معرفی گیاهان دارویی منطقه نیر،کاکوتی

کاکوتی یکی از گیاهان دارویی از تیره نعنائیان است این گیاه چند ساله بوده و در آذربایجان به آن کهلیک اُتی و یا ككلیك اوتی (به معنای علف كبك) می‌گویند.
کد خبر: ۸۷۹۰۸۱۲
|
۲۲ آذر ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۱

به گزارش خبرگزاری بسیج از نیر به نقل از نیریمیز، گياهان دارويی از ارزش و اهميت خاصی در تأمين بهداشت و سلامتی جوامع هم به لحاظ درمان و هم پيشگيری از بيماريها برخوردار بوده و هستند.بيش از 60% مردم آلمان و بلژيك و 74% انگليسيها تمايل به استفاده از درمانهای طبيعی گياهی دارند. ضمن اينكه طبق آمار سازمان بهداشت جهانی بالغ بر 80% مردم جهان به ويژه در كشورهای در حال توسعه و نواحی فقير و دور افتاده عمده ترين نيازهای درمانی خود را از گياهان دارويی تأمين ميكنند.

از سوی ديگر گياهان دارويی جزء ذخاير و منابع طبيعی هستند و بسياری از كشورها كم يا زياد از يك چنين منبعی برخوردارندكه نوع، تعداد و تنوع گونه های گياهی بر اساس شرايط و موقعيت جغرافيايی هر منطقه متفاوت است.

شهرستان نیر به دلیل اقلیم منحصر به فرد قابلیت پرورش گیاهان دارویی را دارا است و می تواند در این زمینه پیشرفت های قابل توجهی را از آن خود کند و با توجه بهافزایش اقبال عمومی به استفاده از گیاهان دارویی این موضوع فرصت بالقوه ای است که می تواند زمینه درآمدزایی قابل توجهی را برای این شهرستان موجب شود.از این رو نیریمیز قصد دارد تا با معرفی گیاهان دارویی شناخته شده بومی شهرستان نیر زمينه هاي مناسبي را براي استفاده بهتر و علمي تر از گياهان دارويي فراهم آورد.

"کاکوتی (Thymus Vulgaris) یکی از گیاهان دارویی از تیره نعنائیان است.

این گیاه چند ساله است وبوته‌های آن پرپشت و ارتفاع آن بین ۲۰ تا ۵۰ سانتی متر می‌باشد و در آذربایجان به آن کهلیک اُتی(Kəhlik oti) و یا ككلیك اوتی (Kəklik oti)(به معنای علف كبك) می‌گویند.

خواص درمانی: گرم و خشک ضد باکتری خلط آور ضد سرما خوردگی و ضد عفونی کننده روده.کاکوتی که در گویش محلی خراسان به آن آنخ گفته می‌شود دارای نام علمی ziziphora tenuir از خانواده Labiatae است. Thymus که نام علمی آویشن می‌باشد نیز از خانواده Labiatae است.

هر چند اثرات این دو گیاه بسیار شبیه همدیگر می‌باشند. آویشن بیشتر در بیماریهای تنفسی استفاده می شود ولی کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کار برد دارد.

چوپان ها و کوه نوردان تازه کاکوتی را جمع آوری می‌کنند و چای آن را گوارا ترین نوشیدنی می‌دانند. کاکوتی را از آن جهت به دوغ اضافه می‌کنند که اثرات سوء گوارشی آن نظیر دل درد و دل پیچه کاهش یابد.کاکوتی دارای گل های بنفش است"

گیاه کاکوتی مقوى معده و ضد عفونى کننده مجارى تنفسى است. مقوی معده بوده و از خانواده نعنا است که براى خوش طعم کردن ماست و دوغ به کار برده می‌شود.

این گیاه ضد عفونى کننده مجارى تنفسى است و خواص نعنا را داراست. گرم و خشک، ضد باکتری، خلط آور، ضد سرما خوردگی و ضد عفونی کننده روده است.

اثرات گیاه کاکوتی شبیه آویشن است. آویشن بیشتر برای درمان بیماری‌های تنفسی به کار برده می‌شود ولی کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه نیز کار برد دارد.


این گیاه دارویی به فور در شهرستان نیر یافت می شود و بیشتر مصرف سنتی دارد و علیرغم وجود پتانسیل قوی در شهرستان برای کشت و فراوری این گیاه اقدام قابل توجهی صورت نگرفته است هر چند یکی از فرهنگیان شهرستان نسبت به شناسایی،جمع آوری و فروش گیاهان دارویی در شهرستان اقدام کرده ولی با توجه به ظرفیت های موجود عرصه برای فعالیت های بیشتر و فراروی و تهیه عرقیات گیاهان دارویی به خصوص کاکوتی مهیا می باشد.

لازم به ذکر است بنابر گفته معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی جهاد کشاورزی استان اردبیل تسهیلات کم‌بهره به کاشت گیاهان دارویی داده می شود و متقاضیان می توانند با مراجعه به جهاد کشاورزی شهرستان و ارائه طرح توجیهی برای دریافت چنین تسهیلاتی اقدام نمایند.

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار