۰۸ / خرداد / ۱۴۰۴ - 29 May 2025
15:15
کد خبر : 8744789
۱۳:۲۳

۱۳۹۵/۰۶/۲۴
داروی حیاتی که مانع از کوچک شدن مغز و کاهش اثرات سکته می‌شود؛

"سربرولایزین" از مغز خوک گرفته می‌شود

یک متخصص بیماری‌های عفونی ضمن بیان اثرات مثبت داروی سربرولایزین گفت: از آنجایی‌که این دارو از عصاره بافت مغز خوک گرفته می‌شود، وزارت بهداشت باید نسبت به موارد وارداتی چه از مبادی قانونی و چه غیرقانونی هوشیار باشد، زیرا ممکن است در طول بازه چند ساله اثراتی ایجاد نماید که مدنظر سازنده سلاح بیوتروریسم باشد.

به گزارش سرویس بسیج جامعه پزشکی خبرگزاری بسیج،  محمدرضا ناظر، متخصص عفونی درباره "داروی سربرولایزین" گفت: این دارویی مشتق شده از عصاره مغز خوک است که از چندین نوع پروتئین مختلف تشکیل می‌شود؛ البته این چیزی است که در موارد علمی گفته شده است.

وی ادامه داد: سربرولایزین، دارویی از یک مولکول نیست بلکه چندین مولکول مختلف که متصورهستیم اکثر پپتیدهای تشکیل دهنده آن حالت فاکتور رشد دهنده اعصاب هستند و موجب رشد و ترمیم اعصاب می‌شوند.

موارد استفاده از سربرولایزین

وی افزود: بنابراین در سه مورد از این دارو استفاده می‌شود، برای کسانی که دچار سکته مغزی شده‌اند، برای کسانی که دچار دمانس، آلزایمر یا کاهش حافظه براثر کهولت سن شده‌اند و کسانی که دچار ضربه تروما به مغز شده‌اند.

سربرولایزین مانع از کوچک شدن مغز می‌شود

ناظر، با بیان اینکه این دارو، کارهای مختلفی انجام می‌دهد زیرا فاکتورهای مختلف رشد سلولهای مغزی را دارد؛ گفت: بتاآمیلویید یک ماده‌ای است که درصورت رسوب در مغز، می‌تواند جای سلول‌های مغزی را بگیرد و مغز را کوچک کند، "سربرولایزین" باعث پیشگیری از رسوب این ماده خطرناک در مغز می‌شود.

این متخصص بیماری‌های عفونی افزود: علاوه بر اینها داروی سربرولایزین باعث حفظ مواد شیمیایی است که باعث انتقال اعصاب یعنی نقل و انتقال پیام‌ها می‌شود زیرا گاهی ممکن است بر اثر تروماهای مغزی یا آلزایمر این مواد شیمیایی از بین بروند.

کاهش اثرات سکته با استفاده از سربرولایزین

وی عنوان کرد: حفظ انفجار ساختمان سلول‌ها بعد از سکته مغزی، از سایر اثرات مثبت این داروست؛ بعد از سکته مغزی سلولها دچار پارگی می شوند و تا حد زیادی از بین می‌روند اما سربرولایزین کمک می کند که انفجار سلول‌ها بعد از سکته مغزی سفت شود و از ریز شدن آنها جلوگیری کند و سلولهای آپوپتیک بعد از سکته را کاهش می‌دهد؛ بدین ترتیب استفاده از سربرولایزین، حجم سکته، میزان تورم یا اِدم سکته را کاهش می‌دهد و فشار را از روی سلول‌ها برمی‌دارد؛ لذا بسیاری از سلول‌ها که بر اثر ورم و فشار از بین می‌روند، حفظ شوند.

ناظر، با اشاره به اینکه تاکنون تولید سربرولایزین در داخل مشاهده نشده است، گفت: همکاران داروساز در وزارت بهداشت وجود موارد تقلبی و نمونه‌های قاچاق این دارو در بازار را متذکر شده‌اند و با توجه به اینکه این دارو از مغز خوک گرفته شده و احتمال آلودگی به عامل جنون گاوی نیز وجود دارد، بنابراین باید جمع آوری شود حتی اگر دارو اصل بوده اما به‌صورت قاچاق وارد بازار شده باشد؛ زیرا ممکن است داروی قاچاق در مراحل چرخه زنجیره سبز که یک دارو می‌بایستی داشته باشد، دچاراشکال شود و در معرض نور آفتاب، گرما، سرما، آب و ... قرار گرفته باشد و دمای لازم برای نگهداری رعایت نشده باشد؛ به‌ویژه نور شدید آفتاب، اثرات نامطلوب بر سربرولایزین دارد.

باید به داروهای خارجی وارداتی شک کرد

این عضو بسیج جامعه پزشکی لرستان، با بیان اینکه دارو هنوز در تمام دنیا تاییدی ندارد و بیشتر در کشورهای اروپایی و آسیایی استفاده می‌شود، افزود: ما از نظر پدافند غیرعامل نیز باید به داروهای خارجی وارداتی شک کرده و بررسی‌های لازم را کنیم تا  هر داروی وارداتی اثرات مخرب به خصوص بر روی مغز نداشته باشند؛ چون ممکن است اثراتی ایجاد نماید که در طول بازه چند ساله تغییراتی ایجاد کند که مدنظر سازنده سلاح بیوتروریسم باشد.

وی ادامه داد: به‌ویژه داروهایی مانند سربرولایزین که از عصاره بافت مغز گرفته می‌شود و مغز حیواناتی مانند مغز خوک عامل جنون گاوی در انسان است و با درمان بسیار زیاد هم از بین نمی‌رود و بدن استریل نمی‌شود؛ بنابراین باید نسبت به این داروها بسیار هوشیار بود، حتی اگر سربرولایزین از مبادی قانونی وارد شود این هوشیاری لازم است زیرا از تغییرات حین نقل و انتقال نمی‌توان غفلت کرد.


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید