دبیر همایشهای علمی فرهنگ رضوی در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: در پانزدهمین سال از برگزاری همایش سیره رضوی، امسال شاهد برگزاری همایش بینالمللی اهل البیت(ع) و عرفان شیعی در شیراز هستیم.
وی بیان کرد: در یکسال اخیر که فراخوان این همایش اعلام شده است، 250 مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شد که از این تعداد 80 مقاله به عنوان مقالات برگزیده انتخاب شدند و در روز برپایی همایش 20 مقاله از این تعداد بهصورت سخنرانی ارائه میشوند.
حجتالاسلام قاسم کاکایی، با بیان اینکه 80 مقاله برگزیده این همایش بهصورت چکیده مقاله چاپ و منتشر میشوند بیان کرد:مجموعه این مقالات میتوانند به عنوان منبعی برای شناخت عرفان شیعی محسوب شوند.
رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شیراز به محورهای این همایش اشاره کرد و گفت: این همایش در محورهای مشخصات عرفان شیعی، تأثیر عرفان شیعی در تاریخ تمدن اسلامی، تجلی عرفان شیعی در دعاهای ائمه طهار نظیر صحیفه سجادیه، دعای صباح کمیل و ابوحمزه ثمالی که هر کدام ابعاد مختلف از عرفان شیعی را ارائه میدهند، رابطه عرفان شیعی و فلسفه، تفاوت عرفان نظری و عملی در سیره اهل بیت(ع) برگزار میشود.
به گزارش تسنیم در بخشی از پیام تصویری آیتالله جوادیآملی به کنگره بینالمللی اهل بیت(ع) و عرفان شیعی آمده است:
عرفان غیر از اخلاق و فلسفه و کلام است، عرفان عبارت از علمی است که با عین هماهنگ است نه با ذهن، اگر معلوم وجود شیء باشد عرفان و اگر ماهیت باشد حکمت و فلسفه و علوم عقلی و نقلی محسوب میشود.
عرفان در مکتب شیعه نافله است نه فریضه، آنچه فریضه است برهان و دلیل است بدین معنا که عرفان برای بشر و پیروان اهل بیت نافله است و منظور از نافله مستحب مستقر نیست چنان که نافله در اسلام به دو معنی به کار میرود.
بین مبدأ و معاد مراحل رسالت، وحی و نبوت و امامت وجود دارد که توسط ائمه شیعه به عرفان شناخته شده و سپس در برهان بیان شده است، از این رو شیعه در مبداشناسی راه اصلی را عرفان میداند و برهان را به دنبال عرفان میپندارد که وقتی اصل معروف روشن شد مبرهن کردن آن دشوار نیست.
در عرفان شیعی درباره پیروان این راه و مکتب قرآن و عترت آمده شما اهل نظر باشید تا اهل بصر شوید، اهل نگاه باشید تا اهل دیدن شوید، اهل برهان باشید تا اهل ایمان شوید و قدم بردارید تا برسید.