در این مراسم که به همت حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در گلزار مطهر شهدای شاهرود با حضور اقشار مختلف مردم و مسئولین و خانواده معظم شهدای شهرستان برگزار شد، رضا برجی از مستندسازان دفاع مقدس و همرزم و دوست شهید آوینی در سخنانی با تاکید بر اینکه شهدا راه خود را یافتند و امروز ما باید راه را ادامه دهیم گفت: همانگونه كه رزمندگان اسلحه را در جهت اهداف به كار بردند در سينماي دفاع مقدس نيز دوربين، اسلحه هنرمندان است.
وی افزود: شروع جنگ، تغيير بزرگي براي بسياري از افراد بود و نگاه به سينما از «هنر برابر هنر» و «سينما براي سينما» به «سينما براي مردم» تغيير پيدا كرد.
عکاس و مستند ساز و جانباز 45 درصد خاطر نشان کرد: در جنگ تحميلي ايران و عراق 45 كشور مستقيماٌ به عراق كمك ميكردند و ما از 17 مليت اسير داشتيم، تمام اينها نشان دهنده اين بود كه ما كشوري تنها در محاصره هستيم و همين در محاصره بودن نيروي عظيمي در درون افراد پديد آمد.
وی تصریح کرد:اين نيرو در رزمندگان به گونهاي و در هنرمندان به شكلي ديگر نمود پيدا كرد همانگونه كه رزمندگان اسلحه را در جهت اهداف به كار بردند در سينماي دفاع مقدس نيز دوربين، اسلحه هنرمندان است.
برجی بیان کرد: معتقدم دفاع مقدس باعث شد سيري 30 _ 40 ساله در يك دهه تحقق پيدا كند و سينماي ايران در دنيا شناخته شود. در دهه 60 و اوايل دهه 70 سينماي جنگ در اوج بود.
وی با اشاره به شهید آوینی اظهار کرد: تئوري شهيد آويني نسبت به سينما، تئوري اشراف بود و اين نگرش، پنجره جديدي بود كه به سينماي ايران باز شد، چرا كه سينماي ايران قبل از انقلاب در سطح جهان حرفي براي گفتن نداشت و اساسا سينما بعد از انقلاب و جنگ به اصل خود بازگشت.
كارگردان فيلم «ساحل اشك و زيتون» با اشاره به خاطره ای از شهید آوینی عنوان کرد: یک روزی شهید آوینی، شهید گنجی و بنده در جایی نشسته بودیم. شهید گنجی خطاب به شهید آوینی گفت: «حاج مرتضی! دیگر باب شهادت هم بسته شد». آوینی در جواب گفت: «نه برادر، شهادت لباس تکسایزی است که باید تن آدم به اندازه آن در آید، هر وقت به سایز این لباس تک سایز درآمدی، پرواز میکنی، مطمئن باش»!
وی ادامه داد: من که میان این دو بودم گفتم: «حاج مرتضی، پس من چی؟ من کی پرواز میکنم؟». شهید آوینی در جواب گفت: «تو در کولهات چیزهایی داری» و نام چند منطقه جنگی که در آنها مستند ساخته بودم را آورد و بعد ادامه داد: «در کولهات چیزهای دیگری هم هست که نمیدانم چیست، هر وقت کولهات سبک شد، پرواز خواهی کرد»،مدتی پس از این گفتوگو مرتضی آوینی به شهادت رسید و به فاصله یک سال دیگر نیز گنجی شهید شد.
برجی با اشاره به تاسی شهید آوینی از امام راحل گفت: طبق فرمايشات حضرت امام خميني (ره)، هنر انقلابي يعني استکبار ستيزي، فقر زدايي، مبارزه عليه جور دولتهاي ظالم و حمايت از مظلومان. هنرمندان تا سمت هنر انقلابي نروند و خود را به آن درياي بيکران وصل نکنند، هنرشان ابتر ميماند و شهید آوینی به این سمت رفت و ماندگار شد.
مستند ساز دفاع مقدس و همرزم شهید آوینی بیان کرد: سالها قبل در اواخر دهه 60 یک کار داستانی ساختم اما شهیدآوینی از دستم ناراحت شد و گفت حیف تو نیست که مستند را رها کنی و به سراغ سینمای بلند بروی. وقتی به ایشان گفتم خیلیها مانند حاتمی کیا هم به سینمای بلند رفته اند او گفت تو با آنها فرق داری. استعدادی که تو در مستند داری کمتر کسی دارد پس حق نداری سینمای مستند را رها کنی.
وی افزود: خوشحالم که حالا دو دهه بعد از آن موقع خودم هم ثمرات حرف آوینی را می بینم چون در این سالها همواره بیشتر از قبل متوجه این نکته شده ام که روحیاتم با سینمای داستانی سروکار ندارد.
برجی با تاکید بر ترویج تفکر امام و ولایت که همان تفکر شهداست گفت: دغدغه ما ترویج فرهنگ ولایت و ایثار و شهادت و تفکر اسلام ناب در جهان است و باید همه تلاش کنیم با هر وسیله ای به این مقصود برسیم و امروز هنر متعهد می تواند این کار را انجام دهد.
وی با بیان اینکه ما امروز در جوار شهدا هستیم و در مقابل آنها سخن می گوییم تصریح کرد: ما باید با شهدا عهد ببندیم که راه آنها را ادامه دهیم و تلاش کنیم فرهنگ اسلام ناب را در جهان ترویج نماییم و در مقابل فرهنگ منحط غربی بایستیم و شهدا چشم به راه عمل ما هستند.