«وبا» به راحتی قابل کنترل است
حاتمی، از وبا به عنوان قدیمیترین و شناخته شدهترین بیماری مسری نام برد و افزود: وبا یک بیماری حاد عفونی واگیردار است که مختص انسان بوده و عامل بیماریزای آن باکتری «ویبریوکلرا» است که از طریق آب خوب تصفیه نشده و آلودگی آن هم به سرعت منتشر میشود، ولی با کمی ملاحظات بهداشتی به راحتی قابل کنترل است.
وی ادامه داد: دوره نهفتگی این بیماری بین 2 ساعت تا 5 روز و به طور متوسط 2 تا 3 روز است؛ نخستین علائم این بیماری به صورت احساس پُری و سر و صدای شکم و سپس شُل شدن مدفوع است و بعد از چند بار دفع، اسهال آبکی با بوی بد مشاهده میشود که در صورت عدم جبران سریع مایعات و الکترولیتها به مرگ بیمار میانجامد.
درمان و نحوه تجویز مایعات خوراکی
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار کرد: مصرف محلول خوراکی باید بر اساس شدت کم آبی بدن صورت پذیرد، اگر حجم دفع آب به میزان 50 تا 100 میلی لیتر در ازای هر کیلوگرم وزن بدن باشد برای جبران در بزرگسالان، تجویز یک لیتر مایعات در ساعت یعنی یک لیوان به فاصله هر 15 دقیقه توصیه میشود؛ مصرف پودر O. R. S نیز به صورت حل یک بسته پودر در یک لیتر آب جوشیده سرد ضروری است.
حاتمی بیان کرد: در صورتیکه حجم مدفوع مبتلایان به "وبا" از 7 لیتر در روز در یک فرد 70 کیلوگرمی تجاوز کند، باید مایعات از دست رفته را از طریق تزریق داخل وریدی، جبران کرد.
این متخصص بیماریهای عفونی و بهداشت عمومی تصریح کرد: 90 درصد کم آبیهای ناشی از ابتلا، با مصرف سرم خوراکی درمان میشود و تنها 10 درصد بیماران بستری میشوند.
وی با بیان اینکه عامل "وبا" در دمای 55 درجه سانتیگراد فقط 15 دقیقه تحمل میکند، گفت: بعد از پُخت غذا امکان وجود و حیات وبا در آن وجود ندارد اما بهتر است غذا داغ مصرف شود.
حاتمی، با توجه به پایان نیافتن فصل "وبا" و شیوع آن در عراق، در توصیه به زائران اربعین حسینی عنوان کرد: لازم است که زائرین اربعین در کشور عراق، از مصرف آب و غذای مشکوک خودداری کنند و از آبهای بسته بندی شده استفاده کنند.
وی خاطرنشان کرد: زائران حسینی از میوههایی که امکان پوست گرفتن دارند استفاده کنند، همچنین لازم است در طول روزها و به خصوص قبل از خوردن هر گونه ماده غذایی به دفعات، دستها را به خوبی با آب و صابون بشویند.