سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی: 

تامین غذای کافی و سالم رسالت اصلی جهاد کشاورزی است

تبریزـ سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه تامین غذای کافی و سالم رسالت اصلی جهاد کشاورزی است، گفت: امنیت غذایی مهم ترین مسأله بوده و جهاد کشاورزی در این حوزه مکلف به تامین مواد غذایی ایمن است.
کد خبر: ۹۶۶۵۴۹۰
|
۱۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۳

به گزارش خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، شهرام شفیعی ظهر امروز در جمع خبرنگاران افزود: اصلی ترین موضوع در تامین مواد غذایی محدودیت منابع آبی و خاکی است و بخصوص که با مشکلات تنش آبی و دریاچه ارومیه روبرو هستیم.

 وی ادامه داد: بر همین اساس برنامه ریزی شده در راستای تولید پایدار توجه به این منابع باشد. 

شفیعی با اشاره به اینکه فرونشست ها در دشت مرند و شبستر نشان دهنده کاهش منابع آب زیرزمینی است، اظهار کرد: برنامه پنج ساله هفتم برنامه هایی طرح ریزی شده که تولید محصولات کشاورزی بر اساس منابع آبی محدود باشد بنابراین باید حرکت در مسیر تولید به سمت خودکفایی گندم، دانه های روغنی و حفظ آب و خاک باشد.

وی کاهش واردات نهاده های دامی را از راه های دیگر کاهش وابستگی به خارج طبق برنامه پنج ساله توسعه هفتم عنوان کرد.

شفیعی استفاده از روش های جدید و بومی در سطح کشور برای افزایش ضریب نفوذ دانش در کشاورزی افزایش از دیگر راه ها برای توسعه مزارع با وجود منابع محدود دانست.

وی با بیان اینکه برای رسیدن به تولید پایدار باید از منابع بهینه استفاده شود، اظهار کرد: ۳۳ میلی متر امسال بارندگی داشتیم که نسبت به سال گذشته ۶۶ درصد کاهش داشته که در اراضی کشاورزی این محدودیت مهمی است. 

شفیعی خرد بودن اراضی کشور را نیز از دیگر محدودیت های موجود و مانع توسعه کشاورزی در استان اعلام و بیان کرد: برای تجمیع اراضی تلاش می شود برنامه هایی را طرح ریزی کنیم.

وی افزود: منابع مالی نیز در توسعه برنامه هفتم حدود ۱۱۰۰ همت لازم است که بخشی با اعتبار دولتی و بخشی از آن با مشارکت مردم و سرمایه گذاری مرتفع شود.

شفیعی ادامه داد: علیرغم این محدودیت ها ظرفیت هایی نیز در استان وجود دارد وجود دانشکده تحقیقاتی دیم در مرند و استان و شرکت های دانش بنیان و فن آور کشاورزی از آن جمله هستند که تلاش دارند برای تولید دانش تا در اختیار حوزه کشاورزی قرار گیرد.

وی همچنین گفت: در حوزه آب ریز ارس و قزل اوزون امکان توسعه وجود دارد و تاکنون ۱۸ هزار و ۹۰۰ هکتار از این طریق آبیاری کم فشار انجام شده و نتایج خوبی گرفتیم و همه اراضی این حوزه به بهره برداری رسیده و آماده بهرمنده کشاورزان است.

شفیعی اضافه کرد: آبیاری های تحت فشار و قطره ای یارانه تعلق می گیرد که حدود ۷۰ هزار هکتار در این خصوص امکان این آبیاری اجرا شده است و امیداست با اعتبار کافی و فرهنگ سازی این عدد به صورت ۱۰۰ درصد اجرایی شود.

وی همچنین از تولید ۸۰۰ هزار تن گندم در استان طی سال‌جاری خبر داد و گفت: ۶۰۳ هزار تن از این مقدار توسط اداره غله خریدار شده، بنابراین استان از لحاظ ذخایر گندم امسال هیچ مشکلی ندارد.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی اعلام کرد: پنج میلیون تن محصول کشاورزی در استان تولید می‌شود که ۵۶ درصد آن محصولات زراعی و ۲۴ درصد محصولات باغی و مابقی آن محصولات دامی است.

شفیعی افزایش تولید دانه‌های کم آب بر نظیر گلرنگ و کاملینا جزو برنامه های استان عنوان و بیان کرد: شش هزار تن دانه‌ روغنی در استان تولید می شود.

 وی گفت: در سطح استان حدود ۳ هزار و ۱۹۰ هکتار کلزای آبی و ۷۰ هکتار دیم در زیرکشت وجود دارد و چهار هزار و ۵۰۰ تن دانه روغنی در سطح استان صرفا از طریق کلزا تأمین می‌شود.

شفیعی ادامه داد: در استان گلرنگ دیم ۱۴۰۰ هکتار، کاملینا ۱۴۰۰ هکتار، کنجد ۸۰ هکتار و سویا ۵ هکتار تولید می‌شود که شش هزار و ۱۴۵ هکتار به اراضی آبی و دیمی اختصاص پیدا کرده است.

شفیعی از کلزا به عنوان یک محصول راهبردی و کم‌آب‌بر نام برد و افزود: این محصول می‌تواند نقش مهمی در کاهش فشار برمنابع آبی استان ایفا کند.کلزا به‌ خوبی با شرایط اقلیمی آذربایجان شرقی سازگار است و کشت آن علاوه بر کاهش مصرف آب، به بهبود ساختار خاک و افزایش بهره‌وری مزارع کمک می‌کند و نیاز به آبیاری را به حداقل می‌رساند و در تناوب با غلاتی مانند گندم و جو، عملکرد این محصولات را نیز افزایش می‌دهد.

وی اضافه کرد: کلزا از مهم‌ترین منابع تولید روغن خوراکی است و توسعه کشت این محصول می‌تواند به کاهش وابستگی به واردات روغن کمک کند، کنجاله کلزا به‌ عنوان یک منبع پروتئینی باکیفیت، کاربرد گسترده‌ای در صنعت دام و طیور دارد که ارزش اقتصادی این محصول را دوچندان می‌کند.

وی با اشاره به برنامه‌های حمایتی دولت برای توسعه کشت کلزا اظهار کرد: تسهیلات ویژه‌ای برای تهیه بذر اصلاح‌شده، نهاده‌های باکیفیت و اجرای طرح های آبیاری نوین در نظر گرفته شده است و خرید تضمینی این محصول با قیمت مناسب از کشاورزان، از جمله سیاست های حمایتی برای افزایش انگیزه کشت این محصول در میان کشاورزان است‌که امیدواریم با همراهی کشاورزان و اجرای برنامه‌های آموزشی و ترویجی، کشت کلزا به یکی از ارکان اصلی الگوی کشت پایدار در استان تبدیل شود.

ارسال نظرات
آخرین اخبار