به گزارش خبرگزاری بسیج،روزنامه غربگرای "شرق" در سرمقاله خود نوشت: «از هر منظری به اقدام اخیر مجلس با عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران» که پس از تأیید فوری شورای نگهبان به رئیس دولت ابلاغ شد، نگاه شود، اقدامی انفعالی[!!]، شتابزده، غیرکارشناسی، در زمان نامناسب و در یک کلمه «خودزنی» است.»
نویسنده که به عنوان دیپلمات بازنشسته معرفی شده در ادامه آورده: «محمدباقر قالیباف در مقام پاسخ به انتقادها به این مصوبه و روش کاری آن گفته است: «در این زمینه با دبیرخانه شورای عالی امنیت هماهنگی شده و این مصوبه به دنبال خروج از توافق هستهای موسوم به برجام نیست.» توضیح ریاست محترم مجلس نهتنها رافع ابهام نیست؛ بلکه بر آن میافزاید. «وفق بند 3 ماده 176 قانون اساسی «مصوبات شورایعالی امنیت ملی پس از تأیید مقام رهبری قابل اجراست.» قانونگذار ریاست شورای عالی امنیت ملی را به رئیسجمهور واگذار کرده است. به طور طبیعی تصمیمات شورا باید با امضای رئیس آن برای تأیید به دفتر رهبری ارسال شود.»
نویسنده سپس بررسی این موضوع را در شانیت مجلس ندانسته و افزوده: «این بخش از اظهار نظر رئیس مجلس است که میگوید: «این مصوبه به دنبال خروج از توافق هستهای نیست.» هرچند باید به فال نیک گرفت و از آن استقبال کرد، متأسفانه در عرصه واقع غیر از این است و در حکم کلیدخوردن خروج از برجام است... اینک او در جایگاه رئیس مجلس با تأیید این مصوبه توپی که چند سال در زمین ترامپ و دیگر اعضای 1+5 بود، به زمین ایران بازگردانده و خط بطلانی بر 15 گزارش مدیر کل آژانس در پایبندی ایران به تعهداتش در برجام شده است. بعید میدانم او از مخاطرات چنین تصمیمی آگاه نباشد.»
در ادامه نویسنده ادعایی به غایت تاسف آور و مضحک را مطرح کرده: «کدامیک از نمایندگانی که به این مصوبه رأی دادند، با قطعیت میتوانند از ضمانت این قانون در لغو یا بیاثرکردن تحریمها سخن بگویند؟»
در بخش دیگری از این سرمقاله می خوانیم: «مصوبه شتابزده است؛ چون حدود دو دهه از زمان آغاز بحران هستهای ایران (1382) میگذرد. پرونده هستهای در این مدت نسبتا طولانی فراز و نشیبهای گوناگونی را پشتسر گذاشته است. چه اشکالی داشت که نمایندگان محترم دندان بر جگر گذاشته و دو ماه دیگر صبر پیشه میکردند. بایدن بهصراحت گفته به برجام بازمیگردد؛ هرچند ممکن است این پروسه چند ماه طول بکشد. معنای بازگشت آمریکا به برجام به معنای لغو تحریمهای یکجانبه تیم ترامپ، بازشدن «پنجرهها برای تعامل اقتصادی و مالی» با جهان و آزادشدن پولهای ایران در دیگر کشورها است. پیامد چنین رخدادی، گشایش در وضع معیشتی مردم، بازشدن دست مسئولان برای تعامل با جهان است؛ اتفاقی که در سالهای اول دولت روحانی شاهد آن بودیم.»
درباره ادعاهای فوق نکاتی گفتنی است؛ نخست اینکه، مجلس و شورای عالی امنیت ملی تاکید کرده اند که این مصوبه در هماهنگی کامل میان دو نهاد تصویب شده است. این به معنای آن نیست که چون با هماهنگی با شورای عالی امنیت ملی است پس باید همان مسیر مصوبات شورای عالی امنیت ملی را طی کند که نویسنده مواردی مانند «پس از تایید رهبری» را برای آن عنوان کرده است.
دوم آنکه، این مصوبه به دنبال خروج از برجام نیست؛ چرا؟ چون از طرف غربی خواسته پس از گذشت 5سال به تعهداتی که پای آن را امضا کرده اند پایبند باشند. پس اگر در غربیها ارادهای برای عمل به تعهدات باشد با عمل به تعهدات شرایط را عادی خواهند کرد و اگر ارادهای در این موضوع نداشته باشند که آنگاه باید از این جماعت شیفته برجام و بزک کننده آن پرسید چرا این گونه در پی اجرای چیزی هستید که نه تنها منافع ایران را تامین نکرده بلکه علیه منافع کشورمان نیز قرار گرفته است؟!
سومین نکته، آموزش معنای یک کلمه به نویسنده سرمقاله و روزنامه شرق است. عبارت «انفعال» به معنای «بیکار ماندن» و یا «عدم واکنش» و یا «بی عملی» است. به این معنا، این واژه مصداق دقیق آن چیزی است که طیف موسوم به اصلاحطلب تاکنون انجام داده و اکنون هم طالب آن هستند. اطلاحطلبان میگویند ما در برابر عمل نکردن غرب به تعهداتشان همین طور دست روی دست بگذاریم و به غرب هم نگوییم بالای چشمت ابرو هست و تعهداتمان را نیز مو به مو اجرا کنیم تا شاید زمانی غربیها دلشان سوخت و به تعهداتشان عمل کردند!
چهارمین نکته این است که نویسنده ظاهرا دیپلمات! بازنشسته نوشتار مذکور، ای کاش متن اظهارات بایدن را دقیق و موشکافانه میخواند. آنجا که بایدن تصریح می کند که اولا ابتدا ایران باید آن حجم از تعهداتش را که از آنها کاسته است به حالت قبل و اجرای صددرصد تعهدات بازگرداند، آمریکا به عنوان نقطه آغاز مذاکرات بعدی به این توافق بازخواهد گشت. یعنی بایدن هم با وجود امثال نویسنده این سرمقاله در کشورمان دلش را خوش کرده به امتیازگیری بیشتر.
پنجمین نکته این است که طیف موسوم به اصلاحطلب، ایکاش برای منافع ملی دست از تحریف حقایق بردارند. برجام اگر در زمان اوباما گل و بلبل بود پس چرا مقام های دولتی بارها گفتند «دستاورد ما از برجام تقریبا صفر است»!