به گزارش خبرگزاری بسیج از البرز، قربان علی محمد پور با اشاره به اهمیت مشارکت جوامع محلی و دوستداران محیط زیست در حفظ منابع ملی و محیط زیست، گفت: در سرشماری سال جاری جوامع محلی و دوستداران محیط زیست، کارشناسان حفاظت محیط زیست استان را در طرح سرشماری زیستگاههای استان یاری میکنند.
وی با اشاره به اینکه تخریب زیستگاه و شکار غیرمجاز و بیرویه از مهمترین عوامل تهدیدکننده حیات وحش است، افزود: با سرشماریهای حیات وحش چالش و آسیبهای این حوزه شناخته و مورد بررسی قرار میگیرد و در ادامه با اتخاذ تصمیمات صحیح و راهبردی میتوان از انقراض گونههای حیات وحش در استان جلوگیری کرد.
محمدپور در ادامه با اشاره به اهمیت سرشماری گونههای حیات وحش، اذعان داشت: بررسی میزان مهاجرت یا جابجایی حیات وحش و میزان تقریبی زاد و ولد و مرگ و میر حیات وحش، شناسایی عوامل تهدید کننده، شناسایی نقاط ضعف و قوت مناطق تحت مدیریت، باعث خواهد شد که با تجزیه تحلیل داده ها، تعیین میزان بهره برداری و صدور پروانههای شکار شده و بخشی از اطلاعات مورد نیاز برای تبیین روند جمعیت گونهها و طبقه بندی آنها در ردههای تهدید مورد استفاده قرار گیرد.
وی با عنوان این مطلب افزود: پس از سرشماری آمار جمعیتی گونههای حیات وحش استان و نیز نحوه پراکندگی گونههای شاخص و وضعیت زیستگاهها در اختیار کارشناسان محیط زیست طبیعی قرار میگیرد و بر اساس آن برنامههای حفاظتی و مدیریتی حیات وحش اجرا میشود، در سرشماریها دستیابی به حداقل جمعیت گونههای شاخص، تعیین ترکیب جنسی گونه ها، آگاهی از وضعیت زیستگاه و بررسی حفاظتی و برنامهریزی و مدیریت صحیح زیستگاه امکانپذیر میباشد.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان البرز در خصوص مشارکت جوامع محلی و بومی منطقه، گفت: افزایش مشارکت مردمی در مقوله محیط زیست به منزله افزایش مسئولیت اجتماعی است، از این رو امسال برنامههایی در دست اجرا برای حفاظت مشارکتی با جوامع محلی در سطح مناطق استان خواهیم داشت و در جهت حفاظت بیشتر از کمک مردمی برای حفظ گونههای جانوری و زیستگاههای موجود در قالب واگذاری قرقهای اختصاصی استفاده خواهیم کرد.
استان البرز یکی از مهمترین زیستگاههای جانوران بومی، مهاجر زمستان گذران و مهاجر عبوری در ایران است.
از هزار و ۱۶۰ گونه جانوری مهره دار شناسایی شوده در ایران، تاکنون ۴۰۴ گونه از مهره داران در زیستگاههای متنوع کوهستانی، دشتی و تالابی استان البرز شناسایی و ثبت شده اند کوه بیش از ۳۵ درصد گونههای مهره دار ایران را شامل میشوند.
در طول سال گذشته متاسفانه درگیر بیماریهایی از قبیل طاعون نشخوار کنندگان کوچک، آنفولانزای فوق حاد پرندگان و آبله بزی بوده ایم که با صدور دستورالعملهای دامپزشکی برای پیشگیری از این بیماریها و بازدیدهای مستمر توانسته ایم، تا حدود زیادی با این بیماریها مقابله کنیم.