سید مرتضی موسوی پیش از ظهر امروز در همایش شیراز شهر نمونه مناسبسازی شده. بدون الگو اظهار داشت: معلولیت همزاد بشر بوده و از زمانی که انسان زندگی اجتماعی را شروع کرده معلولیت همراه انسان بوده است.
وی افزود: معلولان بزرگترین اقلیت جهان هستند و 10 درصد جمعیت جهان معادل 600 میلیون نفر هستند که 80 درصد در کشورهای فقیر و در حال توسعه زندگی میکنند.
این مسؤول ادامه داد: به دنبال شیوع معلولیتها پس از جنگ جهانی، کشورهای توسعهگرا به دنبال بهرهمندی از ظرفیتهای تولید اقتصادی خود بودند و از این رو برای توانمندسازی این قشر بزرگ گام برداشتند تا معلولان در چرخه توسعه نقش خود را ایفا کنند.
موسوی اضافه کرد: در سال 1978 در شهر آلماتی پایتخت قزاقستان کشورها کنوانسیون توانبخشی مبتنی بر جامعه را تدوین کردند که ایران هم عضو آن است و در این کنوانسیون دو مورد شامل توسعه فراگیر (ضمن متوازن بودن) مدنظر است که لایههای مختلف جامعه و اقشار متنوع را در بر بگیرد و زمینه رأی همه فراهم باشد تا افراد منزوی و حاشیهنشین نشوند و مؤلفه دوم مدنظر کشورهای عضو کنوانسیون دسترسیپذیری (دسترسی آسان) برای همه اقشار است.
وی بیان کرد: این جای افتخار دارد که کشور ما در تمام کنوانسیونها برای حقوق انسانی پیشتاز بوده که در خاورمیانه هم دارای رتبه هستیم و البته دسترسی یک مؤلفه بسیار وسیع است و مناسبسازی یکی از آیتمهای آن است و باید در بحث مسکن معلولان، ارتباطات، تصمیمسازیها و سایر موارد اجتماعی، امکان حضور برای معلولان فراهم شده و مانع برای آنها نباشد.
موسوی ابراز داشت: شهرسازی فراگیر از همین زاویه مدنظر است که این شهرسازی مانعی برای توانخواهان اعم از معلولان یا کهنسالان نباشد و در شرایطی که جمعیت جهان و کشور ما به سمت سالمندی میرود وضعیت شهرها به گونهای باشد که زنان باردار، کودکان و افراد دچار بیماریهایی مانند «ام اس» مشکل پیدا نکنند.
وی ادامه داد: امروزه متخصصان توانبخشی ناتوانی را تنها در جسم نمیبینند بلکه ارتباط فرد با محیط پیرامونی مدنظر آنان است و به دنبال شهرسازی فراگیر، تفکر طراحی فراگیر مدنظر قرار گرفته است که کل موانع برطرف شود و بحث جداول، آسانسورها و تمام امکانات برای اقشار مختلف از نابینایان و ناشنوایان باید در طراحی شهر مدنظر قرار گیرد.
موسوی افزود: با توجه به تعداد بالای جانبازان هشت سال دفاع مقدس و آمار بالای معلولیت، قانون جامع شهرسازی توسط مجلس مصوب و شهر بدون مانع و طراحی فراگیر در دستور کار قرار گرفت که البته مغفول ماند.
*کمتر از 20 درصد شهرها مناسبسازی شدهاند
وی اضافه کرد: قانون جامع حمایت از معلولان نیز قرار بود اجرایی شود چنانکه از سال 83 به بعد هیچ پروانه ساخت بدون رعایت الگوی دسترسی توسط شهرداری یا راه و شهرسازی صادر نشود و تا سال 86 باید ساختمان، معابر و سازههایی که این الگو را رعایت نکردند ظرف سه سال مناسبسازی شوند که بعد از 12 سال کمتر از 20 درصد این برنامه عملیاتی شده است.
مدیرکل بهزیستی فارس سپس گفت: از دو سال قبل در سطح شورا و شهرداریها اقداماتی انجام و در استانها شورای مناسبسازی فعال شده و از این منظر شیراز به عنوان شهر هدف گردشگری باید به عنوان شهر بدون مانع و فراگیر الگوی کشور باشد.
وی یادآور شد: عدالت اجتماعی که روح انقلاب بود جز ایجاد فرصتهای برابر برای همه اقشار نیست و زمانی مسئولی میگفت این تفکر ایدهآل است تا اینکه خود دچار ضایعه نخاعی شد و پرچمدار این مسئله شد و با این اوصاف نگذاریم وقتی برای عزیزان خودمان مشکل رخ داد به فکر اصلاح باشیم.
موسوی عنوان کرد: هر فرد معلول یا سالمند شهروند مملکت است و حق دارد به تمام امکانات دسترسی داشته باشد و اگر کاری برای این طیفها انجام میشود از سر مسئولیت است نه ترحم.