خبرهای داغ:

فعالیت ۱۶ پایگاه مشاوره بیماری های رفتاری در آذربایجان‌غربی

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان آذربایجان‌غربی گفت: ۱۶ پایگاه مشاوره بیماری های رفتاری در آذربایجان‌غربی فعالیت می‌کنند
کد خبر: ۹۶۵۹۳۶۹
|
۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۲۷

احسان ریخته‌گر، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان آذربایجان‌غربی، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری بسیج در آذربایجان‌غربی، با بیان اینکه بدن انسان در برابر هر بیماری، از جمله بیماری‌های عفونی، سیستمی ایمنی دارد که از آن محافظت می‌کند، گفت: بیماری‌های عفونی، بیماری‌هایی هستند که به علت ورود یک میکروب به بدن ایجاد می‌شود.

ریخته گر ادامه داد: عوامل متعددی می‌توانند موجب بروز بیماری‌های عفونی بشوند و برای آنکه بتوانیم یک بیماری عفونی را به خوبی بشناسیم باید اول خصوصیات کامل عامل بیماری‌زای آن را بشناسیم، چون اغلب عوامل بیماری‌زا آنقدر کوچک هستند که فقط با میکروسکوب دیده می‌شوند به آنها میکروب می‌گویند.

وی افزود: شناخت راه ورود عوامل بیماری‌زا به بدن از اهمیت بسزایی برخودار است، چرا که با شناخت آن و جلوگیری از ورود میکروب به بدن می‌توان زنجیره انتقال بیماری را قطع کرد و از ابتلا افراد به بیماری جلوگیری کرد.
اچ آی وی یک بیماری عفونی قابل کنترل است

ریخته‌گر بیان کرد: اچ آی وی یک بیماری عفونی قابل کنترل است اغلب آنرا به نام ایدز می شناسند درصورتی که ایدز آخرین مراحل عفونت «اچ آی وی» است و در صوتی که فرد تحت مراقبت و درمان باشد هرگز اتفاق نمی افتد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان‌غربی افزود: ورود فرد به مرحله ایدز به دو عامل اصلی توان سیستم ایمنی و تعداد ویروس ها بستگی دارد و اگر توان سیستم ایمنی زیاد و تعداد ویروس کم باشد، HIV ممکن است هرگز به مرحله ایدز وارد نشود. هر عاملی که باعث شود سیستم ایمنی ضعیف شود، مثل سوءتغذیه، استرس، ابتلا به سایر بیماری ها، می‌تواند ورود به فاز ایدز را تسریع کند و هر عاملی که بتواند قدرت سیستم ایمنی را بالا برده و تعداد ویروس را کم کند، می تواند مانع ورود به فاز ایدز شده و به این ترتیب فرد تا آخر عمرش علامت نخواهد داشت، داروهای HIV این نقش را دارند.

بیماری HIV هیچ علامتی ندارد

ریخته گر بیان کرد: بیماری HIV هیچ علامتی ندارد، پس برای تشخیص آن فقط می توان با آزمایش متوجه شد و در تشخیص می توان HIV را به سه مرحله تقسیم کرد و اولین مرحله پنچره است یعنی  از زمانی که ویروس وارد بدن می شود مدتی طول میکشد تا مقدار آنتی بادی که توسط گلبولهای سفید ترشح میشود قابل اندازه گیری باشد. لذا اگر فرد مورد آزمایش هم قرار بگیرد نتیجه آزمایش منفی است. این مدت زمان را دوره پنجره میگویند که ممکن است تا سه ماه ادامه یابد.

وی با اشاره به مرحله عفونت HIV، افزود: این مرحله که طولانی ترین مرحله بیماری است ودر صورت مراقبت و درمان میتواند تا آخر عمر فرد به طول بیانجامد مرحله ای است که فرد همچنان علامت ندارد، اما آنتی بادی ترشح شده و میتوان با آزمایش آنتی بادی را پیدا کرد

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان آذربایجان‌غربی ادامه داد: مرحله ایدز هم آخرین مرحله است  درصورتی که فرد تحت مراقبت و درمان قرار نگیرد، علائم بیماریهای عفونی /غیر عفونی دیگر ظاهر میشود و در این مرحله ما شاهد علایم بیماریهای متعددی هستیم و بیماری HIV هیچ علامتی نداشته و مشکلی را برای فرد ایجاد نمی‌کند. لذا هر عاملی که بتواند کمک کند که قدرت سیستم ایمنی حفظ شود و یا تعداد ویروس را کم کند میتواند باعث شود فرد همیشه بدون علامت باشد .

وی گفت: داروهایی وجود دارد که این کار را میکند و این داروها به صورت رایگان در مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری در اختیار بیماران قرار میگیرد و همراه با داروها آزمایش‌ها و مراقبت‌هایی هم که الزم است ارائه میشود و  به همین خاطر افرادی که ویروس HIV وارد بدنشان شده است اگر به صورت مرتب تحت این مراقبت‌ها قرار گیرند و داروها را مرتب مصرف کنند، میتوانند تا آخر عمر وارد مرحله ایدز نشوند و این داروها تعداد میکروب موجود در خون فرد را آنقدر پایین می آورند که بیماری قادر به انتقال به دیگران نباشد.

بدن انسان تنها جایی است که ویروس HIV زنده میماند

ریخته گر با اشاره به روش‌های پیشگیری از بیماریهای عفونی نیز افزود:  بهترین راه برای پیشگیری از هر بیماری عفونی این است که بدانیم میکروب آن بیماری از چه راهی وارد بدن می شود و نگذاریم وارد شود؛ مثلاً برای جلوگیری از ورود یک میکروب که عامل بیماریهای تنفسی است، از ماسک استفاده کنیم و برای میکروبی که از طریق پوست وارد میشود از دستکش استفاده میکنیم و پیشگیری از ابتلا به HIV مانند سایر بیماریهای عفونی، با شناخت راه انتقال میتوان به روش پیشگیری پی برد.

وی گفت: همانطور که اشاره شد بدن انسان تنها جایی است که ویروس HIV زنده میماند و پس اگر تعداد ویروس در بدن فرد مبتلا آنقدر کم شود که قابل انتقال نباشد، فرد دیگری هم مبتلا نمیشود و از آنجا که داروهای HIV میتوانند تعداد ویروس در خون را به اندازه ای کم کنند که دیگر قابل انتقال نباشد، پس با درمان درست و منظم افراد مبتلا، میتوان از ابتلا سایرین نیز پیشگیری کرد.

فعالیت ۱۶ پایگاه مشاوره بیماری های رفتاری در آذربایجان‌غربی

وی افزود: امروزه گسترش روزافزون اچ آی وی به عنوان یکی از چالشهای بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی پیشرفت و توسعه جوامع را به خطر انداخته است لذا برای کنترل گسترش اچ آی وی اقدامات ارزشمندی در سطح جهان و نیز در ایران صورت پذیرفته است. مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری یکی از تجربیات موفق کشور است که توانسته گامهای موثری را در کنترل اچ آی وی بردارد.

همه اقدامات تشخیصی و درمانی و ویزیت پزشک و آزمایش بیماری HIV رایگان می‌باشد

ریخته گر ادامه داد: کلیه اقدامات تشخیصی و درمانی و ویزیت پزشک و آزمایش بیماری HIV رایگان می‌باشد و در این مراکز پزشک و مشاوران دوره دیده حضور دارند و امکان انجام مشاوره های حضوری و تلفنی نیز وجود دارد و از سوی دیگر دسترسی به متخصص عفونی امکان پذیر است. در واقع یک مشاوره صحیح، اساسی ترین نقش را در شناسایی افراد در معرض خطر و نیز پایبندی مبتلایان به درمان و دریافت خدمات مراقبتی دارد.

وی با بیان اینکه تمام اطلاعات بیماران به صورت محرمانه نگهداری می شود، گفت: همه شهرستان‌های استان دارای پایگاه مشاوره رایگان هستند.

انتهای پیام

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار