وی افزود: مسئولان هیئات می بایست به این سوال اساسی توجه کنند که هرچه میزان جذب جوانان در هیئات مذهبی بیشتر باشد دشمنان اسلام در اجرای تهدیدات فرهنگی خود ناموفق تر هستند پس باید برای جذب جوانان به هیئات مذهبی برنامه ریزی داشته باشند.
مدیر پژوهشگاه امام حسین(ع) و مناسک آئینی کشور همچنین با تاکید بر اینکه بازخورد حضور منبریان، مداحان و مخاطبان می بایست مورد رصد مسئولان هیئات مذهبی باشد، گفت: مسئولان هیئات می بایست پس از یک دهه عزاداری با برگزاری نشست هایی آثار سخنرانی ها و مداحی های ایام محرم در بین مخاطبان را ارزیابی کنند تا اینگونه بتوانند به کیفیت برنامه های خود واقف باشند.
وافی خاطرنشان کرد: اگر هیئات مذهبی نتواند به خوبی در روحیه و احوال مخاطبان تاثیرگذار باشند در نهایت کاری از پیش نخواهند برد پس باید به اهداف بزرگ برپایی جلسات امام حسین(ع) اندیشید.
وی ادامه داد: مسئولان هیئات مذهبی باید بدانند که وظیفه ای خطیر برعهده دارند و می بایست تاثیرگذاری خود را بر جامعه داشته باشند.
مدرس حوزه و دانشگاه همچنین با اشاره به آیات و روایات پیرامون اهمیت وظیفه هیئات مذهبی گفت: خداوند در قرآن می فرماید خانه هایی که از آن ها صدای ذکر بالا می رود خانه انبیاء الهی هستند، لذا درباره اهمیت این هیئات مذهبی باید گفت که چنین مکان هایی نیازمند اذن دخول هستند پس اگر با چنین نگاهی به مراسم عزاداری حسین(ع) بنگریم قطعا اهمیت کار تشکل های مذهبی را درک خواهیم کرد.
وافی در تشریح خصوصیات هیئات مذهبی توضیح داد: نخستین ویژگی هیئت عزاداری اباعبدالله (ع) این است که در آن دعاها مستجاب می شوند و یا به روایتی مصداق قبه الحسین(ع) محسوب می شوند و این ویژگی در کنار نیاز به اذن دخول مانند داخل شدن به منازل انبیاء در زمره ویژگی های هیئات مذهبی است.
وی ادامه داد: ویژگی سوم هیئات مذهبی حفظ شان و منزلت صاحب عزا است چرا که در روایات آمده در هیئات عزاداری ائمه اطهار (ع) می بایست به گونه ای رفتار کنیم که گویا در محضر خود آن حضرات هستیم و در نهایت ویژگی چهارم هیئات مذهبی عنایتی است که توسط آل الله به حاضران در مجلس می شود و این معنویت تا مدت ها با آن ها همراه است.
مدیر موسسه خانه خورشید درباره لزوم رعایت شان عزاداری در هیئات مذهبی، گفت: عزاداری سیدالشهدا و ائمه اطهار (ع) برخلاف عزاداری برای عزیزانمان که دستشان از دنیا کوتاه است، معنویت و عنایت آل الله را برای حضار به همراه دارد چرا که ائمه اطهار(ع) دستشان از دنیا کوتاه نیست.
وافی با بیان اینکه عنایت ائمه اطهار(ع) در رفع گرفتاری ها و حاجات موثر است، ابراز داشت: باید با این دیدگاه وارد هیئات عزاداری شد که صاحب عزا تک تک رفتارهایمان را رصد می کند و ما دست خالی به خانه باز نمی گردیم چرا که معصومان، احیاء هستند.
وی ادامه داد: در این بین هیئات عزاداری نیز وظیفه دارند تا با این دیدگاه و این ویژگی های چهارگانه به برگزاری مراسم و عزاداری های سیدالشهدا(ع) بپردازند چرا که در راهی گام برمی دارند که در آن خیر و برکات فراوان وجود دارد.
مدیر پژوهشکده امام حسین(ع) و مناسک دینی کشور همچنین در تشریح خصوصیات و ویژگی های مداحان و منبریان حاضر در هیئات مذهبی گفت: برای مداحان شش ویژگی بارز وجود دارد که نخستین آن ها ویژگی های فردی و اجتماعی ایشان شامل شغل، ظاهر، رفتار، منش، ارتزاق و ... است که مداحان می بایست به دقت به آن عمل کنند چرا که عملکرد آن ها در بیرون هیئات مذهبی به شدت رصد می شود.
وافی درباره دومین ویژگی مداح خوب تصریح کرد: مداح غیر از اینکه مردم را به خود سازی دعوت می کند ابتدا باید خود در راه خودسازی گام بردارد و امروزه بسیاری از مداحان شهرت ویژه ای در بین جوانان دارند پس مداح باید بداند که امروز الگوی جوانان است و بسیاری از قشر جوان منتظر شنیدن یک جمله از دهان وی هستند تا همان کلمات را ملکه ذهن خود کنند پس باید با احتیاط سخن گفت و رفتار کرد.
وی افزود: سومین ویژگی در مداحی این است که بیاندیشیم چه می خواهیم بخوانیم و نه چه سبک یا روشی برای مداحی امشبمان مناسب است، مداحان باید توجه داشته باشند که چه خواندن بسیار اهمیت دارد حال سبک خواندن چگونه باشد قطعا اولویت نخواهد بود.
مدرس حوزه و دانشگاه درباره سایر ویژگی های یک مداح خوب، گفت: مداح می بایست نیاز مخاطبان را درک کند چرا که مخاطب از لحاظ فکری، احساسی و عاطفی ممکن است در شرایط ویژه ای قرار داشته باشد پس ارتباط دو سویه بین مداح و مخاطب نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
وافی با اشاره به سخنان رهبری در انتقاد از برخی شعرها در مداحی توضیح داد: در انتخاب اشعار دقت نظر ویژه ای باید وجود داشته باشد همانطور که رهبر فرزانه انقلاب بارها و بارها درباره این موضوع بسیار مهم تذکر داده اند.
وی بازخورد و رصد تاثیرات مداحی را از دیگر ویژگی های یک مداح خوب دانست و افزود: مداح می بایست پس از اجرای برنامه برای یک دهه، یک ماه و یا یکسال به مجلس خود بازگردد و درباره آثار سخنان و مداحی خود تحقیق کند و از خود بپرسد حال که من در این مجلس به مدت یک دهه مداحی کردم چه تحولاتی در احوال مخاطبان پدید آمده است.
مدیر موسسه خانه خورشید همچنین درباره ویژگی چهارم در پدید آمدن مداحی خوب گفت: پیام یکی دیگر از ویژگی هایی است که مداح باید به آن دقت داشته باشد بسیار پیش می آید که امروزه مداحان تنها به دنبال سبک خواندن هستند اما پیام در مداحی مهمتر از سبک است و این می بایست مورد توجه مداحان قرار گیرد.
وافی شناخت عوامل مداخله و موانع مداحی را پنجمین ویژگی مداحی دانست و بیان داشت: مکان مداحی، صدا، صوت، میکروفون، دستگاه های انتقال آوا، اکو، رنگ، نور و ... می توانند از عوامل مانع مداحی باشند که مداح باید آن را مدیریت کند.
وی همچنین افزود: در نهایت ششمین ویژگی مداح خوب این است که موقعیت شناس باشد و بداند که در کدام جلسه کدام سخن را بگوید چرا که وقتی مخاطبان افراد موی سپید هستند به گونه ای باید مداحی کرد که مناسب حال آن ها باشد و در هنگامی که جوانان مخاطب قرار می گیرند قطعا به شیوه ای دیگر می بایست مجلس را اداره کرد.
گفتنی است بحث و تبادل نظر درباره آسیب های مداحی، نحوه صحیح خواندن مقاتل، بهبود کار مداحان و نحوه مدیریت هیئات مذهبی از دیگر برنامه های همایش یکروزه مداحان و مسئولان هیئات مذهبی شهرستان شاهرود بود.