خبرهای داغ:
گزارش بسیج از نقد، بررسی و آسیب شناسی تولیدات مکتوب حوزه دفاع مقدس و مقاومت؛

کم کاری در حوزه تربیت نیروی متعهد و موثر در عرصه نویسندگی حوزه دفاع مقدس/ مشکلات حوزه تولید آثار مکتوب زیرساختی و ریشه ای است

کم کاری در حوزه تربیت نیروی متعهد و موثر در عرصه نویسندگی حوزه دفاع مقدس/ مشکلات حوزه تولید آثار مکتوب زیرساختی و ریشه ای است
نجفی با اشاره به ضرورت اهتمام متولیان فرهنگی نسبت به تربیت نیروی انسانی خلاق و توانمند گفت: متاسفانه در حوزه تربیت افراد خوش فکر و خلاق و نیروی متعهد و موثر در عرصه نویسندگی حوزه دفاع مقدس و دیگر مباحث مهم فرهنگی بسیار کم کاری شده و مشکلات حوزه تولید آثار مکتوب بسیار زیرساختی، ریشه ای و عمیق است.
کد خبر: ۹۵۴۲۷۲۸
|
۰۵ مهر ۱۴۰۲ - ۱۵:۲۲

 

قزوین_ به گزارش بسیج، ادبیات دفاع مقدس از زمانی آغاز شد که جنگ ایران و عراق در ۳۱ شهریور ۵۹ شروع شد و نوع دیگری از ادبیات پس از ادبیات انقلاب پا به عرصه گذاشت و داستان نویسان مختلف به این نوع ادبیات روی آوردند و آثار بسیاری در این زمینه خلق شد. جنگ یک واقعیت با ابعاد متعدد و متکثر بود که بعید است بتوان حتی ابعاد مختلف آن را احصاء کرد.

در سال های پس از جنگ، حاکمیت و رسانه های عمومی در برخی از جنبه های دفاع هشت ساله تمرکز زیادی داشتند. اما از سویی دیگر، بسیاری از ابعاد جنگ و تأثیرات آن، خواه تاثیرات مثبت و خواه منفی، نادیده گرفته شد.

تصویری که امروز از جنگ در ذهن ها شکل گرفته، تصویری عمدتاً ناقص و نارسا و گاه نامتوازن است. خوشبختانه آثار ادبی خوبی با مضمون دفاع مقدس طی سال های مختلف پدید آمد اما طبیعی است که هنوز با انتظارات ما فاصله ای مشاهده می شود. اما نگاه آرمانی نباید به قدر ناشناسی از آثار موجود و زحمات نویسندگان بینجامد.

واقعیت این است که معدود آثار قدرتمندی که در این حوزه وجود دارد نیز آنچنانی که باید و شاید دیده نشده است و برای اشاعه و عمومی ساختن آن در میان مردم تلاشی صورت نگرفته است.

محسن نجفی نویسنده حوزه مقاومت در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و هنر خبرگزاری بسیج در قزوین با اشاره به ضرورت پرداخت به مسائل فرهنگی بیان کرد: متاسفانه نهادها و متولیان فرهنگی را به هیچ عنوان در این مباحث موثر نمی بینم چرا که شاهد هستیم همه دستگاه های فرهنگی به سمت گزارش دهی و ارائه اعداد و آمار پیش رفته اند. 

وی با تاکید براینکه باید انسان های توانمند و باانگیزه برای خلق آثار و محتواهای موثر و سازنده تربیت شوند؛ افزود: توقع دیده شدن اثر از طرف خالق آن در حد معمول، خواسته به جایی است اما ورود به حوزه تولید آثار مکتوب با یک فضای ذهنی توهم زا و مبنای فکری غیرمنطقی، اشتباه است ‌و باید شخص به یک خودآگاهی و باور عمیق نسبت به ضرورت ثبت وقایع تاریخی رسیده باشد.

این نویسنده قزوینی بیان کرد: شهید آوینی از جمله اشخاص برجسته و تاثیرگذاری است که برخلاف جریان مرسوم و روال آن روز جامعه مبنی بر حضور نظامی در میدان جنگ، با دست گرفتن یک دوربین، در سنگر تولید آثار مستند نقش آفرینی کرد و به پررنگ کردن کارهای جهادی پرداخت؛ زیرا به این باور و درک رسیده بود که کارهای انقلابی نیازمند پیوست رسانه ای قوی است و با این طرز فکر به انسانی شاخص تبدیل شد.

وی عنوان کرد: مستندهای تولید شده با صدای ملکوتی شهید آوینی حاصل تفکر درست ایشان در حوزه فرهنگی و درک اهمیت ثبت کارهای بزرگ بود و امروز به تعداد زیادی از افراد با ویژگی سید مرتضی آوینی نیاز داریم.

*مشکلات حوزه تولید آثار مکتوب بسیار زیرساختی، ریشه ای و عمیق است

نجفی با اشاره به ضرورت اهتمام متولیان فرهنگی نسبت به تربیت نیروی انسانی خلاق و توانمند گفت: متاسفانه در حوزه تربیت افراد خوش فکر و خلاق و نیروی متعهد و موثر در عرصه نویسندگی حوزه دفاع مقدس و دیگر مباحث مهم فرهنگی بسیار کم کاری شده و مشکلات حوزه تولید آثار مکتوب بسیار زیرساختی، ریشه ای و عمیق است.

وی اضافه کرد: انسان‌سازی در عین مهم بودن واقعا کار دشواری است و ما نیازمند افراد صاحب نفس و بزرگی هستیم که قادر به تربیت شاگردان موثر در فضای فرهنگی جامعه باشند. 

نجفی گفت: متاسفانه آدم های امروزی حاضر نیستند این مسئولیت را در حوزه فرهنگی بر عهده بگیرند گویا احساس مسئولیت فقط منحصر به حوزه های سیاسی و گرفتن صندلی ریاست و جایگاه است.

وی عنوان کرد: شهید آوینی فردی منحصر به فرد و الگویی برجسته در تولید آثار فرهنگی بود به طوری که مقام معظم رهبری هم بارها از ایشان یاد کردند.

این نویسنده قزوینی بیان کرد: حوزه فرهنگی یک حوزه هویت ساز و انسان ساز است و هرکسی می خواهد در این عرصه اثرگذار باشد باید به اشخاصی همچون شهید مرتضی آوینی تاسی کند. 

وی تصریح کرد: شهید مرتضی آوینی عنوان کردند که "هنر تجلی شیدایی است" و هنرمندان باید دارای چنان توانایی باشند که با خلق آثار خود در اذهان مخاطبان نفوذ کنند و الهام بخش باشند.

نجفی گفت: کمیت تولید آثار هنری مهم است اما کیفیت آثار تولید شده فرهنگی از اولویت بیشتری برخوردار است باید نویسندگان و هنرمندان روح خود را صیقل دهند تا بتوانند خالق آثار موفقی باشند.

وی در ادامه ابراز کرد: اقتصاد هنری هم دارای اهمیت است و با توجه به زمان بر بودن تولید آثار مکتوب، نویسندگان باید از انگیزه بالایی برخوردار باشند و با توجه به همه سختی ها و موانع موجود، باید تمهیدات ویژه در حوزه نشر اندیشیده و دستگاه های فرهنگی هم هرکدام در حد بضاعت و توان خود وارد میدان شوند و با پرهیز از جزیره ای عمل کردن، حمایت جدی از حوزه فرهنگی داشته باشند تا با تامین مالی نویسندگان، این قشر با آرامش خاطر بیشتری فعالیت کنند.

 در حوزه نشر فرهنگ جهاد و شهادت بکوشیم

نجفی اضافه کرد: همه کسانی که نگران آینده فرزندان این سرزمین بوده و دغدغه اداره درست جامعه را دارند و منتظر واقعی ظهور امام هستند باید در حوزه نشر فرهنگ جهاد و شهادت بکوشند به ویژه در فضای آلوده امروزی که دشمنان اسلام و انقلاب با انواع ابزارهای رسانه ای به دنبال تحریف ارزش ها هستند ضرورت ایجاد یک موج جریان ساز فرهنگی احساس می شود و باید در این راستا حرفه ای شدن را در دستور کار خود قرار دهیم.

وی با بیان اینکه لازم است با پرهیز از حواشی و تمرکز روی مباحث اساسی خالق آثار باکیفیت و اثرگذار باشیم؛ تصریح کرد: ملت ایران انسان های فهیم و با بصیرتی هستند چنانچه مشاهده می کنیم آثار مکتوب خلق شده که قوی و حرفه ای بودند با استقبال خوب مخاطبان مواجه شد و نمونه آن کتاب "یادت باشد" است که در بین نسل جوان تاثیر گذار بود و به دل نشست. 

این نویسنده قزوینی گفت: زمینه برای تولید و ثبت آثار دفاع مقدس و روایت وقایع آن دوران فراهم است اما مشکل کمبود نیروی انسانی توانمند و دغدغه مند در این حوزه است ضمن اینکه ناهماهنگی در فعالیت دستگاه ها از دیگر مشکلات این حوزه بوده و کارها با سختی و کندی پیش می رود.

*متولیان ترویج فرهنگ ایثار و شهادت باید حرفه ای عمل کنند

وی خاطرنشان کرد: متولیان ترویج فرهنگ ایثار و شهادت باید حرفه ای عمل کنند همچنین لازم است آثار خوب نوشته شده در این حوزه معرفی شده و در دسترس عموم قرار بگیرد.  

*هنر ابزاری قوی در انتقال مفاهیم والا و متعالی است

نجفی گفت: باید نمایشنامه های قوی در حوزه دفاع مقدس نوشته شود چراکه هنر ابزاری قوی در انتقال مفاهیم والا و متعالی است و تئاتر بهترین ابزار هنری برای معرفی شهدا به عنوان الگوهایی برجسته و انسان هایی بزرگ در بین نسل امروزی است.

وی مانع اصلی در عرصه تولیدات دفاع مقدس در همه قالب های هنری را عدم وجود افرادی متعهد و توانمند در این حوزه ذکر کرد و گفت: مسئولین فرهنگی باید بیش از پیش وارد عرصه تولیدات قوی فرهنگی شوند.

نجفی خاطرنشان کرد: در اغتشاشات سال گذشته عمده افراد شرکت کننده در فتنه دروغ زمانه، جاهل و ناآگاه بودند و بسیاری از آنان تصور می کردند موضوع مربوط به مباحث اقتصادی و معیشتی است. 

*کارهای بر زمین مانده فراوانی در حوزه دفاع مقدس وجود دارد

وی تاکید کرد: در عرصه فرهنگی باید جهاد شبانه روزی انجام شود و این در حالی است که کارهای بر زمین مانده فراوانی در حوزه های مختلف فرهنگی همچون موضوع دفاع مقدس وجود دارد.

این نویسنده قزوینی تصریح کرد: متاسفانه فرهنگ به سطحی ترین و حداقلی ترین موضوع و مسئله در این کشور تبدیل شده است و کمترین بودجه به این مباحث اختصاص دارد.

وی بیان کرد: در مقوله حجاب با بهره مندی از دوران دفاع مقدس، الگوسازی های فراوانی می توانیم داشته باشیم و با استفاده از ابزار و زبان هنر انتقال دهنده مفاهیم متعالی و ارزش ها باشیم. 

نجفی گفت: امروز باید با رفع موانع به داد فرهنگ دفاع مقدس و فرهنگ ایثار و شهادت در استان قزوین برسیم زیرا با خطر از دست رفتن منابع دفاع مقدس مواجهیم. 

وی خاطرنشان کرد: تا به امروز تاریخ دفاع مقدس استان توسط معدودی از دوستان در استان قزوین ثبت شده و باید همت اساسی در ادامه این کار صورت بگیرد چراکه غفلت در این حوزه جبران ناپذیر است. 

نجفی با بیان اینکه حماسه دوران دفاع مقدس در تاریخ این سرزمین بی بدیل است و نظیر آن را حتی در جنگ جهانی اول و دوم نداریم؛ افزود: مقام معظم رهبری به عنوان علمدار و دیدبان حوزه های مختلف اداره جامعه و جهان اسلام بر ادبیات پایداری و دفاع مقدس تاکید دارد چون این حوزه گره محکم و ارتباط قوی با مبانی اعتقادی و اهل بیت و فرهنگ ایثار و شهادت دارد و همچنین انسان ساز است لذا رهبری تاکید دارند که تولیدات این حوزه به شدت افزایش پیدا کند.

وی افزود: آنچه در انتقال این فرهنگ مهم است نگاه و بیان هنری است که مقام رهبری پیگیر این موضوع بوده و بارها نسبت به رواج ادبیات داستانی و بیان هنری و جذاب در اشکال مختلف آن در موضوعات فرهنگی تاکید داشتند.

این فعال فرهنگی گفت: علی رغم همه تلاش های انجام شده اما در قزوین با مشکلات و موانع عدیده ای در تولید و نشر آثار مکتوب مربوط به حوزه دفاع مقدس و فرهنگ ایثار و شهادت مواجه هستیم.

*ضرورت سرمایه گذاری در  حوزه های فرهنگی برای مقابله با دسیسه‌های دشمن

وی در پایان گفت: در شرایطی که دشمنان انقلاب و نظام با استفاده از همه ابزارها در جهت تحقق اهداف خود شوم و نیات پلیدشان تلاش می کنند لازم است سرمایه گذاری عظیمی در حوزه فرهنگی با همکاری و مشارکت تمامی دستگاه های فرهنگی و پرهیز از کارهای جزیره ای انجام شود چراکه این حوزه هویت ساز، انسان ساز و جریان ساز است.

 

انتهای پیام

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار