در این مراسم حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی، مصطفی ابطحی مدیر عامل رسانههای تصویری، علیرضا داوودنژاد و منوچهر شاهسواری از اعضای شورای عالی تهیهکنندگان و مدیران عامل شرکتهای «ایلیا نرمافزار» و «بهسیما» به عنوان نمایندگان شرکتهای تجمیعکننده محتوا حضور داشتند.
در ابتدای مراسم ابطحی گفت: به دلیل گسترش تحولات در زمینه فناوری اطلاعات و توسعه شبکههای ارتباطی امکان انتقال محتوای تصویری با سرعت بالا در بستر اینترنت فراهم شده است. با این تحول تکنولوژیک بازار خوبی در جهان شکل گرفته و ما درصددیم در حوزه سینما و هنرهای تصویری پیوندی بین تولید و محتوا صورت بگیرد.
وی افزود: امروز گرد هم آمدیم تا کار مشترک تولید و تکنیک را آغاز کنیم و تلاش میکنیم محتوای ایرانی با کمک شرکتهای ایرانی در اختیار مردم قرار گیرد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم نظارت بر هرگونه اطلاعرسانی و ارائه محتوا را برعهده دارد.
وی افزود: چارت VOD توسط کمیته مشترک تولید محتوا متشکل از شورای عالی تهیهکنندگان و نمایندگان تجمیع کننده محتوا هستند تنظیم شده است. در این کمیته مسائلی چون شیوه ثبت محتوای داخلی و خارجی و همچنین نحوه استفاده از محتواهای غیرسینمایی بررسی میشود.
در ادامه مراسم، حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی گفت: آنچه امروز اتفاق میافتد حاصل عقل جمعی است که با همراهی اهالی سینما به این نقطه رسیده است. VOD گامی بسیار بلند برای تحقق آرزوهای فرهنگی مردم ایران است.
وی افزود: اگر نگران تهاجم فرهنگی، ناتوی فرهنگی و یا ولنگاری فرهنگی هستیم راهش این است که امکانی را فراهم کنیم که مردم ایران برای استفاده از هنرهای تجسمی کشور خود دسترسی داشته باشند. اگر واقعا نگران ولنگاری فرهنگی هستیم، یکی از راههایش راهاندازی پروژه VOD است.
فقط محتواهای با مجوز ارشاد در VOD عرضه میشود
وی با اشاره به استقبال مردم از فیلمهای در حال اکران سینمای ایران گفت: مردم ایران ثابت کردند که با دسترسی به محصولات درست فرهنگی ماهوارهها را خاموش میکنند و آثار فیلمسازان این مملکت را میبینند برای همین است که راهاندازی VOD را موقعیتی مناسب برای فرهنگ کشور میدانیم.
رئیس سازمان سینمایی با اشاره به دغدغهای که بخشی از جامعه از نوع ارائه محتوا در این سامانه دارند، گفت: قرار نیست هر کس هر محتوایی را در پروژه VOD عرضه کند بلکه در این پروژه فقط محتواهای با مجوز ارشاد و به اصطلاح با مارک حلال عرضه خواهد شد.
ایوبی خاطرنشان کرد:قرار نیست VOD رقیب رسانه ملی شود بلکه رفیق و یار رسانه ملی است و آرزوی ما و اهالی سینما این است که رسانه ملی شکوفا شده و اگر به شکوفایی برسد برای اهالی سینما هم مفید خواهد بود.
VOD همچون مغازههای مجازی هستند که کالاهایی مجوزدار عرضه میکنند
وی افزود: با انجام پروژه VOD مغازههایی که در کف خیابان هستند و محصولات تصویری را ارائه میکنند جمع خواهند شد و این بستر فراهم میشود که محتوا در سامانه سند قرار بگیرد. VOD همچون مغازههای مجازی هستند که کالاهایی دارای مجوز را عرضه میکنند.
ایوبی در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره دوباره به موضوع تهاجم فرهنگی گفت: اگر نگران ولنگاری فرهنگی هستیم باید هزینه بدهیم. یکی از راههای آن حمایتهای مادی و معنوی از سامانه VOD است. تهاجم فرهنگی فقط برای ایران نیست. کشورهای اروپایی هم در معرض تهاجم فرهنگی آمریکاییها هستند. 80 درصد سینماهای اروپا در اختیار فیلمهای هالیوودی قرار گرفته است.
داود نژاد: فرصتی مناسب برای دریافت محصول ایرانی فراهم میشود
در ادامه علیرضا داوودنژاد از اعضای شورای تهیه کنندگان گفت: زمانی با یک بلیط وارد سینما میشدیم و زمان و مکان برای ما تغییر میکرد اما این روزها با وجود تبلت و موبایل و همین تلویزیون دسترسی به هنرهای تصویری امکانپذیر شده است. عرصه دیجیتال قدرت را توزیع کرده و دیگر ساختارهای سنتی در عرصه هنرهای تصویری جواب نمیدهد.
وی با طرح این سوال که چه کسانی امروز در هنر تصویری قدرت دارند گفت: کسانی که در فضای مجازی اصطلاحا کلیکخور دارند دارای قدرت هنر تصویری هستند. اینکه چه کسانی کلیکخور بالایی دارند بستگی به این دارد که محصول فرهنگی تصویری فراگیرتر و اثرگذارتر باشد و دانایی سینمایی با خودش داشته باشد.
وی ادامه داد: ما در حوزه تولید، نیروی انسانی بسیاری داریم و تعداد مخاطبان علاقه مند به کالاهای فرهنگی ایرانی کم نیستند اما سوال اینجاست چرا دهها میلیون مخاطب پای کالای فرهنگی ما نیستند و ماهوارهها و قاچاقچیان محصولات فرهنگی از تولیدات ما بهره میبرند. این مشکل به خاطر شیوه عرضه محصولات فرهنگی ماست که از مدتها پیش وجود داشت و ذهن من را مشغول این سوال کرد.
وی افزود: من فکر میکردم با آمدن VOD این سامانه به جای آنکه قاتق نان ما باشد قاتل جان ما میشود و از آن محصولات خارجی در آن عرضه شود اما با تفاهمنامهای که امروز امضا شد و انگیزه ای که این شرکتهای تجمیع کننده حتی در حوزه تولید دارند گفتم فرصت مناسبی برای دریافت محصول ایرانی فراهم شده است که میتواند کلیکخور فیلمهای ایرانی را در فضای مجازی بیشتر کند.
داوودنژاد با اشاره به نهضت تولید محتوا گفت: ما نیازمند نهضت تولید محتوا هستیم تا بتوانیم از نیروی انسانی و استعدادهایی که وجود دارد استفاده کنیم و فضای دیداری و شنیداری که تقریبا از دست رفته است را جذب کنیم.
در ادامه مراسم، عالمی مدیر عامل شرکت ایلیا نرمافزار گفت: امروز شاهد این هستیم که به جای کالاهای فیزیکی چون سی دی یا نوار وی اچ اس محتواهای صوتی و تصویری به کمک فضای مجازی در تمام دنیا عرضه میشود. تلاش ما این است که محتوا و آثار ایرانی را در دسترس مردم دنیا قرار دهیم.
وی افزود: شبکههای مدیریت شده در فضای مجازی با کمترین هزینه، محتوا را در خانهها در اختیار مردم قرار میدهند و عمده تمرکز ما بر محتواهایی است که در ایران تولید میشود چون محصولات ایرانی در همه جای دنیا درخواست کننده بسیاری دارند.
در ادامه، لهراسبینژاد مدیرعامل شرکت بهسیما گفت: در این مراسم شاهد اتصال فرهنگ و فناوری هستیم فضای مجازی، فضای موثر بیمرزی است و تاثیرگذاری آن به حدی است که مقام معظم رهبری بر لزوم موثر در این حوزه تاکید کردهاند. اگر فضای مجازی از محتوای ویدئویی سالم خالی بماند به نحو دیگری توسط دیگران پر میشود.
در انتهای مراسم منوچهر شاهسواری از تهیهکنندگان سینما گفت: اصلیترین حرف این تفاهمنامه این است که باید از فرصتهایمان خوب استفاده کنیم تا به حوزه استقلال کشور ضرری نخورد. محصولات فرهنگی شامل فیلمهای سینمایی، آثار مستند، موسیقی، کلیپ در این سامانه قابل عرضه است.