خبرهای داغ:
بیان معضلات زیست محیطی ملارد از دریچه خبرگزاری بسیج؛

مراتع ملارد در تسخیر گیاه مهاجم "اسفند"/ملارد؛ به یکی از پایگاه‌های پرورش گل محمدی تبدیل می‌شود

کد خبر: ۹۵۱۲۹۷۷
|
۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۴:۰۱

مراتع ملارد در تسخیر گیاه مهاجم

به گزارش خبرگزاری بسیج، منابع طبیعی علاوه بر اهمیت اقتصادی، کارکرد‌های مهمی در حوزه محیط زیست دارد. ایران به عنوان کشوری در کمربند خشک و نیمه‌خشک، بستر دربرگیرنده  ۱/۲ درصد مناطق خشک جهان است.

منابع طبیعی، یک میراث حیاتی برای آیندگان است و باید به طور ویژه مورد حمایت و حراست قرار بگیرد، برخورد با چرای غیر مجاز دام‌ها و توسعه کشت گیاهان دارویی از جمله اقدامات زیر بنایی در حفظ مراتع به شمار می‌روند.

شهرستان ملارد حجم بالایی از اراضی بیابانی و تخریب شده را در بر گرفته است، سال ۱۴۰۱، عملیات بیابان زدایی و احیای مراتع در ۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از مراتع مناطق امیرآباد قشلاق و صفرخانی شهرستان ملارد انجام شد.

به منظور بررسی سیمای منابع طبیعی در شهرستان ملارد با میرحیدر موسوی  رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ملارد به گفتگو نشستیم.

 در آغاز گفتگو از وضعیت فعلی منابع طبیعی در ملارد بفرمایید که چه کمبودها و معضلاتی در این حوزه وجود دارد؟

موسوی: ملارد از شهرستان‌های غربی پایتخت، همجوار با استان‌های مرکزی و البرز است. با برخورداری از اقلیم بیابانی در فهرست شهرستان‌های بیابانی کشور قرار دارد.

خشکسالی‌های اخیر هم به این شرایط بیابانی در شهرستان ملارد دامن زده است. متأسفانه  درگیر موضوعاتی نظیر خشکسالی و کم‌آبی در این شهرستان هستیم.

باتوجه به شرایط خاص بیابانی شهرستان، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چه اقداماتی را انجام داده است؟چه تعداد نهال هم در راستای بیابان‌زدایی در ملارد کاشته شده است؟

موسوی: اداره کل منابع طبیعی در راستای اهداف و وظایف خود اقداماتی مانند بیبابان‌زدایی در قالب نهال کاری و ترسیب کربن انجام داده است. به منظور جلوگری از سیل، سیل‌بندها و سایر اقدامات انجام شده است.

حدود ۵۰ هکتار در سال ۱۴۰۱ نهال‌کاری داشتیم و برای سال ۱۴۰۲، کاشت بیش از ۱۰۰ نهال را در برنامه داریم.

محرومیت همواره در شهرستان ملارد مطرح است و با توجه به این شرایط اجرای طرح مرتع‌داری و آبخیزداری را در شهرستان پیگیریم.

با اجرای طرح‌های مرتع‌داری دامداران می‌توان کاشت گیاهان دارویی و زینتی را در مراتع ملارد انجام داد و هدف هدایت دامداران به سمت استفاده ویژه از ظرفیت مراتع است تا مراتع از ساختار تک بعدی دامداری خارج شوند.

باتوجه به اینکه در هفته بسیج عشایری قرار داریم، چه تعداد خانوار عشایر در منابع طبیعی و مراتع شهرستان ملارد مستقر هستند؟و اینکه چه درخواستی از سازمان بسیج عشایر دارید؟

موسوی:  عشایر در ملارد به دو دسته کوچ‌رو و ثابت تقسیم می‌شوند، عشایر شهرستان ملارد ثابت هستند.

۸۰ خانوار عشایر دارای پروانه در مراتع شهرستان ملارد مستقر هستند، حدود ۱۲۰ هزار رأس دام در مراتع شهرستان وجود دارد، باید شرایط را برای دامداری عشایر بیش از گذشته مطلوب‌تر کنیم.

مراتع ملارد در تسخیر گیاه مهاجم
 عشایر، نقش مهمی در تأمین گوشت قرمز شهرستان دارند، ولی با مشکل جدی نهاد‌ه های دامی مواجه هستند، قیمت این نهاد‌ه ها به شدت بالا رفته است و باید شرایط خوبی برای عشایر در این راستا ایجاد کرد و در این شرایط عشایر ملارد مجبور به کوچ به سمت استان البرز هستند تا در این استان با اجاره زمین به دامداری ادامه دهند.

تلفات دامی عشایر ملاردی با کوچ اجباری در مسیر آزادراه کرج_قزوین

عشایر ملاردی در جریان کوچ اجباری در مسیر اتوبان کرج_قزوین تلفات دامی زیادی داشتند و این کوچ برای آن‌ها خسارت زیادی به همراه دارد. جلساتی هم در این راستا با مسئولان دو استان و حتی کشور در بحث نگاه ویژه به عشایر داشتیم، عشایر زحمت‌کش‌ترین انسان‌ها هستند و امیدواریم نگاه حمایتی دولت به عشایر ویژه باشد.

بنده هفته بسیج عشایر را خدمت مسئولان سازمان بسیج عشایری تبریک و تهعنیت عرض می‌کنم و برای بهبود شرایط عشایر، نیاز به تعامل هر چه بیشتر این سازمان داریم.

آغاز تولید و پرورش گل محمدی و عناب در ملارد

پوشش گیاهی در ملارد به چه شکلی است و چه معضلی گریبان مراتع در شهرستان ملارد را گرفته است؟

موسوی: متأسفانه در شهرستان پوشش گیاهی خاصی نداریم، زیرا در بخش عمده‌ای از مراتع شهرستان به دلیل عدم مدیریت دامداران در بحث مرتع‌داری با مشکلات زیادی مواجه هستیم. پوشش گیاهی مهاجم "اسفند" یک معضل جدی در مراتع شهرستان است و به این سوءمدیریت دامداران در چرای دام در مراتع بر می‌گردد.

دامداران و بهره برداران در مراتع را با اجرای طرح مرتع داری به سمت احیاء این مراتع هدایت کردیم. ملارد در بحث گیاهان دارویی هم با مشکل مواجه است، الان کشاورزان متوجه شدند که با وجود شوری آب و خاک در ملارد می‌توان کشت محصولاتی مانند پسته، انار، زعفران را داشت.

ملارد، بستر لازم برای تولید و پرورش گلناب به محمدی و ع عنوان یکی از گیاهان دارویی شاخص دارد

ملارد، بستر لازم برای تولید و پرورش گل محمدی و عناب به عنوان یکی از گیاهان دارویی شاخص دارد. استارت کشت این گیاهان دارویی زده شده است و در آینده ملارد یکی از شهرستان‌های تولید و پرورش گل محمدی خواهد بود.

ریزگردها، معضل جدی در ملارد

با مشکل جدی ریزگرد‌ها در شهرستان ملارد مواجه هستیم. در بخشی از شهرستان، حجم این ریزگرد‌ها بالاست و دنبال جذب اعتبار در رفع این معضل هستیم تا بتوانیم اقدامات خوبی هم در این زمینه انجام دهیم.

اجرای خوب طرح‌های آبخیزداری در ملارد

چه طرح‌ها و اقداماتی هم در حوزه آبخیزداری در شهرستان ملارد انجام شده است؟

موسوی: دوره بازگشت خاصی در بحث آبخیزداری داریم، این دوره در شهرستان‌های کوهستانی کوتاه دارد و اقدامات خوبی در این رابطه انجام شده است، نیاز به اعتبار در اجرای طرح‌های آبخیزداری داریم. خوشبختانه اقدامات خوبی در این رابطه در شهرستان ملارد صورت گرفته است.

ت/2623

انتهای پیام/

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار