بیش از 3 هزار کتاب تخصصی و مرجع از استان و ایران در کتابخانه بنیاد وجود دارد
به گزارش خبرگزاری بسیج از ارومیه، 30اردیبشهت روز ایران شناسی و ایرانگردی، بهانه ای شد تا اینکه با بنیاد ایران شناسی بیشتر آشنا شویم، پس در این راستا با دبیر بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی محمد اشتری مصاحبهای انجام دادهایم، که در ادامه میآید:
بسیج: درباره ضرورت تاسیس بنياد ايران شناسي لطفا توضیح دهید؟
ايران به گواهی همه آگاهان و صاحبنظران، از ديرباز تا امروز خاستگاه یکی از غنیترين و كهنترين تمدنهای جهان بوده و در دوران چندين هزار ساله خود همواره در حال گسترش و بالندگی بوده و پايدار و استوار و سرافراز باقی مانده است.
آثار بیشمار و درخشان تمدن و فرهنگ ايرانی نيز به گونههای مختلف در يك منطقه جغرافيايی پهناور نمايان است، منطقهای كه در مشرق، فلات پامير و مرزهای شرقی افغانستان را در مینوردد و در شمال غربی و مغرب، ماورای قفقاز و كرانههای دريای سياه را در بر میگيرد.
در شمال و شمال شرقی به آن سوي آمودريا و بحر خوارزم و در جنوب، سرزمينهای فراسوی سواحل خليج فارس و دريای عمان و دريای سرخ و اقيانوس هند را در خود جای میدهد، همچنين تاثير اين فرهنگ و تمدن كه همواره از يكتاپرستی جان و توان گرفته است و نيز نفوذ و حضور فرهنگ و جهان بينی پر دامنه پويا و توانمند و پرآوازه ايران اسلامي بر فرهنگ و معارف بسياری از اقوام و ملل در ادوار گذشته و هم اكنون ژرف، گسترده و چشمگير و زبانزد همگان است.
به علاوه بايد امكانات لازم را براي بهره گيری دانشجويان و دانش پژوهان از آگاهیهای موجود فراهم آورد و از اين رشته بررسیها و پژوهشها حمايت و پشتيبانی كرد و قدر تلاشهای پژوهندگان، پيشينيان و معاصران را بدانسان كه بايد شناخت و از اصالت ايران بزرگ اسلامی و هويت فرهنگی و اخلاقی جامعه خدا شناسی و يكتاپرست ايرانی در طول تاريخ نگهبانی كرد و راه مشاركت علاقه مندان را براي تحقق اين برنامهها هموار ساخت.
بنياد ايران شناسی با شخصيت حقوقی مستقل برای تحقق اين هدفها در سال 1376تاسيس شده است.
بسیج: به ساختار بنیاد ایران شناسی اشاره فرمایید.
ریاست عالی بنیاد با رئیس جمهور و ریاست هیئت امنای بنیاد که رئیس بنیاد نیز شناخته میشود با حضرت آیت الله سید محمد خامنهای میباشد، در سال 1378 بنیاد ایرانشناسی شعبه آذربایجان غربی در اجرای مصوبه جلسه 408 مورخه 24/8/1377 شورای گسترش آموزش عالی و نظر به اهمیت و گسترش اطلاعات مربوط به هر یک از مناطق ایران و همچنین وجود زمینههای متعدد مطالعاتی و با توجه به حساسیت بالای آذربایجان غربی، در استان تاسیس و در ارومیه به عنوان مرکز استان راه اندازی شد؛ ریاست عالی شعبه در استان با استاندار و دبیری آن بر عهده بنده است.
بسیج: به اهدافی که از تاسیس بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی دنبال میشود، اشاره فرمایید؟
بنیاد ایران شناسی برای در پیش گرفتن اهداف علمی و پژوهشی ایجاد شده است که به چند مورد اشاره میکنم.
ایجاد محیط مناسب برای مطالعه و بهره گیری فرهیختگان استانی، دانش پژوهان و دانشجویان علاقمند به امور فرهنگی و تمدنی آذربایجان غربی، ساماندهی و هماهنگ کردن پژوهشهای مربوط به استان، بالا بردن سطح آگاهی گروههای اجتماعی و فرهنگی مردم استان از پیشینه تاریخی تمدنی و فرهنگ ایران، تقویت حس میهن پرستی و آرمان خواهی مردم استان، تحکیم ارکان هویت ملی و اسلامی و مقاومت در برابر جلوههای گوناگون پنهان و اشکار تهاجم فرهنگی بیگانه و ایجاد کتابخانه تخصصی در استان از جمله این اهداف است که برای تحقق آن تلاش میکنیم.
بسیج: آیا کتابخانه بنیاد ایران شناسی میتواند جوابگوی نیازهای پژوهشی محققین استان باشد؟
از همان زمان تاسیس بنیاد ایران شناسی در استان، اولویت بر ایجاد کتابخانه تخصصی بوده و هم اینک هم با گردآوری تازههای نشر از استان این امر محقق میشود، در این کتابخانه سعی شده است از تمامی منابع مرجع مربوط به تاریخ ایران و استان در رشتههای مختلف اعم از تاریخ، جغرافیا، ادبیات، مردمشناسی، جامعه شناسی، هنر و ... تهیه شود؛ منابع این کتابخانه مورد استقبال دانشجویان رشتههای معماری، شهرسازی و ... قرار گرفته است.
استفاده دانشجویان در مقاطع مختلف تخصصی همچون دکتری، کارشناسی ارشد و کارشناسی داخل استان، استانهای همجوار و خارج از کشور از منابع این مجموعه و تولیدات علمی حاصل از آن دلیلی بر تخصصی بودن این کتابخانه میباشد.
بسیج: این کتابخانه چند کتاب و منبع مرجع دارد؟
بنیاد ایرانشناسی شعبه آذربایجان غربی در فقدان مرکز اسناد در استان با ایجاد بانکهای متعدد به ارائه خدمات مشغول است.
بیش از 3 هزار کتاب تخصصی و مرجع از استان و ایران، بیش از 20 هزار فایل در کتابخانه مجازی، بانک نسخ خطی و اسناد بیش از 30 هزار نسخه، بانک آرشیو عکسهای قدیمی از استان بیش از 5 هزار فایل، بانک فرهیختگان و ... در این مجموعه وجود دارد.
بسیج: آیا بنیاد ایران شناسی در کنار فعالیتهای کتابخانهای، پژوهش و یا کتابی چاپ کرده و یا در دست چاپ دارد؟
در بنیاد ایران شناسی در کنار رسالتهای پژوهشی، تکلیفهای تحقیقی نیز از سوی مرکز برای شعبه تعیین و در دستور کار قرار میگیرد؛ بنیاد ایران شناسی تا کنون بیش از 100 عنوان کتاب چاپ کرده و 4 فصلنامه علمی پژوهشی و علمی ترویجی در حال نشر دارد.
در شعبه طی سال گذشته در راستای اجرای طرح جامع دانشنامه آذربایجان غربی بیش از 10 عنوان کتاب از جمله تاریخ باستانی آذربایجان غربی، آذربایجان غربی پس از اسلام، آذربایجان غربی در دوره معاصر از مشروطیت تا انقلاب اسلامی، جغرافیای تاریخی آذربایجان غربی، وجه تسمیه شهرستانهای استان، موقعیت و تقسیمات کشوری استان، طبیعت و جغرافیای استان، تاریخ تعلیم و تربیت، تاریخچه بهداشت و درمان و کتابهای نوشته شده در آذربایجان غربی آماده چاپ شده است و چندین مقاله نیز در فصلنامههای متعدد به چاپ رسیده است.
گفتنی است در بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجان غربی سالانه متوسط 8 مورد پایان نامه مقطع دکتری، بیش از 30 مورد پایان نامه کارشناسی ارشد و بیش از 100 مورد تحقیق های دانشجویی در مقطع کارشناسی انجام و مورد حمایت کتابخانهای، اسنادی و ... قرار میگیرد.
این کتابخانه به علت تخصصی بودن مورد استفاده همه محققین نیز قرار میگیرد، استفاده این منابع برای عموم آزاد و رایگان میباشد.
بسیج: نشانی و راههای دسترسی به بنیاد را لطفا معرفی کنید؟
بنیاد همه روز از ساعت 8 صبح تا 14:30 در خیابان شهید امینی نرسیده به استانداری کوی امیر فرزانه پلاک 21 پذیرای محققین، دانشجویان و استاتید میباشد.
شماره تماس بنیاد 044-33447329
انتهای پیام