به گزارش خبرگزاری بسیج از همدان، صفدر نیازیشهرکی در آیین رونمایی از برنامه الگوی کشت شهرستان ملایر با بیان اینکه منطقی نیست هر محصولی را در هر کجا کشت کنیم، اظهار کرد: اقلیم تعیین کننده نوع کشت محصول در منطقه است و پس از آن، میزان بارش، نوع بارش، نوع خاک، آب و هوا و ارقام محصول نیز تعیینکننده نوع کشت است.
وی اقلیم را اصلیترین مولفه در الگوی کشت دانست و مطرح کرد: منابع آبی و خاک از مهمترین عوامل دیگر در این طرح است که این سه عامل در اختیار دانشمندان و محققان مراکز تحقیقاتی قرار میگیرد و آنها به ما الگوی کشت میدهند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به حمایت دولت از الگوی کشت، گفت: بهزودی مشکلات تسهیلات بانکی و رقم آنها نیز رفع خواهد شد و اعتباراتی در زیرساختها همچون قنوات و راههای بین مزارع اختصاص خواهد یافت.
وی با بیان اینکه امسال وضعیت آبی خوبی در سدهای کشور نداریم، اظهار کرد: حدود ۳ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی از طریق سدهای وزارت نیرو آبیاری میشود.
نیازیشهرکی با اشاره به اینکه آبهای زیرزمینی نیز وضعیت خوبی ندارند و چارهای جز حرکت به سمت الگوی کشت نداریم، گفت: افزایش تولیدات بخش کشاورزی از پنج میلیون تن پس از انقلاب به ۱۲۵ میلیون تن در زمان حال، نشان دهنده رشد پنج برابری تولید در این بخش با دخالت عواملی همچون افزایش سطح، منابع آبی، روشهای آبیاری و ارقام متفاوت است.
وی به روند اجرای آبیاری در اراضی کشاورزی از گذشته تاکنون اشاره و تصریح کرد: زمانی کانالهای آبی خاکی بود، سپس به بتنی و لولهای و پس از آن به سیستم آبیاری قطرهای و بارانی تبدیل و در نهایت آبیاری زیرسطحی اجرا شد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: این روند آبیاری با توجه به نوع اقلیم، آب و هوا، نوع محصول و خاک، به آبیاری هوشمند تبدیل و طراحی شد و امروز با کاهش منابع آبی در اختیار، علم و تکنولوژی به سمتی رفت که بهترین راندمان را تولید و اجرا و راندمان آب را محاسبه کنیم.
وی به سه مولفه رقم محصول، بهزراعی و حوزه آب و راندمان آب در تولید اشاره کرد و یادآور شد: این مولفه ها کمک کرد تا بتوانیم الگوی کشت ارائه دهیم و چه محصولی را کجا و چگونه کشت کنیم.
نیازیشهرکی تاکید کرد: امروز به این مرحله رسیدهایم که به معنای واقعی منابع آبی و پایه از دسترس خارج میشود و منابع سطحی و سدهای ما نیز به شدت در حال کاهش است و با مشکل مواجه خواهند شد.
وی رسیدن به پایداری تولید و توسعه پایدار را مستلزم اجرای الگوی کشت دانست و از کشاورزان و تولیدکنندگان خواست تا در اجرای این طرح کمک کنند.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه منابع آبی و پایه و منابع خاک ما وضعیت خوبی ندارند، افزود: اگر نتوانیم منابع پایهای که در اختیار داریم را به بهرهوری خوبی برسانیم، به طور قطع با مشکل جدی مواجه میشویم.
وی انگور ملایر را ظرفیتی ویژه در بخش کشاورزی کشور دانست و مطرح کرد: ملایر مرکز تولید انگور کشور با ارقام متفاوت است و با دارا بودن بیش از ۵۰ کارخانه فرآوری و اشتغالی بالا، سهم خوبی در صادرات دارد و ظرفیتی مستعد در این شهرستان و استان همدان ایجاد کرده است.
نیازیشهرکی با بیان اینکه در حوزه معاونت آب و خاک، این دو مولفه را در اختیار کشاورزان قرار میدهیم، اضافه کرد: در کنار اجرای الگوی کشت، رفع تداخلات و صدور سند یک موضوع جدی در بخش کشاورزی است که وزیر جهادکشاورزی به طور جد پیگیر آن است.
وی اظهار کرد: متعهد شدیم امسال و سال آینده کل موضوع رفع تداخلات را تمام کنیم و برنامهریزی شده که هیچ اختلافی بین کشاورزان نداشته باشیم.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه سندهای تک برگی صادر شده قبلا زیر میلیون بود، گفت: سندهای تک برگی صادر شده در دولت سیزدهم قابل مقایسه با گذشته نیست و قبلا نداشتیم.
وی از صدور سند برای ۱۵ درصد از اراضی کشاورزی معادل ۳ میلیون هکتار خبر داد و افزود: بنا داریم تا پایان دولت سیزدهم، تقریبا ۹۰ درصد اراضی را سنددار کنیم.
نیازی شهرکی ضمن تاکید بر همکاری کشاورزان با مجموعه ثبت و جهادکشاورزی برای رفع تداخلات، یادآور شد: این اقدام بزرگی از سوی دولت است که در برخی استان ها تا ۷۰ درصد اجرایی شده است.
وی با بیان اینکه با صدور سندهای تک برگی، به کشاورزان هویت داده میشود، افزود: ظرف دو سال تداخلات اراضی باید رفع و در چهار سال سند برای کشاورزان صادر شود.
انتهای پیام/