و شرایط محیطی حاکم در کشور تهیه و تدوین شود.
گفتوگو: سید امیررضا حسینینژاد