خبرهای داغ:

کودکان خیابانی یک آسیب اجتماعی

کد خبر: ۸۷۳۰۲۰۸
|
۳۰ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۸:۴۳
رئیس بهزیستی خوی با اشاره به تفاوت تکدی‌گران حرفه ای با کودکان خیابانی اظهار داشت: فرد کمتر از 18 سال تمام که به‌صورت محدود یا نامحدود در خیابان به سر می‌برد، اعم از کودکی که هنوز با خانواده خود تماس دارد و از سرپناه برخوردار است یا کودکی که خیابان را خانه خود می‌داند و رابطه او با خانواده به حداقل رسیده یا اساساً چنین ارتباطی وجود ندارد، کودک خیابانی نامیده می‌شود و گاهی اوقات از طریق فروش اقلام کم بها جهت امرار معاش اقدام می‌کنند.

رقیه اکبری افزود: تکدی‌گری، دست دراز کردن برای کسب درآمد بوده و گدایی یک فعالیت سازمان یافته است که در آن فرد، گدایی کردن را ترجیح می‌دهد و چند خصوصیات عمده از قبیل معاف از مسئولیت‌های اجتماعی، سرزنش نشدن به خاطر نیازمندی، استفاده از دسترنج دیگران و عدم مشارکت در تولید اجتماعی را در خود دارد.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه کودکان خیابانی یا بچه‌های خیابانی که از آن تحت عنوان تراژدی شهری یاد می‌شود، یکی از آسیب‌های اجتماعی است و میزان بروز و علل این آسیب همانند سایر آسیب‌های اجتماعی متاثر از ویژگی‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع است.

رئیس بهزیستی خوی بیان کرد: تحولات اجتماعی شتابان همچون رشد سریع جمعیت، رشد سریع شهرنشینی و صنعتی شدن، مهاجرت از روستاها به شهرها و رشد حاشیه‌نشینی، دگرگونی در ساخت و کارکرد خانواده و فروپاشی الگوها و هنجاهای سنتی خانواده‌ها به افزایش کودکان خیابانی منجر شده است.

استفاده از ظرفیت موسسات خیریه برای مقابله با تکدی‌گری

وی گفت: افزایش آگاهی آحاد جامعه در مورد آسیب‌های اجتماعی و افراد آسیب‌دیده و چگونگی کمک به اقشار کم درآمد و استفاده از ظرفیت موسسات خیریه و خیران از جمله راه‌هایی هستند که از طریق آن می‌توان به روش کمک از نوع همنوع‌دوستی فرهنگ‌سازی کرد.

اکبری اظهار داشت: گسترش مراکز ارائه دهنده خدمات اجتماعی با حضور مددکاران اجتماعی و دارای آموزش سطح محلات به‌ویژه در مناطق حاشیه‌نشین به عنوان یک اقدام پیشگیرانه، اختصاص بودجه مخصوص آسیب‌های اجتماعی به‌ویژه اعتبار خاص برای کودکان خیابانی، افزایش میزان حمایت‌های اجتماعی از خانواده‌های فاقد سرپرست یا بدسرپرست و آموزش والدین و ارائه خدمات آموزشی در مورد نحوه مراقبت و تربیت صحیح از کودک برای جلوگیری از جدایی و قطع ارتباط این گونه کودکان با خانواده از راه‌های مقابله با معضل کودکان خیابانی هستند.

رئیس بهزیستی خوی با اشاره به نقش بهزیستی در مقابله با معضل کودکان خیابانی گفت: بهزیستی با همکاری و مشارکت شهرداری و نیروی انتظامی و با استفاده از نیروهای متخصص در قالب تیم تخصصی سیار یا مستقر در مراکز که با همکاری شهرداری سازماندهی خواهد شد، نسبت به شناسایی، جذب، پذیرش و توانمندسازی کودکان خیابانی اقدام می‌‌شود و چنانکه کودک شناسایی شده شرایط بازگشت و تحویل به خانوده را نداشته باشد نسبت به پذیرش در مراکز مربوطه اقدام می‌شود.

نابه‌سامانی‌های خانوادگی دلیل اصلی افزایش کودکان خیابانی

شهردار خوی نیز اظهار داشت: افزایش تعداد تکدی‌گران و کودکان خیابانی ناشی از نابسامانی‌های اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی بوده و مقوله آن با موضوع کودکان کار متفاوت است، ساماندهی آن در بدو امر نیازمند تعامل دستگاه‌های ذیربط توام با فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی جهت همراهی مردم برای ساختن شهری بدون گدا است.

محرم اکبرزاده افزود: شهرداری برای مقابله با این معضل اجتماعی در چهارچوب مصوبات، ضوابط و مقررات آمادگی خود را برای همکاری با دستگاه‌های ذیربط و متولی امر از جمله بهزیستی، نیروی انتظامی و مراجع قضایی در حد بضاعت اعلام کرده است.

وی بیان کرد: بر اساس گزارش ستاد اجرائیات شهرداری در پنج ماهه نخست سال 95، هفت متکدی خانم غیربومی با همکاری نیروی انتظامی جمع‌آوری شدند، از پنج متکدی آقا تعهد اخذ شده و شش کودک کار در سطح شهر جمع‌آوری شدند که از والدین آن‌ها تعهد کتبی گرفته شد و سه مورد کودک کار نیز به خانواده تحویل داده شدند.

باید فضای شهری برای تکدی‌گران ناامن شود

مدیر کمیته امداد امام خمینی(ره) خوی نیز اظهار داشت: با شناخت عوامل موثر بر زندگی کودکان در خیابان و با کمک و همکاری سازمان بهزیستی، آموزش و پرورش، صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهادهای مربوطه برای پیش‌گیری از پدیده کودکان خیابانی می‌توان برنامه‌ریزی‌های بسیار خوبی انجام داد.

علی زینالی افزود: کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان خوی آماده است تا از کودکانی که مراجع ذیربط به عنوان نیازمند معرفی می‌کند، حمایت ‌کند و کمیته امداد و مرکز خیرین نیکوکار دو مرکز قابل اعتماد برای جمع‌آوری کمک‌های مردمی است و فضا باید برای تکدی‌گری در سطح شهر ناامن شود.

وی تصریح کرد: برخی از این کودکان تحت تاثیر فشارهای طاقت فرسای اقتصادی و یا به میل و رغبت خود برای کمک به خانوده و برخی نیز تحت تاثیر اجبار و الزام های والدین و بزرگ‌ترها به کار کردن درخیابان روی می‌آورند.

مدیر کمیته امداد امام خمینی(ره) خوی گفت: باید به دنبال بهبود شرایط زندگی افراد آسیب‌پذیر بود و زمینه به ارتقاء کیفیت زندگی کودکان خیابانی مهیا شود.

گزارش از حامد علی بک زاده

ارسال نظرات
آخرین اخبار