به گزارش خبرنگار بسیج از زاهدان، خداداد شیخ زاده معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: فرارسیدن روز ملی جمعیت که امسال با شعار ارزشمند «همه برای ایران جوان» مزین گشته، یادآور اهمیتی بنیادین در مسیر پیشرفت و تعالی ایران اسلامی است در واقع این شعار بر اقدامی همه جانبه در راستای حفظ پویایی و نشاط جامعه تاکید دارد که سرنوشت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایران عزیز را رقم خواهد زد.
وی ادامه داد: سیستان و بلوچستان با برخورداری از مردمی اصیل، پویا و با فرهنگ همواره در مسیر توسعه ملی نقشآفرین بوده است و رتبه جوانترین استان کشور را به خود اختصاص داده است اما ممکن است این روند پایدار نباشد.
شیخ زاده عنوان کرد: باروری یا توانایی داشتن فرزند و موفقیت در فرزندآوری، یکی از مهمترین اتفاقات زندگی مشترک برای همه زوجین است و نقطه مقابل آن یعنی ناباروری با ایجاد اختلال در تولیدمثل، همواره پیامدهای متعدد و اغلب ناخوشایندی را برای زوجین ایجاد می نماید.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان افزود: به طور کلی، احتمال ناباروری زمانی قوت می گیرد که زوجین به مدت یک سال از هیچ روش جلوگیری از بارداری استفاده نکنند، ولی باردار نشوند. در این میان، توصیه می شود خانم هایی که سن 35 سال و بالاتر دارند به جای یک سال، طی 6 ماه برای بررسی بیشتر به پزشک/ ماما مراجعه نمایند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان یادآور شد: عوامل متعددی به عنوان عوامل مستعدکننده ابتلا به ناباروری شناسایی شده اند. باروری در زنان و مردان تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد این عوامل اکثراً به سبک زندگی افراد بر می گردد.
وی گفت: ورزش و تحرک فیزیکی نقش مهمی در سلامت عمومی دارد. ورزش احساس خوبی ایجاد می کند، خواب را بهبود می بخشد، سوخت و ساز بدن را افزایش می دهد، به کنترل وزن کمک کرده و حملات قلبی، سکته های مغزی، بیماری قند و برخی سرطان ها را کاهش می دهد. چهار جلسه ورزش30-20 دقیقه ای متوسط در هفته می تواند وزن را در محدوده خاص نگه داشته و باروری را به حداکثر برساند.. روزانه 30 دقیقه پیاده روی تند (یا ورزش هوازی) برای بهره مندی از تمام فواید ورزش کافی است.
رئیس مرکز بهداشت استان گفت: خواب زودهنگام و کافی و سحر خیزی از اصول حفظ سلامتی است. توجه به این نکته در امر تخمک گذاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا که سیکل هورمونی بدن با نظم خواب، تنظیم می شود. زوجین باید از دیرخوابی و روزخوابی حتی الامکان پرهیز کنند. مطالعات نشان داده است در مردانی که ساعت 11.5 شب می خوابند نسبت به مردانی که ساعت 10.5 شب می خوابند احتمال ناباروری تا 4 برابر افزایش می یابد.
وی ادامه داد: یک رژیم غذایی مناسب حاوی مقادیر مناسب پروتئین، فیبر، انواع ویتامینها و املاح می تواند در بهبود باروری مؤثر باشد. این عوامل نه تنها بر باروری و تولید مثل اثر می گذارند بلکه بر سلامتی فرد نیز مؤثر هستند. کمبود مواد مغذی اصلی و تغذیه نادرست از عوامل مهم کاهش تخمک گذاری و ناباروری در زنان جوان است.
این مسئول افزود: استفاده از 6 گروه اصلی غذایی با رعایت تنوع و تعادل برای سلامتی افراد و حفظ سلامت باروری موثر است . برای بارداری و افزایش باروری ، زنان و مردان باید وزن خود را در محدوده طبیعی حفظ کنند. در مورد انتخابهای غذایی، بر روی میوهها و سبزیجات تمرکز شود، که حاوی ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهایی هستند که به باروری کمک می کند . سعی کنید از چربیهای سالم مانند روغن زیتون و کنجد استفاده و مواد غذایی سرخ شده و پرچرب را کاهش دهید . مصرف لبنیات کم چرب به منظور تامین کلسیم و تاثیر آن در باروری مهم می باشد.
شیخ زاده افزود: سیگار و دخانیات احتمال سقط خود به خودی و دیگر عوارض بارداری از جمله زایمان زودرس، تاخیر رشد داخل رحمی جنین، مشکلات سلامت شیرخواران و مرگ ناگهانی شیرخوار را افزایش می دهد. مدت زمان لازم برای باردار شدن یک خانم سیگاری دو برابر یک خانم غیر سیگاری است. همچنین سیگار شانس موفقیت درمان های ناباروری را کاهش می دهد.