حواله تکمیل کتابخانه مرکزی به سال و ماههای آینده/ زخم کاری کمبود اعتبار
به گزارش خبرگزاری بسیج استان مرکزی؛ طی سالیان گذشته با توجه به مشکلات معیشتی مردم، حوزه اقتصاد بیش از سایر حوزهها مورد توجه قرار گرفته است و همین موضوع سبب شده به مقوله فرهنگ به عنوان پیشران سایر حوزهها کمتر از گذشته توجه شد. فرهنگ همواره از سوی کارشناسان و صاحب نظران به عنوان زیربنای سایر حوزهها تلقی شده که میتواند حوزههای اجتماعی و اقتصادی را متأثر کند و یا سبب پیشرفت یا افول آن حوزه شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به اهمیت حوزه فرهنگ و ضرورت پرداختن به آن میفرمایند: «عزیزان من! فرهنگ از اقتصاد هم مهمتر است، چرا؟ چون فرهنگ به معنای هوایی است که ما تنفّس میکنیم؛ شما ناچار هوا را تنفس میکنید، چه بخواهید، چه نخواهید؛ اگر این هوا تمیز باشد، آثاری دارد در بدن شما؛ اگر این هوا کثیف باشد، آثار دیگری دارد.»
اما یکی از حوزههایی که در زیرمجموعه فرهنگ قرار دارد موضوع کتاب و کتابخوانی است و شاید در سالهای اخیر کمی به دست فراموشی شده و نویسندگان، ناشران و توزیع کنندگان را گاهاً با مشکلاتی مواجه کرده است.
تأسیس و راه اندازی کتابخانه یکی از طرحهایی است که با هدف دسترسی راحت تر و بهتر عموم جامعه به کتاب همواره دنبال شده است زیرا بسیاری از افراد جامعه شاید توانایی خرید کتاب لازم و مورد نیاز خود را نداشته باشند و در جهان نیز کتابخانه های معروفی حتی به عنوان موزه و مکانی برای گردشگری ایجاد شده است و افرادی نیز پس از تهیه کتاب مورد علاقه خود و مطالعه آن، کتاب را برای استفاده عموم به کتابخانهها هدیه و اهدا میکنند.
یکی از پروژههای نیمه تمام فرهنگی در استان مرکزی نیز مربوط به احداث کتابخانه مرکزی شهر اراک است؛ این پروژه به عنوان کتابخانه مرکزی غرب کشور در حالی به پروژهای تاریخی تبدیلشده که با گذشت ۱۷ سال شاهد روند لاکپشتی اجرای این پروژه هستیم. این پروژه در سال ۱۳۸۶ توسط نماینده وقت ولی فقیه کلنگزنی و عملیات اجرایی آن در سال ۱۳۹۲ با حضور وزیر آموزش و پرورش وقت آغاز شد ولی در سال ۱۳۹۵ به دلیل عدم تأمین پیش پرداخت و با تشدید تورم و مشکلات اقتصادی تعطیل و دوباره در سال ۱۳۹۷ از سر گرفته شد. این کتابخانه با ۱۹ هزار مترمربع وسعت، بزرگترین و مدرنترین کتابخانه کشور به شمار میرود که در زمینی به مساحت ۶ هزار و ۲۰۰ متر مربع و زیربنای ۱۵ هزار و ۵۰۰ مترمربع در هفت طبقه طراحی شده است.
این مرکز فرهنگی در میدان سرداران شهر اراک جانمایی شده که به پایانه حمل و نقل درون شهری، پارک ملت و بیمارستان حضرت ولیعصر(عج) و مصلای بیتالمقدس شهر دسترسی دارد پروژهای که میتواند بخشی از کمبودهای موجود در زمینهٔ فضای کتابخانهای مرکز استان مرکزی را رفع کند تا تکمیل این پروژه تبدیل به یکی از مطالبات جدی مردم و مسئولان شود. اهمیت تکمیل و بهرهبرداری از این پروژه آنجا روشنتر میشود که اراک متأسفانه در زمینهٔ سرانه فضای کتابخانهای در جایگاه مناسبی قرار ندارد.
در سفر هیئت دولت مردمی سیزدهم به استان در تیرماه سال ۱۴۰۱ اعتبار یکهزار میلیارد ریال به این طرح اختصاص یافت. اعتباراتی که به صورت سه ساله اختصاص مییافت و با هر مرحله از پیشرفت پروژه قرار بود با تزریق اعتبارات شاهد تسریع در عملیات اجرایی پروژه باشیم.
در آذرماه سال گذشته نیز وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت در سفر به استان و بازدید عملیات اجرایی کتابخانه مرکزی یک هزار میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل پروژه در نظر گرفت تا دیگر در سال آینده شهروندان اراکی شاهد بهرهبرداری از این پروژه ملی فرهنگی باشند. مسئولان استانی نیز با اشاره به پیشرفت ۷۵ درصدی این پروژه، ابراز امیدواری کردند که در سال ۱۴۰۳این کتابخانه تکمیل و به بهرهبرداری خواهد رسید. امام عدم تخصیص کامل این اعتبارات و بودجه قطره چکانی از محل استانی بیشک برای این طرح فرهنگی جوابگو نخواهد بود و مردم استان مرکزی همچنان بایستی معطل بمانند.
علی گودرزیزاده مدیرکل کتابخانههای عمومی استان مرکزی درخصوص آخرین وضعیت این پروژه گفت: بخشها و خدماتی که در کتابخانه مرکزی ارائه میشود شامل عضویت و امانت، عضویت سراسری، امانت، امانت موقت، تمدید دوره امانت، ارسال کتاب، رزرو کتاب است.
وی بیان کرد: منابع و مجموعههای این کتابخانه نیز شامل مخزن کتاب، نشریات، روزنامه، خدمات مرجع، منابع کمک آموزشی، آرشیو نشریات،کتاب بریل، نوسوادان، کتاب ویژه ناشنوایان، نویسندگان بومی، نورسیده، منابع الکترونیکی، اسباب بازی، منابع غیرفارسی، منابع صوتی، نسخ خطی و نفایس چاپی مخزن نسخ خطی و نفایس چاپی سالن نمایش نسخ است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان مرکزی گفت: فضاهای مطالعه متعددی در کتابخانه مرکزی در نظر گرفته شده که شامل سالن و فضای مطالعه، سالن مطالعه پژوهشگران، اتاق مطالعه گروهی، فضای کار اشتراکی و دانش بنیانها، اتاق مطالعه خصوصی، اتاقهای vip و اتاق های cip است.
گودرزیزاده افزود: دیگر بخشهای کتابخانه مرکزی شامل تالار علم و خلاقیت ساختکده اتاق لگو کودکان، سن اجرای نمایش اتاق بازی فضای مادر و کودک، خردسالان، نابینایان تولید کتاب بریل، سالن صحبت گروهی استدیو تولید کتاب صوتی، ناشنوایان تولید کتاب ویژه ناشنوایان و پیشکسوتان (بخش خرد) است.
وی، خدمات رفاهی، غذاخوری، کمد اعضاء، فضای استراحت، بوفه، اینترنت وای فای، کافی نت، مناسب سازی برای معلولین، فروشگاه فرهنگی، نمازخانه فضاهای آموزشی، کلاس آموزشی، رایانه (کلاس مبتنی بر وب)،تالارها، سالن جلسات، تالار اجتماعات، نگارخانه دیوارنگار هویت بومی انبار مبادله کتاب بخش استان شناسی بخش ویژه تولید محتوا کافه کتاب مرکز آفرینش های هنری و کسب و کارهای کوچک کارگاههای آموزشی (سفالگری، خیاطی، برق، شبکه و ....) را از دیگر بخشهای کتابخانه مرکزی برشمرد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان مرکزی یادآور شد: کتابخانه مرکزی اراک بهعنوان بزرگترین کتابخانه ایران، غرب آسیا و جهان اسلام شناخته شده است، بودجه مورد نیاز این پروژه از محل اعتبارات استانی تامین میشود و همین موضوع علت طولانی شدن این پروژه است و اگر پروژه به صورت کشوری لحاظ میشد، شاهد پایان ساخت آن بودیم.
گودرزی خاطرنشان کرد: پروژه کتابخانه مرکزی اراک در حال حاضر با پیشرفت ۸۰ درصدی در مراحل پایانی ساخت خود به سر میبرد، با همت مسئولان و دستاندرکاران میتوان به پایان زودتر این پروژه عظیم امیدوار بود، زیرا این پروژه بودجهٔ زیادی برای پایان مرحله ساخت و ساز آن نیاز ندارد.
فرهنگ و اقتصاد لازم و ملزوم یكدیگرند، با تأمل در این مطلب از مسئولان به ویژه نمایندگان مردم در خانه ملت انتظار میرود تا در راستای غنی سازی فعالیتهای فرهنگی و ترویج برخی فرهنگها همچون فرهنگ كتابخوانی، آشنایی مردم با نوع و سبک زندگی و ایجاد برخی مكانهای فرهنگی تفریحی، تقویت فعالیتهای فرهنگی را در كنار فعالیتهای اقتصادی بیش از پیش مورد توجه قرار داده و برای جذب اعتبارات تخصیص یافته برای تکمیل این پروژه ملی تلاشی مضاعف داشته باشند چرا که بدون شک اتمام پروژه کتابخانه مرکزی یک امر ضروری برای حوزه فرهنگ استان محسوب میشود؛ مسئلهای که میتواند آوردههای متعدد مالی و فرهنگی برای استان داشته باشد.
انتهای پیام/