به گزارش خبرگزاری بسیج، حجت الاسلام والمسلمین محمدجعفر منتظری در نشست کارآموزان کارشناسان رسمی استان تهران که امروز (دوشنبه) در مجتمع شهید بهشتی قوه قضاییه برگزار شد، گفت: از اصول پذیرفته شده رایج در بین عقلای عالم در همه اعصار و قرون و در بین همه مذاهب، ملل و اقوام عبارت است از رجوع جاهل به عالم؛ شرع مقدس اسلام نیز این اصل عقلایی را پذیرفته است. در هر موضوعی که انسان نیاز داشته باشد برای حیات و زندگی شخصی، اجتماعی، مادی و معنوی یکسری قواعد و اصولی دارد.
وی افزود: مراجعه به عالم اساس یک بحث فقهی را هم تشکیل میدهد. انسان در هر رتبهای از علم و دانش باشد، خواه ناخواه در حوزههای دیگر جاهل است. دستگاه قضا با توجه به وظایف و تکالیفی که دارد، نیازمند به افرادی است که در رشته خاصی اطلاعات آن رشته را دارند. عدالت یک پرندهای است که پرواز این پرنده با دو بالی است که عدالت را به مقصد میرساند. جامعه وکلا و جامعه کارشناسان دو بال این پرنده هستند.
وی ادامه داد: امروز حوزه موضوعات قضایی و مراجعات مردم در محاکم بسیار گسترده است. این مراجعه برای احقاق حق قاضی را ملزم میکند که آن تخصص را از متخصص اخذ کند. یک پایه بسیار مهم قضاوت عادلانه، نظر کارشناس است. اگر کارشناس درست کارشناسی کند، در تحقق حکم عادلانه سهیم و شریک است. اگر کارشناس در یک امر کارشناسی تحت تأثیر القائاتی قرار بگیرد، وای به حالش؛ وای به حال کارشناسی که به جهت پول یا رابطه بر خلاف حق، کارشناسی کند.
منتظری گفت: یکی از مشکلات ما در دستگاه قضا، کارشناسیهایی است که مبانی درستی ندارد. یک داستانی در دستگاه قضا درست شده به گونهای که گاهی کارشناسان نظرات مختلفی ارائه میدهند. باید در این زمینه آسیب شناسی از سوی مرکز وکلای قوه قضاییه صورت گیرد.
وی افزود: آن زمانی که قلم کارشناسی را بر روی کاغذ میبرید فقط خدا را ببینید و اگر در موضوعی اشراف لازم را ندارید حتماً از اظهار نظر کارشناسی خودداری کنید. کانون کارشناسان و مرکز مشاورین باید آسیبهایی که در دستگاه قضائی در حوزه وکالت و کارشناسی داریم را شناسایی کنند تا از اطاله دادرسی هم جلوگیری شود.
منتظری در پایان گفت: همان گونه که قاضی در امر قضاوت باید چشمش را ببندد و نبیند طرف دعوا کیست و حکم صادر کند، شما هم به عنوان کارشناس باید همین گونه رفتار کنید و در امر کارشناسی سعی کنید همیشه به دنبال دانش و رشتهای که در آن تخصص دارید باشید.