به گزارش خبرگزاری بسیج، رضا ملک زاده در نخستین جلسه کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر کشور که با حضور وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی و اعضای این کمیته برگزار شد اظهار کرد: در حوزه پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر باید بر اساس شواهد علمی حرکت کنیم.
معاون تحقیقات و فن آوری با تاکید بر اینکه نباید از امکانات و تجهیزات پزشکی استفاده نابه جا برای درمان کرد، گفت: 50 درصد اندوسکوپیها در کشور لازم نیست که انجام شود.
وی بر ضرورت تربیت پزشکان برای پیشگیری و نه صرفاً درمان تاکید کرد و گفت: و مراکز بهداشتی درمانی را باید سلامت محور کرد و پزشکان را به گونه ای تربیت کنیم که اساس کار آنها پیشگیری باشد.
ملک زاده با اشاره به اینکه 50 درصد علل مرگ و میر در کشور سکتههای قلبی و مغزی، 20 درصد سرطانها و مابقی سایر بیماریها است که همه این بیماریها قابل پیشگیری هستند، افزود: 50 درصد افراد بالای 55 درصد در روستاها فشار خون دارند که باید کنترل شود.
معاون تحقیقات در ادامه به تشریح مطالعاتی که در خصوص سرطان مری در گنبد در سالهای 1970 و سپس 2005 گذشته صورت گرفته است پرداخت و با اشاره اینکه یکی از عوامل خطر در ابتلا به سرطان مری بیسوادی و فقر است، گفت: مطالعات ما نشان داد که وجود دوده و توکسین ناشی از سوخت ناقص زغال در خانههای مردم این منطقه در ابتلا به سرطان موثر بوده است. آنچه که باعث کاهش 50 درصدی سرطان مری در این مدت شده است بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی بوده است عین همین اتفاق در کشور آمریکا که در سال 1930 شیوع سرطان معده در آنجا زیاد بود نیز امروز رخ داده است.
ملک زاده همچنی مصرف تریاک و نیز چای داغ نیز که حاصل نتایج مطالعات مربوط به سرطان در استان گلستان بوده است را از عوامل ابتلا به سرطان معده عنوان کرد.
وی یادآور شد: برخلاف تصوری که در جامعه و حتی تجویز برخی از پزشکان وجود دارد مصرف تریاک نه تنها برای پیشگیری و درمان برخی از بیماریها مفید نیست بلکه بسیار مضر است و مصرف آن از عوامل مهم خطر سرطانهای دهان، مری، معده، حنجره، ریه، لوزالمعده و مثانه است.
این عضو کمیته ملی پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر با بیان اینکه برای پیشگیری از بیماری سرطان، 10 سال زمان لازم است، خاطرنشان کرد: علاوه بر لزوم پیشگیری از بروز این بیماری، باید آن را به موقع شناسایی و درمان کرد.