خبرهای داغ:
یادداشت/

ظرفیت‌های فراموش شده در دیپلماسی التماسی

نایب رئیس اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در یادداشتی به تشریح ظرفیت‌های مبادلات اقتصادی با کشور‌های همسایه و فرصت‌های از دست رفته در سنوات پیشین پرداخته است.
کد خبر: ۹۵۲۱۳۹۸
|
۳۰ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۲۱

به گزارش خبرگزاری بسیج از فارس، ابراهیم عزیزی نایب رئیس اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در یادداشتی با عنوان« ظرفیت های فراموش شده در دیپلماسی التماسی» به تشریح ظرفیت های مبادلات اقتصادی با کشورهای همسایه و فرصت های از دست رفته در سنوات پیشین پرداخته است. متن یادداشت به شرح زیر است:

یکی از آسیب های جدی دیپلماسی به اصطلاح «التماسی» که بارها مورد نکوهش قرار گرفته، فراموش شدن ظرفیت های کشورهای همسایه در عرصه مبادلات اقتصادی و تجاری است که در گذشته به امید ارتباط با چند کشور محدود، به طاق نسیان سپرده شد.

کشور ایران به لحاظ موقعیت سوق الجیشی، پشتوانه تمدنی بزرگ، نیروی انسانی، وسعت، پیشرفت علمی و ذخایری که در اختیار دارد، در میان کشورهای خاورمیانه دارای ویژگی های منحصر به فردی است که استفاده هوشمندانه از این ویژگی ها، می تواند کشور ما را به سرعت به کشور هاب منطقه تبدیل کند.

داشتن مرز مشترک با 15کشور منطقه که عمدتا از کشورهای ثروتمند و تولید کننده انرژی جهان می باشند نیز یکی از ویژگی های شاخص کشور ماست که با توجه به مرزهای آبی مهم که محل عبور انرژی است، این منطقه را یکی از مهم ترین مناطق جهان جلوه داده است.

با این اوصاف صادرات کالا و محصولات ایرانی به این کشورها موضوعی است که کاملا به نفع ایران بوده و موجبات رونق تولید را نیز در داخل به خوبی فراهم می‌ کند که این امر مستلزم توسعه زیرساخت‌های داخلی نیز می باشد؛ زیر ساخت هایی چون راه، ریل، خطوط هوایی، پایانه های فرودگاهی پیشرفته که در کنار یکدیگر صادرات محصولات را تسهیل می کند.

در ارزیابی های به عمل آمده ظرفیت صادرات ما با کشورهای منطقه می‌ تواند رقمی حدود 1200 میلیارد دلار باشد، در حالی که امروز میزان صادرات ما حدود 20میلیارد دلار برآورد می‌ شود! که بدون شک این تفاوت فاحش فارغ از نگاه های سیاسی و جناحی، حاصل «نگاه کدخدا محور »، دیپلماسی التماسی و فراموش کردن ظرفیت های صادراتی کشورهای همسایه است که متاسفانه به امید وعده و وعیدهایی توخالی از دست رفت و نتیجه نیز کاملاً مشهود و محسوس است.

به نظر می‌ رسد دیپلماسی عزت مندانه، هوشمندانه و مبتنی بر عقلانیت امروز که به سرعت ارتباطات ما را با کشورهای منطقه و سایر کشورها گسترش داده، می‌ تواند ظرفیت مبادلات اقتصادی و تجاری ما را نیز با همسایگان افزایش دهد که این خود مستلزم نگاه های مترقی و عدم وابستگی به قدرت های پوشالی است که امروز هیمنه خود را از دست داده اند.

نکته مهم دیگر دلار زدایی از تبادلات مالی با کشورهای همسایه است که اگر این امر در بین همه کشورها تبدیل به یک باور شود، علاوه بر شکستن سیطره دلار و خارج شدن از یوغ سنگین آن، شاهد رونق اقتصاد منطقه در همه عرصه ها خواهیم بود.

انتهای پیام/

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار