به گزارش خبرگزاری بسیج از کرمان، جمهوری اسلامی ايران در موضوعات مختلفی با روس ها در تعامل است، اگر همه موضوعات فی مابین دو کشور را ۱۰۰ درصد در نظر بگیریم ما در بیش از ۸۰درصد اشتراک نظر و همکاری خوبی داریم، در ۲۰درصد هم طرفین براساس منافع ویژه خود تصمیم گیری می کنند. همین روسیه نقش مهمی در پیوستن ما به سازمان شانگهای،بریکس و اتحادیه اوراسیا داشته است، اکنون بیش از ۳۰۰ بانک خود را معاف از تحریمهای آمریکا کرده و اجازه همکاری با بانکهای ایران را داده و حتی طبق سازوکار بانک مرکزی هر دو کشور، مقرر شده تا پایان سال میلادی شبکه بانکی "میر" روسیه و شتاب ایران با یکدیگر لینک شوند و کارتهای بانکی دو کشور با همدیگر مورد استفاده قرار گیرند. دو کشور در خصوص تعیین یک واحد پولی در بریکس و رهایی از دلار تلاش و همکاری خوبی دارند، اگر در ماجرای عملیات وعده صادق شورای امنیت علیه ما قطعنامه صادر نکردند، به خاطر تهدید وتوی روسیه بود و همینطور در خصوص پرونده هستهای و موارد مختلف دیگر.
در ماجرای اخیرکریدور جعلی زنگزور توسط روسیه، این موضوع یک معامله بین آذربایجان و روسیه است، آذربایجان گاز روسیه را به اروپا می رساند در عوض روسیه هم از ایجاد کریدور زنگزور حمایت میکند، با اینکه طبق نظر کارشناسان، این یک اشتباه اساسی از طرف روسیه است. ولی در شرایط فعلی که اروپا و آمریکا قویترین تجهیزات نظامی و حمایتهای مالی را در اختیار اوکراین می گذارند طبیعی است که روسیه از این پیشنهاد استقبال کند.
در خصوص جزایر سه گانه نیز ،روسیه که هم با ایران و هم با امارات رابطه خوبی دارد، تاکنون اعلام نکرده که این جزایر مال امارات است، بلکه همیشه گفته طرفین سر این موضوع مذاکره کنند، و به عبارتی رای روسیه در این زمینه ممتنع است، همانطور که ما در مورد جزیره کریمه رای ممتنع دادیم و بارها ایران در مقابل این اقدام روسیه پیشنهاد داده که روسیه هم با ژاپن سر جزایر کوریل وارد مذاکره شوند.
در ضمن روسیه همیشه در برابر اعتراضات ایران به این موضوع اعلام کرده که ما تمامیت ارضی ایران را به رسمیت شناخته و حمایت میکنیم.
"ما پروندههای مختلفی با روسیه داریم که در بسیاری از آنها اشتراک نظر و در برخی از آنها اختلاف نظر داریم" نباید رابطه خود را با روسیه مثل برخی از موارد صفر و صدی ببینیم.
کریدور شمال جنوب در شمال ایران به سه شاخه تقسیم میشود که هر سه به روسیه ختم میشود، از طریق ترکمنستان ، از طریق دریای خزر و از طریق آذربایجان و ارمنستان.
روسیه با استناد به نظریههای همگرایی منطقهای و کارکرد گرایی و با طرح موضوعات مختلف در روابط خود با آذربایجان در فکر همراه نمودن آنها با خود می باشد.
احمد قربانی پور