با او همقدم میشوم و خودم را معرفی میکنم، در پاسخ به سئوال من در مورد قیمت اجناس بازار در نزدیکی نوروز، میگوید: قیمت اجناس نسبت به سال گذشته حدود 30 درصد افزایش داشته اما حقوق ما کارمندها یک سوم آن افزایش داشته است.
در حالی که یکی از دستانش در جیبش است و با دست دیگرش چانهاش را گرفته پشت ویترین مغازه در حال تماشای اجناس است، با شنیدن سلام من از دنیای افکارش خارج میشود، وقتی از وضعیت قیمتها و خریدهایی که برای عید نوروز انجام داده میپرسم، با خنده میگوید: شما خریدی در دست من میبینید؟ قیمتها آنقدر بالاست که قدرت خرید پیراهن، شلوار، کفش و غیره را یکجا ندارم به همین خاطر صرفهجویی کردم و برای سال جدید خریدم را محدود به شلوار کردهام.
یکی دیگر از خریداران که به همراه همسر و فرزندش به بازار آمده است وضعیت بازار شب عید و قیمتهای آن را متوسط ارزیابی میکند و میافزاید: قبلا در خرید دست و دلبازتر بودیم اما الان برای خرید اجناس باید به جیبمان نگاه کنیم تا سر سال نو به «پیسی» نخوریم.
به سراغ یکی از فروشندهها میروم به صراحت میگوید: فروشمان نسبت به شب عید پارسال خیلی پایین آمده است، به هوای خرید عید کلی اجناس جدید آوردهایم اما هنوز به فروشی که انتظار داشتیم نرسیدهایم.
یکی دیگر از فروشندهها در پاسخ به علت شلوغی بازار، میگوید: بیشتر مردم برای قیمت کردن اجناس به بازار آمدهاند تا ببینند قدرت خریدشان چقدر است.
به سراغ یکی دیگر از مغازهداران میرویم که مغازهاش شلوغ است و ظاهرا رونق بازارش از بقیه مغازهها بیشتر است اما در کمال تعجب در پاسخ به سوال ما درباره رونق بازار شب عید، میگوید: به این همه مشتری که داخل مغازه ایستاده نگاه نکنید از هر 10 مشتری 2 مشتری خرید میکند.
یکی دیگر از فروشندگان پوشاک میگوید: سالهای قبل هنگام بازگشایی مدارس و عید نوروز بازار ما رونق خوبی داشت به اندازهای که فروشی متوسطی که در بقیه روزهای سال داشتیم را جبران میکرد اما امسال نصف فروش پارسال هم نداشتیم.
افت 30 درصدی بازار پوشاک شیراز
احمد ابراهیمی، رئیس اتحادیه فروشندگان پوشاک شیراز، نیز از کسادی بازار گلایه دارد و بیان اینکه بازار پوشاک نسبت به سال گذشته 30 درصد افت داشته است، میگوید: این روزها افت بازار در صنف ما به سال و ماه نیاز ندارد بلکه هر روزمان بدتر از روز قبل است.
وی دلیل کسادی کسب و کار صنفشان را پایین آمد قدرت خرید مردم و درآمد پایین آنها میداند و میافزاید: قیمت کالاها بالا رفته، قدرت خرید یک خانواده با درآمد متوسط نیز حدود 500 هزار تومن است اگر انصاف را در نظر بگیریم با این پول واقعا چند قلم جنس میتوانند بخرند؟ این مسائل باعث میشود که مردم در بازار به جای خریدار بودن به تماشاچی بدل شوند.
وی در پاسخ به سوال ما درباره تعداد کسانی که پروانه فعالیت خود را در صنف پوشاک باطل کردهاند؟ به جمله «تا دلت بخواهد» اکتفا میکند و میگوید: صنف پوشاک طوری است که بیشتر کسانی که تحصیل کرده و بیکار هستند برای امرار معاش به آن روی میآورند اما وقتی میبینند حتی هزینه اجاره مغازه، برق و آب مغازه هم بیرون نمیآید یک سال هم در این صنف نمیمانند و پروانه خود را باطل میکنند.
ابراهیمی تعداد واحدهای پروانهدار صنف پوشاک شیراز را 3600 واحد عنوان و بیان میکند: حدود 2400 واحد بدون پروانه نیز وجود دارد که بیشتر آنها در منزل اقدام به فروش پوشاک میکنند.