۱۵ / مهر / ۱۴۰۵ - 07 October 2026
۱۲:۲۹
کد خبر : 9725591
۱۴:۰۵

۱۴۰۴/۰۸/۲۷
رئیس سازمان فضایی؛

  ارسال اولین محموله تحقیقاتی ایران به کره ماه/ماهواره‌های «کوثر»، «ظفر۲» و «پایا» به‌زودی به فضا پرتاب می‌شود

 

ارسال اولین محموله تحقیقاتی ایران به کره ماه/ماهواره‌های «کوثر»، «ظفر۲» و «پایا» به‌زودی به فضا پرتاب می‌شود
حسن سالاریه از پرتاب قریب‌الوقوع ماهواره‌های «کوثر»، «ظفر۲» و «پایا» به فضا خبر داد و گفت: به‌زودی یک محموله تحقیقاتی ایران با همکاری چین به کره ماه ارسال می‌شود.

قزوین_ به گزارش بسیج، دکتر حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی کشور در دومین جام رسانه ای امید که صبح امروز در تهران برگزار شد با اشاره به اهمیت صنعت هوافضا در رشد اقتصادی و قدرت علمی کشور گفت: در دنیا، ایستگاه فضایی بین‌المللی به‌طور مشترک ساخته شد و از آن به بعد کار روی ایستگاه‌ها و ماهواره‌ها بیشتر ادامه پیدا کرد. کم‌کم ماهواره‌های مخابراتی و ناوبری به کار افتادند و خدماتی مانند مخابرات، موقعیت‌یابی و تصویربرداری را فراهم کردند. این روند به توسعه اقتصادی کشورها کمک و به یک صنعت راهبردی در بخش‌های اقتصادی، امنیتی و سیاسی تبدیل شد.

 

 وی تشریح کرد: در کشور ما هم صنعت فضایی با رشد صنعت موشکی و توسعه قطعات الکترونیک آغاز شد. با رشد پرتابگرها در دهه‌های گذشته، سازمان فضایی تشکیل شد تا مدیریت کلان فضای فضایی و سیاست‌گذاری را دنبال کند. 

 

وی افزود: پروژه‌های ابتدایی این سازمان تعریف شد تا مسیر پیشرفت فضایی ما هموار شود. نقطه عطف این پیشرفت در سال ۸۷ رخ داد و نشان می‌دهد که وزارت دفاع هم در این مسیر نقش اساسی ایفا کرد.

 

 دکتر سالاریه افزود: در جهان، ایستگاه فضایی بین‌المللی با همکاری چند کشور ساخته شد و از آن به بعد کار روی ایستگاه‌ها و ماهواره‌ها بیشتر ادامه می یابد. به تدریج ماهواره‌های مخابراتی و ناوبری به کار افتادند و خدماتی مثل مخابرات، موقعیت‌یابی و تصویربرداری ارائه کردند. این روند به توسعه اقتصادی کشورها کمک کرد و به صنعت راهبردی در بخش‌های اقتصاد، امنیت و سیاست تبدیل شد.

 

 رییس سازمان فضایی کشور تشریح کرد: دانشگاه‌های شریف، امیرکبیر و مالک اشتر پروژه‌های فضایی متعددی تعریف کردند و خروجی این پروژه‌ها مجموعه‌ای از ماهواره‌ها با نام‌های مختلف مثل ماهواره شریف، ماهواره کوثر، ماهواره ظفر و سایر تولیدات گروه فضایی ایران است. ما پتانسیل بالایی برای ساخت ماهواره و توسعه زیرساخت‌های فضایی در کشور داریم.

 

دکتر سالاریه اظهار داشت: ایران نیروی انسانی ماهر و با تجربه‌ای در این حوزه در اختیار دارد و بر این اساس صنعت فضایی کشور در چند محور پیشرفت چشمگیر داشته است. سیاست‌گذاری و چارچوب‌های قانونی و همچنین پیشرفت‌های فنی مثل توسعه پرتابگرهای داخلی از جمله سیمرغ و پرتابگرهای دیگر که ظرفیت پرتاب ایران را تا چند صد کیلوگرم بالا برده‌اند ایران را در جایگاه شایسته ای قرار داده است. در چند سال اخیر ورود بخش خصوصی به صنعت فضایی، منجر به افزایش رقابت در سرعت ساخت ماهواره و اقتصادی شدن این حوزه شده است. 

 

وی اذعان داشت: از جمله پروژه‌های منظومه‌ای که مطرح است، منظومه شهید سلیمانی است که برای ارائه خدمات اینترنت اشیا و انتقال داده‌ها طراحی شده و در شرایط بحران داده‌ها را از همه نقاط مهم کشور به یک ایستگاه فضایی متمرکز ارسال و دریافت می‌کند. این پروژه با همت مجموعه‌ای از شرکت‌های دولتی در دست اجرا است و ما در حال تثبیت پرتابگرها و پیشبرد کار هستیم.

 

 دکتر سالاریه با اشاره به توسعه زیر ساخت ها و فناوری پرتابگرها گفت: یک ماهواره تصویربرداری با دقت بالاتر ساخته شده است. پرتابگر داخلی که در سال ۱۴۰۲ به کار گرفته شد، برای کشور یک دستاورد بزرگ بود. پایگاه فضایی چابهار هم یکی از مهم‌ترین مراکز پرتاب ماهواره در غرب آسیا به شمار می‌رود. احداث این پایگاه از سال ۱۴۰۲ آغاز شده و در سه فاز پیش می‌رود؛ ان‌شاءالله نخستین پرتاب آزمایشی در سال جاری انجام خواهد شد و ایران را تبدیل به یکی از قطب های پرناب ماهواره خواهد شد.

 

 رییس سازمان فضایی کشور تصریح کرد: حوزه‌های اکتشافات فضایی و زیست فضایی از موضوعات کلیدی و مهم هستند. در دنیا اقتصاد فضا با رشد قابل توجهی روبه‌رو است و برای گسترش این اقتصاد از منابع ارزشمند ماورای زمین و سایر منابع بهره می‌برند. در این زمینه هم پیشرفت‌های خوبی رخ داده است. از دهه ۸۰ شمسی، به‌ویژه اواخر این دهه و اوایل دهه ۹۰، پیشرفت‌های عمده‌ای حاصل شد و در سال ۱۴۰۲ این دستاوردها به بار نشست.

 

وی با اشاره به دستاوردهای فضایی ایران گفت: در دی ماه ۱۴۰۲ تثبیت فرایند سوخت جامد ایرانی انجام شد. اولین کلاس از ماهواره‌بر قاصد قائم با موفقیت به فضا پرتاب و ظرفیت پرتابگرهای سوخت جامد و مایع به کشور افزوده شد. همچنین در دی ماه ۱۴۰۲ با تلاش دانشمندان ما تثبیت عملکرد ماهواره‌بر سیمرغ انجام شد. این ماهواره‌بر که بخشی از توانمندی‌های نیروهای هوافضا و سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع و نیروهای هوافضای سپاه است، در مدار قرار گرفت.

در مرداد ۱۴۰۴، نخستین ماهواره مخابراتی ایرانی بود که بلوک انتقال مداری با ارتفاع بالا را فراهم می‌کند.

 

دکتر سالاریه با اشاره به شگفتانه های هوا فضا گفت: در شهریور ۱۴۰۳ موفقیت‌های مداوم مربوط به ماهواره “چمران” با تست‌های عملکرد تراست‌های گاز سرد و کنترل مداری به کمک این تراست‌ها انجام شد. اکنون این قابلیت در اختیار است و اخیراً نیز باز تست‌های مختلفی در مدار انجام شده است. در آذر ۱۴۰۳ حضور بخش خصوصی در صنعت فضایی پررنگ شد و پرتاب دو ماهواره توسط بخش خصوصی و نیز پرتاب‌های مرتبط با استفاده از پرتابگرهای خارجی مانند سایوز از پایگاه روسیه به مدار انجام شد.

 

 وی تصریح کرد: شهریور ۱۴۰۳ تست‌های موفق تراست‌های گاز سرد و کنترل مداری روی ماهواره مرتبط (چمران یا مشابه)، با قابلیت استفاده و تکرار آزمایش‌ها در کشور انجام شد. دو ماهواره پرتاب‌شده توسط بخش خصوصی، با کمک ماهواره بر سایوز روسی به مدار زمین انجام شده است. دومین پرتاب موفق سیمرغ با تزریق محموله‌ای ۳۰۰ کیلوگرمی به مدار زمین یکی از موفقیت‌های بی نظیر کشور در صنعت فضا بود و از دیگر اقدامات، رونمایی از نخستین ماهواره مخابراتی ایرانی و بلوک انتقال مداری با ارتفاع بالا می‌باشد.

 

 وی تبیین کرد: پرتاب‌های زیرمداری رسمی ادامه یافتند. نخستین نمونه پرتاب زیرمداری با نامی که به یاد شهید سلیمانی انجام شد. یک محموله تحقیقاتی فضایی ایران در چارچوب همکاری بین‌المللی به‌ویژه با چین برای نخستین بار در حال آماده‌سازی است تا در ماموریت به کره ماه فرستاده شود. هدف از این همکاری استفاده از منابع ارزشمند و پیشبرد فناوری‌های فضایی است.

 

 دکتر سالاریه اظهارداشت: این مجموعه ماهواره‌ای با بهره‌گیری از توان‌های داخلی و با پشتیبانی متخصصان ایرانی در حال پیشرفته سازی است. با وجود این تلاش‌ها، هدف کشور ایران ارتقای کیفیت و دقت ماهواره‌ها و ظرفیت پرتابگر هاست تا بتوان در جایگاه های برتر دنیا در حوزه فضایی قرار گرفت. این مسیر با تکیه بر وحدت ملی و تلاش‌های علمی ادامه می‌یابد.

 

  وی در پایان افزود: پرتاب‌های زیرمداری رسمی ادامه دارد و نخستین پرتاب زیرمداری با نام مرتبط به شهید سلیمانی انجام شد. محموله تحقیقاتی در چارچوب همکاری بین‌المللی با چین برای مأموریت ماهی در حال برنامه‌ریزی است و احتمالاً در ماه‌های آینده مستقر خواهد شد. هدف کلان سازمان فضایی ارتقای کیفیت و دقت ماهواره‌ها، افزایش ظرفیت پرتابگرها و رسیدن به جایگاه‌های برتر در جهان در حوزه فضایی، اعتماد به توان متخصصان داخلی و توسعه همکارى‌های بین‌المللی با تاکید بر ارزش‌های علمی و امنیت ملی است.

 

انتهای پیام/۱۰۰۲/


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
captcha
x

عضو کانال روبیکا ما شوید